Komentara: 7
Pregleda: 4822

Palić pust, Subotica preuzela goste

06.08.2011. u 11:46h
Izvor: Portal "B92"
Palić pust, Subotica preuzela goste

Iako se Palić promoviše kao turistička destinacija, sve je manji broj posetilaca. Turisti ove godine se više zadržavaju u samoj Subotici.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, do kraja juna Palić je posetio 8.521 gost, a Suboticu dva puta više – 18.158. U odnosu na prošlu godinu to je pad noćenja od preko osam odsto na Paliću a porast noćenja za Suboticu od gotovo 50 odsto. Još treba dodati da su na Paliću pretežno spavali domaći gosti - 12.120 noćenja, a u Subotici su domaći gosti činili tek nešto više od polovine.

Danijela Milanković, menadžer u turističkom preduzeću Elite Palić, kaže da u prvoj polovini ove godine u odnosu na prošlu imaju rast broja noćenja i gostiju od osam odsto. Prosečna dužina boravka njihovih gostiju na Paliću je 1,79 dana, što je stalna „glavobolja“ turističkih radnika koji nikako ne uspevaju da gosta duže zadrže. Osnovni problem je, naravno, ponuda.

Iako je 1. maja otvorena Velika terasa, centralni objekat na obali jezera koji zbog svoje lokacije, veličine i lepote i po Master planu za banju treba da bude centar dešavanja i turističkih sadržaja, za sada je tek dopola sređena.

Prizemlje, gde bi trebalo da budu ugostiteljski objekti, ostalo je neuređeno. Prepušteno je zakupcima, ali ih za sada nema. Kao što ih nema ni za desetak objekata na Paliću, pa je grad za gotovo četvrtinu smanjio cenu njihovog zakupa u nadi da će bar na septembarskoj licitaciji objekti poput hotela Sport, restorana Fontana ili bivše tramvajske stanice naći zakupca i proraditi.

U isto vreme, Ženski štrand, koji je svojevremeno bio omiljeno okupljalište velikog broja Subotičana, potpuno je razmontiran i ponovo se podiže jer je, prema proceni stručnjaka, njegova statika bila bitno ugrožena. Nije popravljen ni molo na Muškom štrandu.

U vreme najvećih vrućina na obali je bilo svega stotinak posetilaca, daleko manje nego prethodnih godina.

Na turističkom delu Palića teško ćete kupiti dnevne novine, sladoled tek na jednom ili dva mesta, flaširanu vodu ili sok gotovo nigde, osim ako ne sednete u dva ili tri kafića koja su preostala na obali jezera.
Iako nadležni tvrde da je jezerska voda sve boljeg kvaliteta, kako već drugu godinu radi prečistač otpadnih voda, kupanje u Paliću se preporučuje tek uz oprez.

Tako većina Subotičana zarad osveženja i bezbednog plivanja ide do 40 km udaljene Bačke Topole ili do pograničnog sela u Mađarskoh gde se na više od 16 hektara prostire kompleks zatvorenih bazena.


* * * * *

Ministar Oliver Dulić najavio je da se vode pregovori sa zainteresovanim investitorom koji je spreman da gradi velnes i spa centar u okviru Banje Palić, i da bi to mogla da bude najveća turistička investicija u Srbiji.

Inače, upravo je u toku javna rasprava povodom izmene dela plana detaljne regulacije Banje Palić, a koji se praktično odnosi na pripajanje parcela koje se nalaze na delu koji se zove istočna obala, od hotela „Prezident“ do Muškog štranda i u širinu do Krvavog jezera, čime bi trebalo da se dobije prostor od preko osam hektara koji bi mogao da se ponudi investitoru.

Izvor: Portal "B92"
Postavljeno pre 12 godina i 8 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 4822
Povezane teme

palić

Oliver Dulić

velika terasa palić

banja palić

banjski turizam

turizam palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.