Komentara: 0
Pregleda: 2193

Počela sezona alergija

21.02.2024. u 10:07h
Izvor: Subotica.com
Prošle nedelje, od jakih i umerenih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena čempresa i jove. Ovim je započela prolećna sezona alergija za koju je karakteristično cvetanje drveća.
Počela sezona alergija

Uz visoke koncentracije polena ovih vrsta, po prognozi za tekuću nedelju očekuju se i umerene koncentracije polena jasena i bresta. 

Iz Zavoda za javno zdravlje navode da su visoke temperature tokom zimskim meseci doprinele cvetanju drvenastih vrsta.

- U vazduhu trenutno najviše ima polenovih zrna čempresa i tuja. To su biljke sa polenom umerenih alrgijskih potencijala. Takođe, u vazduhu beležimo i polenova zrna jove, a ova biljka ima umerena do jaka alergena svojstva, dok leska već precvetava - objašnjava Tatjana Škorić iz Zavoda za javno zdravlje - Pored alergenih svojstava jove i leske, visoke koncentracije polena čempresa i tuja doprinose otežavanju stanja osetljivih osoba.

Počela sezona alergijaSezona cvetanja drveća traje kratko, ali je veoma intenzivna. Poslednjih godina je primećeno da, zbog toplih zima, drveće počinje sa cvetanjem nešto ranije, te se i praćenje polenovih zrna u vazduhu sprovodi već od januara.

Sezona cvetanja će biti baš intenzivna, imamo visoke koncentracije i kod biljaka kod kojih nismo očekivali, poput bresta. Na primer, 18. februara je, na osnovu dvadesetčetvoročasovnog monitoringa, zabeležena suma koncentracije polena po metru kubnom od preko hiljadu, što je za početak godine dosta intenzivno, a do toga je došlo zahvaljujući predsezoni koja je bila topla - dodaje sagovornica.

Sezona cvetaja drveća trajaće do kasno u proleće, kada će početi sezona cvetanja trava.

- Obično cvetanje trava dugo traje. Polenova zrna se dugo provlače i smetaju ljudima, ali se ne ostvaruju visoke koncentracije polena. U julu kreće ambrozija, a kontinuitet se uspostavlja u avgustu, da bi najveći intenzitet dostigla krajem avgusta i početkom septembra - ističe Škorić - Alergeni proteini oslobođeni iz polenovog zrna vezuju se za razne sitne čestice u vazduhu i te čestice mogu da lebde u vazduhu i duže od polena i da izazivaju smetnje kod ljudi. One dospevaju u donje partije respiratornog trakta, dok se polen zadržava u gornjem delu respiratornog trakta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 6 dana
Komentara: 0
Pregleda: 2193
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

sezona alergija

polen

tatjana škorić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.