Komentara: 0
Pregleda: 2704

Počela nova akademska godina

01.10.2010. u 17:38h
Izvor: RTV Yueco
Počela nova akademska godina

Za preko hiljadu brucoša Ekonomskog fakulteta Subotica danas je prvi dan studiranja - početak akademske 2010/2011 godine. Početak njihovog studiranja poklapa se sa početkom trogodišnjeg mandata novog dekana fakulteta - prof. dr. Nenada Vunjaka. Novi dekan se odmah založio za prelazak sa dosadašnjeg na novi sistem školovanja koji bi trebalo da rastereti studente tako što će za godinu dana produžiti osnovne akademske studije, a ovu ideju podržao je i ministar prosvete Žarko Obradović koji je prisustvovao početku nove akademske godine.

Devetnaestogodišnja Maja Berić iz Temerina pripada 50-toj generaciji brucoša Ekonomskog fakulteta Subotica. Nakon završene srednje Ekonomske škole nije imala dilemu gde da nastavi školovanje, a odlučila se za smer "Bankarstvo, finansije i osiguranje".

Osim brucoša, prvi radni dan na novoj funkciji imao je i novi dekan Ekonomskog fakulteta - prof. dr. Nenad Vunjak. Pre 40 godina i sam brucoš na ovom istom fakultetu, nakon niza godina rada u privredi, bankarstvu i na samom fakultetu, ovaj član saveta guvernera Narodne banke Srbije i redovni profesor odmah po stupanju na novu funkciju najavio je novine. Njegova ideja jeste da studenti u doglednom periodu krenu da pohađaju nastavu po sistemu 4+1 - četiri godine osnovnih akademskih studija plus jedna godina master studija, umesto sadašnjeg sistema 3+2.

Otvaranju nove akademske godine prisustvovao je i ministar obrazovanja Žarko Obradović koji je upoznat sa inicijativama i studenata i rukovodilaca fakulteta da se dosadašnji sistem školovanja od 3 godine osnovnih akademskih studija plus dve godine master studija, pređe na formulu 4+1. Po njegovim rečima, sistem 4+1 prisutan u 70% visokoškolskih ustanova u Srbiji.

Za 50 godina postojanja, Ekonomski fakultet iškolovao je 15.000 ekonomista. Do sada je iz ove visokoškolske ustanove izašlo oko 450 magistara ekonomskih nauka I oko 200 doktora nauka.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2704
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.