Komentara: 26
Pregleda: 8247
Foto

Pečeno kestenje među omiljenim jesenjim poslasticama Subotičana

29.10.2019. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Ako ne po nazivu, onda po vrednim prodavcima i dobro prepoznatljivom mirisu, Ulica Matije Gupca je svake jeseni Ulica kestenova. Zadimljene metalne pećnice iz koji se pomalja vruć i ogoljen kesten, omiljena je poslastica Subotičana kojom rado zagarave ruke u oktobarskim danima.
Pečeno kestenje među omiljenim jesenjim poslasticama Subotičana

Na prvoj tezgi u nizu, zamirisalo je sveže pečeno kestenje koje čeka svoje kupce. To je mesto Bujara Rufatija, na kojem već desetu jesen provodi u pečenju ovog orašastog ploda. Uz njega su i metalna pokretna pećnica, rukavice, merice, te beli papir od kojeg vešto pravi fišeke, a koji ovu poslasticu čine lako prepoznatljivom i neodoljivom za sve prolaznike.

- Glavna tajna je da dobiješ kvalitetnu i dobru robu, a posle da majstor završi svoj posao - priča Bujar, dok otkriva ćebe ispod kojeg se kestenje još uvek puši od toplote. - Stavljam ga ovde da bi što duže ostao topao, jer mušterije vole da je stalno vruć. Kad imaš posla, onda je stalno vruć, a kad nema, onda se ohlade.

Pečeno kestenje među omiljenim jesenjim poslasticama Subotičana

Sezona pečenog kestenja počinje u oktobru, kada je, kako i Bujar kaže, najveća navala. Od 10 ujutro do 10 uveče, zajedno sa kolegama za tezgama u nizu, sedi kraj vatre i pažljivo meša kestenje u užarenoj rešetki koja se greje na plinu, a nakon desetak minuta, rešetku podiže i trese je rukama, sve dok kesten ne odbaci svoju "košuljicu" ispod koje se krije ukusan plod.

- Peče se direktno na plinu, ne na čumuru kako rade u Beogradu. Oni iseku komad po komad, pa ih peku polako na čumuru ili uglju i onda bude skroz drugačijeg ukusa. U Subotici ih pečemo na plinu, a svako peče tako kako je izučio zanat - objašnjava Bujar. - Ukusan i kvalitetan kesten je uglavnom iz Makedonije, a ovi ostali kesteni što se dobijaju jesu zdravi i kvalitetni, ali nisu toliko slatki kao što je makedonski. On je malo sitniji, ali je jako sladak.

Pečeno kestenje među omiljenim jesenjim poslasticama Subotičana

Kad je baš dobar dan, Bujar kaže da može da se proda i do 50 kilograma pečenog kestena, ali da ima dana kada je teško prodati i 10 kilograma.

- Ove godine nam je vreme problem. Jako je toplo, a po toplom vremenu više ide sladoled, nego kesten - požalio se naš sagovornik. - Obično kad počne sezona kestena, svi ljudi znaju da nam je stigla prava jesen i hladno vreme, a ove godine hladno još nismo imali, mislim da tek od danas počinje. Sad ne očekujem veću navalu, jer prvi mesec je navala, već kad dođe novembar, prođu Svi sveti, posle toga prodaja polako opada.

Pečeno kestenje među omiljenim jesenjim poslasticama Subotičana

Ipak, kupaca ima. Zastanu, podele svoje strepnje sa prodavcima, pa kupe po jednu ili dve merice za sebe i svoje ukućane.

- Dosta su zadovoljni ove godine. Prošle godine je isto bio jedan topliji period, pa je u zavisnosti od toga ko je kada nabavio kesten, na nekim mestima bio loš. Oni to pamte i sada nas pitaju kakav je - priča Bujar, dok puni fišek. - U Subotici ima šest-sedam mesta gde se može kupiti pečeni kesten, svako drugačije pravi, negde su malo bolji, negde lošiji, neko čisti malo bolje, neko pazi malo više. Zato uvek pitaju kakav je, traže da otvorim, pokažem, pa onda gledaju, probaju, ali uglavnom nemam problema. Kupe litru ili dve, neko po pola litre i odu, a onaj ko je zadovoljan će kupiti i sledeći put, a ko nije, taj će kupiti na drugom mestu ili više neće kupiti.

Izvor: Subotica.com
Pečenje kestenja Pečenje kestenja Pečenje kestenja Pečenje kestenja Pečenje kestenja Pečenje kestenja Pečenje kestenja Pečenje kestenja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 8247
Povezane teme

jesen u subotici

pečeno kestenje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.