• Pregleda: 1254

Plan upisa u narednu školsku godinu treba da uskladi potrebe privrede i mogućnosti škola

Prilikom izrade predloga Plana upisa trebalo bi uskladiti potrebe privrede sa mogućnostima škola, zaključak je Aktiva direktora, koji je održan juče u Plavoj sali Gradske kuće.
Plan upisa u narednu školsku godinu treba da uskladi potrebe privrede i mogućnosti škola

Na sastanku, kojem su pored direktora škola, prisustvovali i predstavnici Školske uprave Sombor, lokalne samouprave, Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i Regionalne privredne komore rečeno je da će se pri izradi Plana upisa uzeti u obrzir potrebe privrede, odnosno deficitarnost zanimanja u regionu. Jedan od glavnih izazova pri kreiranju Plana, kako kažu iz Školske uprave, biće kako da se đacima koji pohađaju nastavu na manjinskim jezicima omogući veći izbor.

- Izazov za ovu sredinu je što imamo nastavu na više jezika, Školska uprava Sombor ako uključimo i Severnobački i Zapadnobački okrug, ima nastavu na najviše jezika. Trudimo se da nacionalnim manjinama obezbedimo što veći izbor i u tom pogledu često bude problema, kada nemamo dovoljan broj učenika za određene profile pa ne možemo da formiramo odeljenje, pa decu i učenike usmeravamo u one smerove, koji mogu da se popune. I ove godine će to biti problem, kada se uzme u obzir da dobar deo stanovništva i odlazi sa ovih prostora ka Evropskoj uniji, pa je taj zadatak delikatan - rekao je Borislav Staničkov, rukovodilac Školske uprave Sombor.

Da kreiranje predloga Plana upisa za narednu školsku godinu nije lak posao potvrdio je i predsednik Aktiva direktora srednjih škola, Iso Planić. On je istakao da je taj zadatak sve teži, jer se iz godine u godinu beleži trend opadanja broja učenika. Prema podacima iz 1988. godine, u subotičkim školama obrazovalo se više od 16 hiljada đaka, a danas ih ima negde oko 10 hiljada.

- Usaglašavamo stavove privrede, lokalne samouprave i škola koji su to obrazovni profili, koji su najinteresantniji. Politehnička škola je verifikovana za 58 obrazovnih profila, a svake godine upisujemo devet odeljenja. Između 58 obrazovnih profila za koje smo verifikovani treba da izaberemo 11 ili 12 obrazovnih profila, koje možemo iskombinovati u devet odeljenja, a to nije jednostavan posao - naglasio je Planić.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Regionalne privredne komore, koji su poručili da bi škole trebalo da prate naučno-tehnološki razvoj, kako bi odgovorili stvarnim potrebama privrede i tržišta rada.

- Prošle nedelje smo imali sastanak sa predstavnicima jedne firme, koja je iskazala potrebu za operaterima za upravljanje traktorom, što nije mehanizacija kakva je nekad bila. Takođe, u industriji nameštaja sada se radi na CNC mašinama, koje su kompjuterski vođene, tako da učenici moraju biti spremni da prihvate i primene znanja koja su potrebna - rekao je Janoš Bagi iz Regionalne privredne komore.

Predlog Plana upisa biće kreiran do kraja meseca, zatim ide na potvrdu u Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, a potom i u Ministarstvo prosvete, koje daje zvanično odobrenje. Prema školskom kalendaru, konkurs za upis učenika u srednje škole trebalo bi da bude objavljen najkasnije do 31. marta.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
SZ Odgovori
Potrebe privrede uskladiti sa planom školstva. Problem je dugogodišnji. Odličan učenik ili student ne može da se zaposli i primoran je da kupuje kartu u jednom pravcu. To je gorući problem koji treba hitno resavati.
Pajo Odgovori
Ma vi direktori ste mnogo pametni! A Vodovodara u subotici nema skolovanog mladjeg od 30 godina!Za 10 godina u gradu ih ni nece biti ! A pamet je naj veca onima koji su doveli do toga da u trecem razredu vise ne bude matematike!Taj ucenik nece moci upisati 5 stepen strucne spreme!Proizvodite radnike za industrisku linisku prizvodnju!Uzmite bolje opciju svi da mogu bilo koji god zele smer da upisu! Objedinite teorisku nastavu!A prakticnu neka prvo ucenik odluci koju struku zeli!Neka pronadje preduzece majstora kod kojeg ce da uci!Jer iz skole kao majstor niko neizadje osim ako je radio kod svog oca u reduzecu zanatskom!
Srpski sor Odgovori
Dodala bih samo jedno.U pitanju je visa pedagoska koja skoluje izmedju ostalog vaspitace,ali Nasa Radost odbija saradnju da bi se praksa odradjivala u njihovim objektima.Jest da nije u pitanju srednja skola,ali evo imamo u gradu ustanovu za skolovanje kadra zakojimcjos kako postoji potreba,s obzirom koliko je dece po grupama i koliko vaspitaca radi sa njima,a jednostavno nema sluha sa druge strane.Isto je i sa drugim zanimanjima,gde postoji potreba da se deca zaista upoznaju sa prakticnim delom odredjenog zanimanja.Svi se jaaako moraju potruditi i otvoriti inace zaista necemo imati nikakvu perspektivu
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.