Komentara: 5
Pregleda: 4303

Počela obuka za gerontodomaćice

19.02.2015. u 13:51h
Izvor: Subotica.com
Obuka za pomoć starim licima u kućnim uslovima (gerontodomaćica) na srpskom i mađarskom jeziku, će se izvoditi u intervalu od tri meseca i to danas pa sve do kraja maja. Program obuke obuhvata tri modula oblasti sa 250 časova teoretske i praktične nastave. Mesto realizacije obuke je Srednja medicinska škola, Opšta bolnica i Villa Ancora Dom za stare.
Počela obuka za gerontodomaćice

U okviru programa "Obuka za gerontodomaćice" upisuje se ukupno 20 polaznika. Nivo prethodnog obrazovanja potencijalnih polaznika, podrazumeva minimum završeno osnovno obrazovanje.

Osobine polaznika koje su neophodne za rad sa ljudima u oblasti Zdravstvo i socijalna zaštita, su osim fizičke zrelosti, empatičnost, komunikativnost, visok stepen samokontrole i umešnost ophođenja sa ljudima.

Polaznici bi po završetku obuke trebalo da steknu sledeće kompetencije:

  • Održavanje higijene korisnika u kućnim uslovima i u socijalnim ustanovama
  • Hranjenje bolesnika prirodnim putem
  • Izvođenje dezinfekcije
  • Mere lične zaštite na radu
  • Ukazivanje prve pomoći do dolaska stručne pomoći

Na osnovu stečenih kompetencija, polaznici dobijaju uverenje o savladanosti programa i mogu se zaposliti ili samozaposliti kao gerontodomaćice, u prvom redu u sektoru nege starih osoba.

Zbog velikog interesovanja prijava na konkurs će trajati do kraja februara 2015. godine, a za sve dodatne informacije javite se na telefon 024/530-808 koordinatoru programa, Milanović Predragu.

Inače ,program po kome će se realizovati obuka , se izvodi uz saglasnost Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine- nacionalne zajednice, odnosno Škola je dobila rešenje o obavljanju proširene delatnosti za delatnost Ostalo obrazovanje/šifra delatnosti 85.59/, što znači da se obuka može upisati u radnu knjižicu, i dalje ostvarivati prava , koja po zakonu i pripadaju.

Gerontodomaćice su osobe koje su obukom stekle veštine pružanja podrške starijim ljudima da nastave samostalan život, bez obzira na teret godina i hroničnih bolesti koje ih pritiskaju. Podrška se sastoji u: nabavci, pomoć pri održavanju lične higijene, održavanju higijene stambenog prostora, održavanju higijene odevnih predmeta, nameštanju posteljine, pomoć u organizaciji prostora, pripremi lakih obroka, brizi o cveću i mnogo toga još na zahtev korisnika

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 4303
Povezane teme

gerontodomaćice

briga o starima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.