Komentara: 0
Pregleda: 4310

Palićki galebovi umiru

10.05.2011. u 02:20h
Izvor: Blic
Palićki galebovi umiru

Mesec dana otkako je 70 rečnih galebova uginulo na Paliću, uzrok masovnog pomora ove zaštićene vrste ptica još nije poznat. U Udruženju ljubitelja prirode „Riparia“ kažu da je i prethodnih godina konstantno bilo uginuća, ali da su ove godine u martu prvi put zatekli tako veliki broj.

Koordinator za zaštitu galebova Viktor Sabo kaže da se Udruženje zaštitom gnezda na palićkim ostrvima bavi još od 1999. godine, ali da to područje ima i svog staraoca, a to je Javno preduzeće „Palić Ludaš“ sa kojim sarađuju.

- Bilo je prirodno što smo povremeno nalazili po nekoliko mrtvih rečnih galebova, jer se ptice često hrane i na deponijama i takve situacije su očekivane, ali kad smo naišli na čak 70 mrtvih ptica, obavestili smo subotičku veterinarsku inspekciju i na osnovnu njihovog zapisnika i naloga uginuli galebovi su kremirani u kafileriji u Somboru - kaže Viktor Sabo.

Ornitolozi su istovremeno o pomoru obavestili i Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, ali iz ovih institucija niko nije reagovao.

Nekoliko uginulih rečnih galebova domaćini Palića su ipak zadržali i prošle nedelje „Palić Ludaš“ ih je poslao na analizu u Veterinarski institut. Viktor Sabo kaže da će rezultati analize biti od velikog značaja, jer će na osnovu njih znati da li je reč o trovanju ili nekoj drugoj vrsti namerne ili nenamerne štete.

- Na ostrvima na Paliću se gnezdi 1.500 parova rečnih galebova, a tamo je i 50 parova crnoglavih galebova koji su retka vrsta. Brinemo o njima, štitimo ih, postavljamo folije, prstenujemo ih i izuzetno nam je važno da otkrijemo uzrok masovnog uginuća - kaže Viktor Sabo.

 Oto Sekereš, predsednik „Riparie“, nada se da će se ovih dana, najkasnije do kraja nedelje, znati rezultati analize. On kaže da ih već nekoliko dana očekuju i da će javnost biti odmah obaveštena zbog čega su galebovi uginuli.

 „Blic“ saznaje da, tek ukoliko se utvrdi da su galebovi otrovani, ima smisla slati ostatke i na toksikološku analizu na VMA. Prema nezvaničnim informacijama, tela mrtvih ptica su nađena u grču, što ukazuje na mogućnost trovanja nervnim otrovom ili pesticidima koji se koriste za poljoprivredne radove, u šta sumnja i većina ornitologa, ali još o tome ne postoji nijedna zvanična informacija.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 12 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4310
Povezane teme

palić

uginuće galebova

galeb

galebovi palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.