Komentara: 1
Pregleda: 599

Palićki festival dobio podršku Kreativne Evrope za razvoj mreže festivala

06.11.2020. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
Mreža festivala evropskog filma "Moving Images Open Borders" (MIOB), čiji je osnivač i Festival evropskog filma Palić, podržana je kroz novu meru programa Kreativne Evrope, namenjenu mrežama festivala. Program je ove godine prvi put otvorio konkurs za podršku umrežavanju festivala, a među četiri mreže koje su odabrane za finansiranje, nalazi se i MIOB koja okuplja sedam festivala posvećenih evropskoj kinematografiji.
Palićki festival dobio podršku Kreativne Evrope za razvoj mreže festivala

Aktivnosti mreže MIOB podržane su iznosom od 180.000 evra, a planirano je da se odvijaju tokom trajanja festivala članova, kao i u periodu između njihovog održavanja. Među desetinama aktivnosti koje će biti obuhvaćene projektom, posebna pažnja biće usmerena na razvoj publike, nove alate i strategije za razvoj festivala, edukaciju mladih, uvođenje MIOB nagrade, razvoj politike zelenih festivala i odnose sa distributerima.

Festival evropskog filma Palić će u martu 2021. godine u Subotici biti domaćin radionice koja će okupiti PR menadžere festivala članova mreže, s idejom da se kreiraju novi komunikacioni alati i strategije za približavanje značaja evropskih festivala publici. Takođe, tokom 28. izdanja, koje se planira u julu naredne godine, biće održana i radionica koja će okupiti mlade novinare, blogere i vlogere iz sedam zemalja, s idejom da se festivali evropskog filma približe mladoj publici i nosiocima novih medija, kroz kreiranje modela pokrivanja festivala koji obuhvataju festivalske događaje, aktere i lokacije održavanja.

Festivali evropskog filma su od 2017. godine nastojali da se udruže radi zajedničke strategije i međusobne podrške, a jedan od inicijatora ove ideje bio je Festival evropskog filma Palić. Mreža MIOB je zvanično formirana i prvi put predstavljena javnosti tokom 25. izdanja festivala na Paliću 2018. godine, nakon čega se intenzivno razvija.

Mrežu trenutno čini sedam festivala posvećenih evropskoj kinematografiji, a to su Trst (Italija), Sevilja (Španija), Linc (Austrija), Kotbus (Nemačka), Viljnus (Litvanija), Lez Ark (Francuska) i Palić (Srbija), koji godišnje okupljaju preko 250.000 posetilaca filmskih programa, kao i nekoliko hiljada umetnika i filmskih profesionalaca koji učestvuju u realizaciji festivala.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 599
Povezane teme
festival evropskog filma palić palićki filmski festival european film festival palic filmski festival u subotici
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.