Komentara: 0
Pregleda: 1400

Pesmom i plesom do sreće

02.03.2009. u 13:53h
Izvor: Glas javnosti
Pesmom i plesom do sreće

Ukoliko učenik OŠ „Sonja Marinković" Marko Liliom (11) dobije multimedijalni kompjuter u kući i školi i detinjstvo mu bude malo svetlije i srećnije, najveće zasluge pripašće njegovoj nastavnici muzičkog vaspitanja Nataši Vlainić, njegovoj učiteljici Slobodanki Jovčić, ali i svim ovdašnjim učesnicima „Zvezda Granda" pa i mnogim, mnogim subotičanima koji će sutra doći na gala koncert u Halu sportova.
Zvezda „Granda" Dušan Svilar biće večeras specijalan gost nastupu Nebojše Vojvodića, Vuka i Ive Vučinić, Bojane Šarović, Slađane Stajić i Slobodana Vasića.

Prihod sa ove humanitarne manifestacije, ali i SMS poruka podrške Natašinom nastupu u emisiji „Plesom do snova" biće iskorišćen za nabavku najneophodnije opreme učeniku četvrtog razreda OŠ „Sonja Marinkoviću", koji, i pored toga što samo na jedno oko vidi tek deset odsto, ima sve odlične ocene.

Omiljen drug

- Molimo se da i moja koleginica Nataša uspe i da osvoji nagradu, jer je porodicu Liliom zaista zadesila tragedija: imaju dvoje dece, blizance... Luka boluje od cerebralne paralize, nema sposobnost govora i potpuno je slep, dok je naš Marko slabovid, ali je i pored svih nedaća detinjstva jedan od najomiljenijih i najboljih učenika. Za njegovo dalje obrazovanje potrebna su tehnička pomagala koja mi ne možemo kupiti. Na primer, multimedijalni kompjuter košta oko 6.800 dolara, a takva bi trebalo dva-jedan u školi, jedan kod u kući učenika - kaže njegova učiteljica Slobodanka Jovičić.

Škola je za Marka kupila specijalnu školsku klupu sa pokretnom pločom, u učionicu postavila trakaste zavese kako bi se prilagodila jačina svetlosti njegovim potrebama, a u hodnicima oznake koje mu pomažu u kretanju.

- To je, zaista, jedno izuzetno dete koje pleni energijom i koje ulaže veliki napor da bi bilo „na crti" sa vršnjacima. Prijavila sam se u emisiju „Plesom do snova" kako bih mu bar malo pomogla da proživi srećnije svoje detinstvo - kaže Nataša Vlainić.

Škola uz đaka

Učenici četvrtog razreda OŠ „Sonja Marinković" i njihovi roditelji pozvali su sve koji mogu da za potrebe školskih pomagala uplate novac na Markov žiro-račun u Alfa banci - 180308101032259323.

Otac i majka hendikepiranih blizanaca Tibor i Mirjana rade u smenama i uvek je jedan od roditelja kod kuće. Siromašni su i njihove oči i nade uperene su u akciju škole i sve one koji će se odazvati apelu „Za našeg Marka".

- Molim se Bogu i nadam se da će Nataša uspeti, da će građani podržati njen nastup i da će mom detetu biti lakše. Komšiluk, moji i muževljevi poznanici na poslu, svi obećavaju da će dati sve od sebe. To će biti sreća i za dete, i za nas, a verovatno i za one koji mogu pomoći. Naš sin Marko je ovih dana pomalo zbunjen svim ovim događajima, ali i srećan što se o njemu brine ovoliko ljudi. On se samo smeška i uči - kaže Mirjana Liliom.

Izvor: Glas javnosti
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1400
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.