Komentara: 27
Pregleda: 8905

Počela izgradnja pruge od Novog Sada do Kelebije

22.11.2021. u 16:00h
Izvor: Subotica.com
Zvuk tastera koji su pritisnuli predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Peter Sijarto, ministar spoljnih posova Mađarske i ambasadorka Kine Čen Bo simbolično je pokrenuo građevinske mašine za početak radova na pruzi od Novog Sada do Kelebije. Deonica duga 108 kilometara, koja će svojim značajnim delom prolaziti kroz Suboticu, deo je brze pruge Budimpešta-Beograd.
Počela izgradnja pruge od Novog Sada do Kelebije

Kako je najavljeno, od Novog Sada do granice sa Mađarskom biće obnovljeno devet železničkih stanica, među kojima su i Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica, kao i železnički čvorovi Novi Sad, Vrbas i Subotica. Takođe, od Novog Sada do Kelebije biće izgrađeno 49 podvožnjaka i nadvožnjaka.Rok za završetak radova je tri godine.

Po rečima predsednika Aleksandra Vučića, Srbija dobija modernu prugu za 21. vek koja će oživeti okolna mesta.

- Brzi voz se stajati na stanicama u Novom Sadu, Vrbasu, Bačkoj Topoli i Subotici. Time ćemo podići našu Srbiju. Zahvaljujemo se mađarskim prijateljima na svakoj podršci i molimo ih da ubrzaju radove u svojoj zemlji i da što pre možemo da odlazimo u prelepu Budimpeštu i da ih što pre ugostimo u prelepoj Subotici, Novom Sadu i Beogradu – poručio je predsednik Vučić. – Ako ne razmišljate o budućnosti, ne možete ni da je imate! Zato mi decenijama unapred razmišljamo o budućnosti. Za samo tri godine imaćemo završenu prugu do Kelebije. Već tri decenije ne znamo št aje pristojan voz i prostojna pruga. Ovo je nešto što u Vojvodini menja gotovo sve. Od devedesetih i dvehiljaditih ostali smo bez fabrika, bez bilo kakve ekonomske moći severa Srbije i sada je potrebno da sve obnovimo.

Počela izgradnja pruge od Novog Sada do KelebijePeter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske, poručio je da se formira novi svetski poredak u kome je uloga „istoka“ sve značajnija.

- Prošla godina je bila prva godina kada je EU imala veću razmenu sa Kinom nego sa SAD. Pred nama centralnoevropskim zemljama se pokreće pitanje da li ćemo naći korist u tom novom svetskom poretku. Srbi i Mađari odlučuju na osnovu nacionalnog interesa i odlučili smo da imamo korist od tog novg svetskog poretka i obe zemlje imaju saradnju sa Kinom i profitiraju od toga. Isto kao što će obe zemlje da profitiraju od izgradnje brze pruge Budimpešta–Beograd – poručio je Sijarto. – Ova investicija doprineće rastu značaja naših zemalja, otvoriće nova radna mesta, približiće dva glavna grada i dve zemlje.

Počela izgradnja pruge od Novog Sada do KelebijeKomercijalni ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji železničke veze između Srbije i Mađarske na teritoriji Srbije za deonicu Novi Sad-Subotica-državna granica kod Kelebije, vredan je 943 miliona evra.

Komercijalni ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji železničke veze između Srbije i Mađarske na teritoriji Srbije za deonicu Novi Sad-Subotica-državna granica kod Kelebije, vredan 943 miliona evra

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 8905
Povezane teme

pruga železnica

Aleksandar Vučić

željeznički saobraćaj

železnički prevoz

železnički saobraćaj

izgradnja pruge

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.