Komentara: 10
Pregleda: 4075

Počela prijava firmi za državnu pomoć

01.03.2021. u 11:11h
Izvor: Blic
Počela prijava firmi za državnu pomoć

Danas je počela prijava firmi za državnu pomoć u visini od tri puta po pola minimalne zarade, koju će dobiti preko milion i po radnika u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima.

Po računici ministarstva finansija, upravo toliko zaposlenih može da računa na novac iz trećeg ekonomskog paketa podrške privredi, a prva uplata polovine "minimalca" sledi 8. aprila, zatim će u sličnim terminima stizati po pola minimalne zarade i u maju i junu.

Ova podrška praktično "pokriva" zarade za mart, april i maj, a firme će ukupno, po svakom radniku, dobiti oko 48.000 dinara, odnosno tri puta po oko 16.000, što je polovina minimalne plate u Srbiji.

Prijava poslodavaca za dobijanje martovske polovine minimalca u iznosu od oko 16.000 dinara počinje danas, trajaće do kraja meseca, a taj novac će biti isplaćen 8. aprila. Poslodavci će se za tu vrstu pomoći prijavljivati svakog meseca, odnosno i u aprilu i maju, popunjavanjem jednostavnog obrasca na portalu Poreske uprave.

Uslovi će biti isti kao i ranije, u prva dva paketa ekonomskih mera, što znači da će pravo na minimalac imaće prijavljeni radnici, u prevodu oni koji ne rade na crno. Pravo na minimalac nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, kao ni ostala lica koja su angažovana van radnog odnosa. U ovoj grupi najčešće su sezonci, radnici po ugovoru o delu...

Takođe, jedan od glavnih uslova za dobijanje državne pomoći je da firme u roku od tri meseca nakon poslednjeg isplaćenog minimalca ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika. Takođe, oni koji uzmu pomoć nemaju pravo isplate dividendi.

Ovom merom nisu obuhvaćene banke i finansijske institucije.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 3 godine i 2 nedelje
Komentara: 10
Pregleda: 4075
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.