Komentara: 23
Pregleda: 5476

Pastor Žigmanovu: Odlučite se da li ste uz vlast ili uz opoziciju!

06.11.2020. u 15:49h
Izvor: Subotica.com
Pastor Žigmanovu: Odlučite se da li ste uz vlast ili uz opoziciju!

Naizgled bezazlene tačke jučerašnjeg zasedanja Skupštine grada, koje su se se ticale formiranja Komisije za davanje predloga za naziv ulica, Komisije za podizanje i održavanje javnih spomenika i Komisije za borbu protiv bolesti zavisnosti, izazvale su žustru polemiku.

Za skupštinskom govornicom Tomislav Žigmanov, lider DSHV-a, optužio je gradsku vlast za diskriminaciju hrvatske nacionalne manjine jer njenih predstavnika nema u ovim komisijama. Dematujući optužbe, Balint Pastor, predsednik Skupštine grada i predlagač odluka, poručio je Žigmanovu da se konačno odluči hoće li da bude vlast ili opozicija.

Naime, Žigmanov je izrazio nezadovoljstvo što nema Hrvata u navedenim komisijama, smatrajući da treba da imaju svoje predstavnike bez obzira da li su deo vladajuće strukture ili ne.

Pastor Žigmanovu: Odlučite se da li ste uz vlast ili uz opoziciju!

- Ove odluke nisu ni blizu onoga što je država Srbija uradila kada je u pitanju član 9. Međudržavnog sporazuma između Srbije i Hrvatske a to je da se osigura predstavnicima hrvatske zajednice učešće u donošenju odluka. Aleksandar Vučić, kolovođa SNS je rekao da će se to ispraviti. Međutim, ova praksa ne prati tu vrstu aktivnosti i žalimo što se to nije dogodilo – rekao je Žigmanov. - Oni koji su kreirali ove odluke moraju biti upoznati sa tim, pre svega SVM i SNS. Kada budemo razgovarali o budućoj saradnji mi ćemo morati ovo da spomenemo, bez obzira što će se time smatrati da ne hvalmo dovoljno vlast. Jednostavno, isključiti predtsavnike jedne zajednice koja je brojčano velika da učestvuju u neposrednoj vlasti jeste greška na koju ćemo morati da ukažemo.

Pre no što je demantovao optužbe da je hrvatska nacionalna zajednica diskriminisana, Balint Pastor je podsetio Žigmanova da je on jedini predsednik Skupštine grada koji se povodom Dana grada obratio i na hrvatskom jeziku, kao i da su uprkos protivljenju bunjevačke nacionalne zajednice, on i gradonačelnik prisustvovali otkrivanju biste biskupu Ivanu Antunoviću.

Pastor Žigmanovu: Odlučite se da li ste uz vlast ili uz opoziciju!

- Ne samo ja kao predlagač, nego cela gradska koalicija je optužena da smo diskriminisali hrvatski narod i to jasno demantujem, jer to nije bila namera, niti cilj,  a do toga nije ni došlo. Sa političke tačke razumem Tomislava Žigmanova i znam šta znači boriti se za interese nacionalne zajednice ali se to može raditi na nekoliko načina. Ovo što Vi radite je pogrešno i kontraproduktivno – poručio je Pastor . - Položaj hrvatske nacionalne zajednice neće zavisiti od toga da li ćete imati članove u ovim komisijama, a ukoliko Vam je bilo bitno da imate člana mogli smo da razgovaramo i dođemo do kompromisnog rešenja

Pastor je objasnio da Skupština grada ima stalne i povremene odbore. U stalnim su predstvanici svih odborničkih grupa koje su dobile mandate, dok u povremenim komisijama članove delegiraju odborničke grupe koje su deo vladjuće većine.

- Želite da participirate u vlasti, da imate funkcije i privilegije a da ujedno ne glasate za odluke koji su za vas neprihvatljive. Ne želite da budete u koalicijii sa SVM i SNS, jer imate nešto protiv nekoga. Protiv ste vlasti i Aleksandra Vučića, a onda tražite od Vučića da Vam pomogne i rešava probleme. To ne odgovara stvarnosti – jasan je Pastor. - Odlučite da li ste deo vladajuće većine ili ste opozicija, ne možete decenijama da budete i jedno i drugo. Znam da je lagodnije biti opozicija ali onda nemojte da tražite nešto što pripada odboničkim grupama koje su u vlasti.

Pastor Žigmanovu: Odlučite se da li ste uz vlast ili uz opoziciju!

Po mišljenju Hrvatskog demokratskog foruma (HDF), jučerašnji nastup Tomislava Žigmanova „potvrdio postojanje duboke krize unutar hrvatske zajednice u Republici Srbiji, zajednice koju godinama unazad politički pokušava da predstavlja osoba bez legitimiteta, nametnuta od strane pojedinih opozicionih grupacija iz Beograda“.

- Ne može se večito kritikovati vlast i izigravati ugroženost, a od iste te vlasti snishodljivo tražiti privilegije za sebe, jer to pre svega nije praksa političkih odnosa, a nije ni pristojno. Na taj način se samo bespotrebno podižu tenzije, a štetu snose oni u čije se ime navodno govori. Tako se ne zastupaju interesi jedne manjinske zajednice i to sad već javno iznose i politički faktori izvan hrvatskog biračkog tela – poručuje, između ostalog, u saopštenju Zvonimir Perušić, predsednik HDF. - Osim toga, od učesnika u političkom životu Grada Subotice zahtevati konsenzualni pristup, a unutar hrvatske zajednice sprovoditi torturu s političkim, medijskim i paramedijskim sataniziranjem neistomišljenika, mogu samo oni s manjkom političkog kredibiliteta i moralnog integriteta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 5476
Povezane teme

balint pastor

zvonimir perušić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.