Komentara: 11
Pregleda: 6538
Foto

Počela revakcinacija građana "Sinofarm" vakcinom

10.02.2021. u 15:42h
Izvor: TV Subotica
Počela revakcinacija građana "Sinofarm" vakcinom

Jutros je u Novoj opštini počela masovna revakcinacija građana koji su primili cepivo kineskog proizvođača. Prvog dana pozvano je njih 239 koji su vakcinisani pre tačno tri nedelje na privremenom punktu u ambulanti Peščara. Kako su neki od njih rekli, osećaju se dobro, a zadovoljni su i načinom organizacije.

- Osećam se sjajno. Vakcina je civilizacijsko i naučno dostignuće, a ne kafanska priča. Organizacija je na kvadrat, fantastična - kazao je jedan stariji sugrađanin.

- Prvu vakcinu sam primila, ništa nije bolelo, sad sam primila drugu i verovatno opet neće ništa boleti. Osećam se bezbednije - poručila je naša starija sugrađanka.

Prva iskustva nakon davanja druge doze govore da neželjnih reakcija nema, a lekari sa punkta dodaju da nakon vakcinisanja mogu da se jave bol u ruci, crvenilo i oticanje mesta uboda, kao i simptomi poput blagog porasta temperature i glavobolje koji se veoma retko beleže.

- Prilikom drugog dolaska, pacijente obavezno pitamo da li su imali neku reakciju na prvu dozu primljene vakcine, da li su u međuvemenu imali kontakt sa nekim ko je kovid pozitivan i da li imaju neka akutna stanja koja treba da prijave, u smislu temperature i primene nekog antibiotika - objašnjava dr Verica Dronjak, specijalista opšte medicine. - Za sada nismo imali nikoga koje je imao neželjenu reakciju na primljenu vakcinu, niti da je bio bolestan u međuvremenu. Pacijenti dobro podnose i svi koji su do sada bili ovde, nisu imali nikakve neželjene reakcije.

Kako iz rukovodstva Doma zdravlja poručuju, veće gužve očekuju se za dane vikenda, jer se u tom periodu pre tri nedelje najviše građana i odazvalo vakcinaciji. Nakon današnjih 239 pacijenata, za sutra ih pozvano preko 500, a svaki sledeći dan biće ih i više, pa će od subote raditi i punkt u ambulanti u Kumičićevoj ulici. Plan je da se u narednih šest dana revakciniše 3.876 sugrađana.

- Po planu revakcinacije od subote nam na red dolazi 870-890 građana na dan, a da bi usluga bila brža i kvalitetnija, upravo ćemo u subotu otvoriti punkt u Kumičićevoj. Drugim rečima, svi građani koji su primili prvu dozu vakcine, na onom punktu na kojem su je primili, treba da dođu i na revakcinaciju u zakazano vreme koje su dobili preko "eUprave" - kaže Ivanka Beoković, direktorka Doma zdravlja.

Ona napominje da u slučaju da nisu dobili obaveštenje o terminu revakcinacije, građani sami izračunaju kada pada 21 dan od primanja prve doze i tada dođu na punkt. Dolazi se sa potvrdom o vakcinaciji i ličnom kartom.

- Već od danas na punktu u Novoj opštini radimo u dve smene, od 8 do 18 časova i tako će biti i narednih dana. U subotu će ambulanta u Kumičićevoj raditi od 8 do 15 časova. Revakcinacija će se raditi i nedeljom i praznicima. Dakle, ako nekome 21 dan pada za vreme praznika, mi smo tu i vakcinisaćemo - poručuje Beoković. 

Vakcinacija prvom dozom privremeno je obustavljena, ali će se i ona uskoro nastaviti, dodaju iz Doma zdravlja. Druga doza "Sinofarm" vakcine obezbeđena je za sve imunizovane Subotičane, a ima ih oko 5.700.

Izvor: TV Subotica
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 meseca i 1 nedelju
Komentara: 11
Pregleda: 6538
Povezane teme
dom zdravlja subotica vakcinacija stanovništva subotica vakcinisanje vakcinacija imunizacija korona virus epidemija korona virusa korona
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.