Komentara: 50
Pregleda: 5533
Foto

Park na Prozivci bogatiji za novo drveće

07.12.2021. u 16:41h
Izvor: Subotica.com
U okviru projekta "Zelena Srbija", danas su u parku na Prozivci zasađena stabla crvenocvetnog kestena, japanske ukrasne trešnje i piramidalnog graba. Subotica je među 10 gradova u Srbiji u kojima se ove godine realizuje ova akcija, čiji je cilj zaštita životne sredine i podizanje svesti građana o značaju ozelenjavanja i pošumljavanja javnih površina.
Park na Prozivci bogatiji za novo drveće

Projekat "Zelena Srbija" realizuje Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost, u saradnji sa kompanijom "Color Media Communications", a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Ambasade Austrije. Subotica je prepoznala značaj projekta i omogućila sadnju drveća.

Park na Prozivci bogatiji za novo drveće

- Okupili smo se da oplemenimo i ulepšamo ovaj park na Prozivci. Grad Subotica je posvećen unapređenju zaštite životne sredine i ove godine je realizovao nekoliko projekata među kojima je uklanjanje divlje deponije između Žednika i Đurđina, velika akcija sa "Granskim rasadnikom" koji je donirao više od 2.000 sadnica koje smo zasadili u dvorištima škola i vrtića, uklanjanje velike deponije u Tavankutu i  Zorci - istakao je gradonačelnik Stevan Bakić, podsetivši da je Subotica i deo projekta "Čista Srbija", u okviru koga će se izgraditi 110 kilometara kanalizacione mreže i dva prečistača otpadnih voda.

Po rečima Slađana Velinova, direktora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost, cilj projekta je primarni cilj društva u celini danas, odnosno formiranje novog eko fonda.

Park na Prozivci bogatiji za novo drveće

- Pošumljavanje novih površina ima i te kako uticaja na kvalitet života u gradu. Direktorat je povezivanjem lokalnih samouprava i institucija dao primer da i sami možemo nešto da uradimo, da obogatimo fond već postojećih parkova i javnih površina - predočava Velinov. - Do sada je ukupno zasađeno više stotina različitih stabala i nadamo se da će i ova stabla oplemeniti i dodatno ulepšati Suboticu.

Projekat je podržala i Ambasada Austrije u Srbiji, a kako je istakao ambasador Nikoalus Luteroti, zadovoljstvo je podržati ovu akciju u divnom gradu kakav je Subotica.

Park na Prozivci bogatiji za novo drveće

- Sadnja drveća je poput oživljavanja, vraćanja jednog života, jedan od najboljih načina da se borimo protiv klimatskih promena i obezbećuje mnogo benefita i prirodi i ljudima. Nadam se da će današnja sadnja govoriti o važnosti očuvanja životne sredine, ali i ulepšati boravak u parku - smatra ambasador Luteroti.

Direktor  JP "Vojvodina šume", Roland Kokai, objasnio je koje su vrste drveća posađene.

- Učinili smo urbanu sredinu lepšom i radili na podizanju ekološke samosvesti pojedinaca. Sadili smo sadnice koje su otporne na urbane sredine, ovdašnji kvalitet zemljišta i klimu. Cele godine imaće atraktivni izgled i dugo žive - objasnio je Kokai.

Park na Prozivci bogatiji za novo drveće

Projekat je podržala i OTP Banka.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 50
Pregleda: 5533
Povezane teme

park prozivka

stevan bakić

sadnja drveća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.