Komentara: 3
Pregleda: 5157

Paljenje strnjike kažnjivo zakonom

25.07.2013. u 17:24h
Izvor: RTV Yueco
Stručnjaci upozoravaju da je paljenje strnjike i opasno i štetno.Paljenjem strnjike po toni slame nepovratno se gubi oko šest kilograma azota, kažu stručnjaci.
Paljenje strnjike kažnjivo zakonom

U Poljoprivrednoj stručnoj službi kažu da  od završetka žetve zabeleženo je desetak paljevina strnjišta u subotičkom ataru i da su u pitanju vandali, a ne poljoprivrednici. Paljenjem zemljišta potpuno gubi organska komponenta koja bi, da je unesemo u tlo, vremenom prešla u humus, a  paljenjem slame izgori i do tri tone humusa po hektaru.

Tokom prošle nedelje zabeleženo je nekoliko slučajeva da je neko zapalio strnjiku. U Poljoprivrednoj stručnoj služvi veruju da su u pitanju vandali, jer poljoprivredni znaju da to je to kažnji zakonom, ali i nanosi velike štete zemljištu. Visoke temperature prilikom požara ugrožavaju i prolećne kulture, jer ih dodatno isušuju, a  posebno u rubnim delovima parcela.

U poslednjih deset godina požari nisu zahvatili više od par hektara zasejanih žitarica, kažu vatrogasci. Tropski talas je zahvatio Suboticu i vatrogasci apeluju da se na poljoprivrednike, ali i građane da ne pale strna žita, lišća u dvorištu kako ne bi došlo do širenja požara.

Vatra na njivama, po poljima, duž kanala i na drugim mestima može se proširiti i izazvati šumske požare. Svake godine u Srbiji izgori više stotina hektara šuma, najviše zbog ljudske greške ili namernog paljenja koje izmakne kontroli. Stradaju i usevi na njivama pored onih na kojima su paljene strnjike i slama.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 5157

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.