Komentara: 39
Pregleda: 5808

Planovi na izborni „pogon”

27.01.2012. u 16:36h
Izvor: Politika Online
Planovi na izborni „pogon”

Ambiciozno se kreće u nove investicije, ali još nema konačnog rešenja za praktično tri ruševine u strogom centru grada.

Gradski urbanisti su sa velikim planovima ušli u ovu godinu najavljujući investicije, gradnju i obnovu postojeće infrastrukture. U ovim investicijama, budžet koji po veličini spada u peti među lokalnim samoupravama u Srbiji u velikoj meri se oslanja na dodatne izvore iz Pokrajine i Republike.

Upravo tako, novcem iz Republike namenjenim za podsticaj građevinske industrije gradi se bazen u naselju Prozivka, vredan 536 miliona dinara. On bi trebalo da bude gotov do kraja maja, na njemu se danonoćno radi jer lokalnoj vlasti je stalo da dokaže da će ovaj projekat završiti na vreme, te da će grad napokon dobiti zatvoreni bazen dimenzija 25 sa 33 metra i jedan dečiji bazen.

Da bi se ublažile kritike da se sve investicije ulažu u naselje Prozivka, koje se smatra izbornom bazom DS-a, predviđena je i obnova Dudove šume na drugom kraju grada, kao jednog od dva gradska parka. Proređenim zelenilom, zapuštenom trim-stazom i lošim pristupom Dudova šuma je odavno kandidat za rekonstrukciju.

Prema rečima Dragana Trklje, direktora Zavoda za urbanizam, urađen je projekat vredan 30 miliona dinara, koji će biti podržan i od Pokrajinskog sekretarijata za sport, kao i od lokalnog Fonda za ekologiju, a gde se predviđa uređivanje sportskih terena, pre svega sređivanje postojeće trim-staze, novi košarkaši teren, kao i izdvajanje mesta za dva teniska terena za klub koji je smešten u šumi.

Osim toga, u središnjem delu šume biće uređeno jezero, oko kojeg će biti postavljene klupe, obnoviće se dečje igralište i dopuniti zelenilo. U planu je i da se oblikovanim sadnicama uredi prilaz Dudovoj šumi koji je sada pregrađen betonskim žardinjerama.

Međutim, najveće investicije su po pravilu u putnu mrežu. Prošle godine je, nakon dve godine planiranja, asfaltirano 39 ulica uz pomoć pokrajinskog novca. Osim asfaltiranja ulica, sredinom prošle godine grad je krenuo i u pripremu terena za jednu od najvećih saobraćajnih investicija u centru grada – Majšansku petlju.

Ideja, stara više godina, jeste da se saobraćajno povežu istočni i zapadni deo grada, da se teški saobraćaj izmesti iz centra, a rubnim delovima grada omoguće i alternativni načini prilaza gradu. Majšanska petlja podrazumeva i izgradnju novog Majšanskog mosta preko železničke pruge koja deli grad, i za sada niko ne zna koliko bi ovakav ambiciozan projekat trebalo da košta.

Odlučeno je da se u njegovu realizaciju krene postupno, pa je počela eksproprijacija zemljišta na mestu zamišljene buduće Majšanske petlje. Do sada je to grad koštalo najmanje 600.000 evra, u poslovnim prostorima u samom centru grada koji su dati dvojici privatnika koji su imali nekretnine na mestu buduće petlje, a tek predstoji otkup desetak kuća čiji vlasnici u zamenu za svoje domove traže novac. Otkup zemljišta je osnov da se počne sa izradom glavnog projekta, a za lokacijsku dozvolu potrebno je da tlo bude u vlasništvu grada.

Ova saobraćajnica preseca za sada jedino uređeno gradsko šetalište na Radijalcu, i prema Trkljinim rečima to bi se moglo rešiti podzemnim prolazom, ali zavisi od novca kojim se raspolaže.

Nema sumnje da su uz ambiciozne planove za investicije predstojeći izbori osnovno pogonsko gorivo, ali gradski urbanisti treba da se izbore i sa tri praktično ruševine u centru grada: zgrade Narodnog pozorišta čija izgradnja i rekonstrukcija su zastale, nekadašnje Zelene fontane kroz čije pukotine otiče previše vode, kao i „kostura“, betonskog skeleta nedovršenog bioskopa.

Za rešenje „kostura“ raspisan je konkurs nazvan „manifestacioni plato“, za Zelenu fontanu se predviđa rušenje, i mada je napravljeno nekoliko predloga novog uređenja trga, nijedan nije prihvaćen. Što se tiče zgrade Narodnog pozorišta, njena sudbina je u rukama Republike i Pokrajine, jer kako se procenjuje za završetak zdanja potrebno je još oko sedam miliona evra.

Aleksandra Isakov

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 39
Pregleda: 5808
Povezane teme

zelena fontana subotica

Narodno pozorište

majšanska petlja

dudova šuma

betonski kostur

bazen prozivka

bazen na prozivci

manifestacioni trg

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.