Komentara: 11
Pregleda: 8051
Foto

Počela revakcinacija građana "Sinofarm" vakcinom

10.02.2021. u 16:42h
Izvor: TV Subotica
Počela revakcinacija građana "Sinofarm" vakcinom

Jutros je u Novoj opštini počela masovna revakcinacija građana koji su primili cepivo kineskog proizvođača. Prvog dana pozvano je njih 239 koji su vakcinisani pre tačno tri nedelje na privremenom punktu u ambulanti Peščara. Kako su neki od njih rekli, osećaju se dobro, a zadovoljni su i načinom organizacije.

- Osećam se sjajno. Vakcina je civilizacijsko i naučno dostignuće, a ne kafanska priča. Organizacija je na kvadrat, fantastična - kazao je jedan stariji sugrađanin.

- Prvu vakcinu sam primila, ništa nije bolelo, sad sam primila drugu i verovatno opet neće ništa boleti. Osećam se bezbednije - poručila je naša starija sugrađanka.

Počela revakcinacija građana "Sinofarm" vakcinomPrva iskustva nakon davanja druge doze govore da neželjnih reakcija nema, a lekari sa punkta dodaju da nakon vakcinisanja mogu da se jave bol u ruci, crvenilo i oticanje mesta uboda, kao i simptomi poput blagog porasta temperature i glavobolje koji se veoma retko beleže.

- Prilikom drugog dolaska, pacijente obavezno pitamo da li su imali neku reakciju na prvu dozu primljene vakcine, da li su u međuvemenu imali kontakt sa nekim ko je kovid pozitivan i da li imaju neka akutna stanja koja treba da prijave, u smislu temperature i primene nekog antibiotika - objašnjava dr Verica Dronjak, specijalista opšte medicine. - Za sada nismo imali nikoga koje je imao neželjenu reakciju na primljenu vakcinu, niti da je bio bolestan u međuvremenu. Pacijenti dobro podnose i svi koji su do sada bili ovde, nisu imali nikakve neželjene reakcije.

Počela revakcinacija građana "Sinofarm" vakcinomKako iz rukovodstva Doma zdravlja poručuju, veće gužve očekuju se za dane vikenda, jer se u tom periodu pre tri nedelje najviše građana i odazvalo vakcinaciji. Nakon današnjih 239 pacijenata, za sutra ih pozvano preko 500, a svaki sledeći dan biće ih i više, pa će od subote raditi i punkt u ambulanti u Kumičićevoj ulici. Plan je da se u narednih šest dana revakciniše 3.876 sugrađana.

- Po planu revakcinacije od subote nam na red dolazi 870-890 građana na dan, a da bi usluga bila brža i kvalitetnija, upravo ćemo u subotu otvoriti punkt u Kumičićevoj. Drugim rečima, svi građani koji su primili prvu dozu vakcine, na onom punktu na kojem su je primili, treba da dođu i na revakcinaciju u zakazano vreme koje su dobili preko "eUprave" - kaže Ivanka Beoković, direktorka Doma zdravlja.

Počela revakcinacija građana "Sinofarm" vakcinom

Ona napominje da u slučaju da nisu dobili obaveštenje o terminu revakcinacije, građani sami izračunaju kada pada 21 dan od primanja prve doze i tada dođu na punkt. Dolazi se sa potvrdom o vakcinaciji i ličnom kartom.

- Već od danas na punktu u Novoj opštini radimo u dve smene, od 8 do 18 časova i tako će biti i narednih dana. U subotu će ambulanta u Kumičićevoj raditi od 8 do 15 časova. Revakcinacija će se raditi i nedeljom i praznicima. Dakle, ako nekome 21 dan pada za vreme praznika, mi smo tu i vakcinisaćemo - poručuje Beoković. 

Vakcinacija prvom dozom privremeno je obustavljena, ali će se i ona uskoro nastaviti, dodaju iz Doma zdravlja. Druga doza "Sinofarm" vakcine obezbeđena je za sve imunizovane Subotičane, a ima ih oko 5.700.

Izvor: TV Subotica
Prvi dan revakcinacije protiv korona virusa Prvi dan revakcinacije protiv korona virusa Prvi dan revakcinacije protiv korona virusa Prvi dan revakcinacije protiv korona virusa Prvi dan revakcinacije protiv korona virusa Prvi dan revakcinacije protiv korona virusa Prvi dan revakcinacije protiv korona virusa Prvi dan revakcinacije protiv korona virusa
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 8051
Povezane teme

dom zdravlja subotica

vakcinacija stanovništva subotica

vakcinisanje

vakcinacija

imunizacija

korona virus

epidemija korona virusa

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.