• Pregleda: 4037

Pet eko tački u Subotici

Pet eko tački u Subotici
U Mesnoj zajednici "Dudova šuma" kod vrtića Mandarina postavljena su zelena ostrva za odvajanje otpada. U planu je da dve okolne zgrade zajedno sa obdaništem sakupljaju i odvajaju papir, staklo, pet ambalažu, sitni elektronski otpad  i metal. Projekat nosi naziv  “ Ka zajednicama koje recikliraju u Osječko-baranjskoj županiji i Severno- bačkom okrugu”  i finansira ga Evropska unija preko  programa prekogranične saradnje Hrvatska- Srbija, a podržanom i od strane Grada Subotice i Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije.Nosioci projekta su udruženja Centar za ekologiju i održivi razvoj- CEKOR iz Subotice sa strane Srbije, i Zelena Akcija iz Zagreba u partnerstvu sa Zelenim Osijekom iz Osijeka, sa strane Hrvatske.
U okviru projekta postavljena je posebno dizajnirana  nadstrešnica za  smeštaj posuda za selektivno razdvajanje otpada- papira, plastike, stakla, metala i sitnog elektronskog otpada. „Eko tačke“ su sačinjene od metalne konstrukcije tipa mobilne nadstrešnice, površine 4,0 X 3,5m sa vratima na zaključavanje unutar kojih će nalaziti raznobojni kontejneri i posude za selektivno razdvajanje otpada.
 U projektu učestvuje grad zajedno sa  Čistoćom koja će prazniti posude iz „eko tački“. Kada se projekat završi posude će da  pređu u vlasništvo lokalne samouprave.Postavljeno je ukupno pet  zelenih ostrva u koje će građani da  moći odlagati svoj sortirani komunalni otpad.
Udruženje Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR), zajedno sa partnerima iz Hrvatske sprovodi projekat pod nazivom; “Ka zajednicama koje recikliraju u Osječko baranjskoj županiji i Severno bačkom okrugu”, finansiran od strane Evropske Unije u sklopu programa prekogranične saradnje IPA Hrvatska – Srbija 2007 – 2013.Zelena ostrva će biti postavljena  na Radijalcu i na Prozivci.
Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.