Komentara: 3
Pregleda: 1780

Plan upisa u narednu školsku godinu treba da uskladi potrebe privrede i mogućnosti škola

05.12.2018. u 09:25h
Izvor: Subotica.com
Prilikom izrade predloga Plana upisa trebalo bi uskladiti potrebe privrede sa mogućnostima škola, zaključak je Aktiva direktora, koji je održan juče u Plavoj sali Gradske kuće.
Plan upisa u narednu školsku godinu treba da uskladi potrebe privrede i mogućnosti škola

Na sastanku, kojem su pored direktora škola, prisustvovali i predstavnici Školske uprave Sombor, lokalne samouprave, Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i Regionalne privredne komore rečeno je da će se pri izradi Plana upisa uzeti u obrzir potrebe privrede, odnosno deficitarnost zanimanja u regionu. Jedan od glavnih izazova pri kreiranju Plana, kako kažu iz Školske uprave, biće kako da se đacima koji pohađaju nastavu na manjinskim jezicima omogući veći izbor.

- Izazov za ovu sredinu je što imamo nastavu na više jezika, Školska uprava Sombor ako uključimo i Severnobački i Zapadnobački okrug, ima nastavu na najviše jezika. Trudimo se da nacionalnim manjinama obezbedimo što veći izbor i u tom pogledu često bude problema, kada nemamo dovoljan broj učenika za određene profile pa ne možemo da formiramo odeljenje, pa decu i učenike usmeravamo u one smerove, koji mogu da se popune. I ove godine će to biti problem, kada se uzme u obzir da dobar deo stanovništva i odlazi sa ovih prostora ka Evropskoj uniji, pa je taj zadatak delikatan - rekao je Borislav Staničkov, rukovodilac Školske uprave Sombor.

Da kreiranje predloga Plana upisa za narednu školsku godinu nije lak posao potvrdio je i predsednik Aktiva direktora srednjih škola, Iso Planić. On je istakao da je taj zadatak sve teži, jer se iz godine u godinu beleži trend opadanja broja učenika. Prema podacima iz 1988. godine, u subotičkim školama obrazovalo se više od 16 hiljada đaka, a danas ih ima negde oko 10 hiljada.

- Usaglašavamo stavove privrede, lokalne samouprave i škola koji su to obrazovni profili, koji su najinteresantniji. Politehnička škola je verifikovana za 58 obrazovnih profila, a svake godine upisujemo devet odeljenja. Između 58 obrazovnih profila za koje smo verifikovani treba da izaberemo 11 ili 12 obrazovnih profila, koje možemo iskombinovati u devet odeljenja, a to nije jednostavan posao - naglasio je Planić.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Regionalne privredne komore, koji su poručili da bi škole trebalo da prate naučno-tehnološki razvoj, kako bi odgovorili stvarnim potrebama privrede i tržišta rada.

Plan upisa u narednu školsku godinu treba da uskladi potrebe privrede i mogućnosti škola

- Prošle nedelje smo imali sastanak sa predstavnicima jedne firme, koja je iskazala potrebu za operaterima za upravljanje traktorom, što nije mehanizacija kakva je nekad bila. Takođe, u industriji nameštaja sada se radi na CNC mašinama, koje su kompjuterski vođene, tako da učenici moraju biti spremni da prihvate i primene znanja koja su potrebna - rekao je Janoš Bagi iz Regionalne privredne komore.

Predlog Plana upisa biće kreiran do kraja meseca, zatim ide na potvrdu u Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, a potom i u Ministarstvo prosvete, koje daje zvanično odobrenje. Prema školskom kalendaru, konkurs za upis učenika u srednje škole trebalo bi da bude objavljen najkasnije do 31. marta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 1780
Povezane teme

iso planić

regionalna privredna komora

školska uprava sombor

borislav staničkov

plan upisa

aktiv direktora škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.