Komentara: 31
Pregleda: 7089

Počela obuka za članove biračkih odbora

06.02.2020. u 17:15h
Izvor: Subotica.com
O regularnosti predstojećih izbora u našem gradu vodiće računa šest obučenih instruktora i oko hiljadu stalnih članova biračkih odbora, čija je obuka počela u ponedeljak.
Počela obuka za članove biračkih odbora

Obuku dnevno prolazi 90 naših sugrađana, u tri grupe po 30 ljudi, a do kraja februara treba svi da je prođu. Oni koji, pak, ne prođu obuku neće moći da budu deo biračkih odbora.

Reč je o merama unapređenja izbornog procesa koje je inicirala Republička izborna komisija, kako bi se izbegle sve greške nastale na samim biračkim mestima, kao što su popunjavanje zapisnika ili utvrđivanje rezultata.

Naš grad je dobio najviše instruktora – šest, od kojih je četiri delegirala Gradska izborna komisija a dvoje Gradska uprava.

Počela obuka za članove biračkih odbora

- Srpska napredna stranka delegirala je više od 500 kandidata za obuku u biračkim odborima, kako bi izborna procedura u potpunosti bila legalno i pravno sprovedena. Cilj obuke je da svi procesi koji se odvijaju tokom izbornog dana budu odrađeni maksimalno profesionalno i vrlo odgovorno – objasnila je Jasmina Stevanović, portparol GrO SNS. – Zakonske promene u radu biračkih odbora usaglašene su sa standardima EU, učesnicima dijaloga između vlasti i opozicije, kao način i mera unapređenja samog izbornog procesa.

Obuka se sastoji iz teoretskog i praktičnog dela, a na kraju obuke kandidati će odgovarati na 20 formalnih pitanja.

Počela obuka za članove biračkih odbora

- Utvrđeno je da najviše problema ima u radu biračkih odbora, koji se sreću na samom biračkom mestu. Shavtilo se da se upravo na najnižem nivou uradi sve što je potrebno da se „čuvari kutija“, kako ih kolokvijalno nazivamo, unaprede svoje veštine i znanja i maksimalno i na najvišem nivou obave niz formalnih radnji tokom izbornog dana - dodaje Sava Stambolić, jedan od instruktora koga je predložila Gradska uprava.

Obuku je do sada prošlo 180 ljudi, a po rečima Nevene Veinović, jedne od instruktorki, prvi utisci kandidata su veoma dobri.

Počela obuka za članove biračkih odbora

- Priručnik je jako dobro osmišljen, obuhvata ceo jedan izborni dan i u njemu je dosta stvari na koje članovi biračkih odbora treba da se skoncentrišu. Najviše grešaka se pravi pri popunjavanju zapisnika a potom i utvrđivanju rezultata izbora – ističe  Nevena Veinović.

Izvor: Subotica.com
Konferencija SNS-a povodom mera unapređenja izbornog procesa Konferencija SNS-a povodom mera unapređenja izbornog procesa Konferencija SNS-a povodom mera unapređenja izbornog procesa Konferencija SNS-a povodom mera unapređenja izbornog procesa Konferencija SNS-a povodom mera unapređenja izbornog procesa Konferencija SNS-a povodom mera unapređenja izbornog procesa Konferencija SNS-a povodom mera unapređenja izbornog procesa Konferencija SNS-a povodom mera unapređenja izbornog procesa
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 31
Pregleda: 7089
Povezane teme

srpska napredna stranka

jasmina stevanović

izbori2020

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.