Komentara: 0
Pregleda: 1838

Panonska osmica

14.11.2008. u 11:36h
<p>Lokalna samouprava bi prvog decembra trebalo da potpi&scaron;e sa fondom IPA ugovor o obezbeđivanju novca za realizaciju projekta &ldquo;Panonske staze mira&rdquo;.Projekat je uradio Zavod za urbanizam sa idejom da se razviju i ožive sela u Vojvodini.</p>

”Panonske staze mira” prolaze kroz Suboticu i Kanjižu, a omogućavaju i širi privredni razvoj, kao i saradnju sa članicama Evropske Unije, odnosno, Mađarske, Evroregija Dunav – Kereš –Moriš – Tisa.Biciklističke staze prate i „zelene staze“- „Panonske staze mira“, kao zeleni linearni parkovi obebezbeđuju zaštitu drveća i staništa za ptice i životinje. Projekat obuhvata specijalni rezervat prirode “Ludoško jezero”, spajajući zaštićena dobra mreže “Natura 2000” sa dolinom reke Tise, koja predstavlja jedan od glavnih evropskih ekoloških koridora panonske nizija, ujedno doprinosi proširenju zaštićenih površina.

Evropska unija je definisila 11 internacionalnih biciklističkih ruta i Srbija je ušla u projekat ruta za broj 6 i 11, kažu u Zavodu za urbanizam.Ruta broj 6 kreće iz Francinske i ide kroz Beč, Bratislavu, Budimpeštu, Novi Sad, Beograd, Bukurešt i Konstancu. Ruta broj 11 polazi iz Helsinkija, pa ide preko Segedina, Kanjiže, Titela do Atine.“Panonske staze mira” ublažavaju ispiranje zemljišta, smanjuju rizik od poplava, omogućavaju zaštitu kvaliteta vode i očuvanja biološkog diverziteta.“Zelenim stazama“ se spajaju ljudi, kultura i prirodna nasleđa, omogućavaju putovanje bez automobila, stvara mogućnost edukacije na otvorenom, vožnja biciklom i slično.

Prilikom izrade projekata vodilo se računa o životnoj sredini.Projektom je predviđeno da se koristi i alternativna energija i to solarna, za grejanje pojedinih kuća u blizini rečice Kereš.”Panonska osmica” će biti promovisan i na Skupštini podunavskih zemalja petog decemnra u Beogradu.

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1838
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.