Komentara: 0
Pregleda: 2323

Počela sezona alergija

10.02.2021. u 12:49h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle sedmice, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena leske, dok su čempresi i jove beležili nisku koncentraciju polena u vazduhu. Ovime je počela prva, odnosno prolećna sezona alergija, za koju je karakteristično cvetanje drveća.
Počela sezona alergija

Kao i svake godine, Zavod za javno zdravlje Subotica počinje s aerobiološkim ispitivanjem u februaru, kada se očekuje emisija prvih polenovih zrna u vazduhu. Kako objašnjava biolog Tatjana Škorić, s emisijom polena je prvo počela leska, nakon koje su se pojavila i ostala drveća karakteristična ovo doba godine.

- U ovom periodu godine jedino što očekujemo da cveta su leska, jova i čempresi, naročito leska koja može da izazove probleme kod osetljivih osoba. Nakon njih se očekuje i cvetanje drugih drveća, zbog čega i kažemo da je ovo prolećna sezona alergija, jer se tokom celog proleća beleži samo polen drveća - objašnjava Škorić, dodajući da koncentracija polena u vazduhu umnogome zavisi i od vremenskih prilika. - Cvetanju pogoduju povoljni vremenski uslovi, kao što su sunčano i suvo vreme uz blagi povetarac, a kako se u narednim danima očekuje temperaturni minus, za očekivati je da će koncentracija biti u blagom opadanju.

Uz prolećnu sezonu u kojoj cvetaju drveća, biolozi razlikuju još dve sezone alergija. Naredna je letnja sezona tokom koje cvetaju trave, dok je za kraj leta karakteristično cvetanje korova. I dok se za trave i korove može pronaći rešenje u vidu redovnog održavanja i košenja zelenih površina, za drveće to nije moguće, te je njihov polen gotovo nemoguće izbeći.

Na osnovu prethodnih godišnjih izveštaja možemo zaključiti da se najveća koncentracija polena na mesečnom nivou obavezno emituje u martu i aprilu, kada je polen ujedno i najraznovrsniji, te je za osobe koje su osetljive ovaj period izuzetno težak - dodaje Škorić.

Osobama koje su osetljive na polen drveća preporučuje se da već u ovom periodu, u konsultaciji sa izabranim lekarom, započnu s uzimanjem redovne terapije, kako bi im boravak na otvorenom i u prirodi bio lakši kada dođe do veće emisije polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2323
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

sezona alergija

polen

tatjana škorić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.