Komentara: 1
Pregleda: 2041

Pijace treba da ostanu većinski u vlasništvu osnivača

10.12.2011. u 17:45h
Pijace treba da ostanu većinski u vlasništvu osnivača

U predstojećem procesu restruktuiranja i transformacije, preduzeća koje se bave pijačnom delatnošću treba većinski da ostanu u vlasništvu svojih osnivača, gradova i opština u Srbiji. Ovo jedan od zaključaka tematske rasprave Poslovnog udruženja „Pijace Srbije” pod nazivom “Uticaj novih Zakona o komunalnim delatnostima i Zakona o javnim partnerstvima i koncesijama na pijačnu delatnost u Srbiji”, koja je 9. decembra održana na Paliću.

Analizirajući iskustva zemalja u okruženju, odnosno država članica Evropske unije, ovakav stav Upravni odbor Poslovnog udruženja “Pijace Srbije” formulisao je još krajem aprila 2010. godine na tematskoj raspravi posvećenoj restruktuiranju i transformaciji javnih komunalnih preduzeća u Srbiji.

Kao izrazito značajni kanali distrubucije životnih namirnica, naročito svežeg voća i povrća, pijace uspostavljaju tržišnu ravnotežu i omogućuju velikom broju proizvođača da na jednostavan, jeftin i lak način plasira svoje proizvode. Kupcima pijace obezbeđuju izbor i alternativu u odnosu na druge oblike trgovine, što je dobro za uspostavljanje poštene i ravnopravne tržišne utakmice.

Udruženje pijaca Srbije pozdravlja mogućnost stvaranja uslova za sklapanje ugovora o javno-privatnim partnerstvima i privatizacije dela pijačne delatnosti, kao što je predviđeno novim zakonskim propisima, ali smatra da lokalne samouprave kao osnivači većine preduzeća koja se bave pijačnom delatnošću u Srbiji, i u budućnosti treba da imaju najznačajniji uticaj na koncept daljeg razvoja pijačne delatnosti u Srbiji.

Pijace - promet robe

Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2041
Povezane teme

pijace srbije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.