Komentara: 2
Pregleda: 6336

Palić da postane nacionalni festival

20.07.2013. u 19:58h
Izvor: RTV
Poznati domaći reditelj i predsednik žirija ovogodišnjeg Festivala evropskog filma na Paliću Srđan Dragojević predlaže da Palić postane nacionalni festival, odnosno da se produži na još pet dana nakon internacionalnog dela programa. Dragojević se slaže sa ocenom ovogodišnjeg dobitnika nagrade za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji Emira Kusturice da je Palić "sigurna kuća za dobre filmove".
Palić da postane nacionalni festival

"Mislim da bi to bilo dobro za našu kinematografiju zbog vrlo dobrih i važnih gostiju koji dolaze da gledaju filmove. Bolje je imati jedan festival kao što je Palić, nego nekoliko domaćih festivala, koji istina imaju tradiciju, ali su pomalo već u padu, što zbog nedostatka budžeta, što zbog zasićenja" – smatra Dragojević.

Dragojević koncentraciju domaće kinematografije u jedan festival vidi kao rešenje za finansijske probleme, s obzirom da je i ovogodišnji, jubilarni Palićki festival imao problema sa dobijanjem sredstava od Ministarstva kulture.

"Kada imate pet festivala, a nemate ni jedan nacionalni, možda treba posegnuti za tim da se smanji broj drugih festivala i da se uloži nešto više u jedan koji bi bio zaista reprezentativan. Drugog rešenja u ovakvoj krizi nema" – smatra Dragojević.

Palić da postane nacionalni festival


"Zlatni toranj" holandskom filmu

Holandski film "Borgman" reditelja Aleksa van Vanderdama dobitnik je "Zlatnog tornja" za najbolji film, dok je Tudor Đurđiju, reditelj filma "O puževima i ljudima" dobitnik "Palićkog tornja" za najbolju režiju na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma na Paliću, saopštio je danas žiri tog festivala.

Film "Borgman" je ''moćan, hrabar i jedinstven film, predivno režiran, sa neočekivanim i nadrealnim obrtom, koji stav protiv establišmenta upućuje na društvo koje nas ostavlja u želji da odgovorimo na ono što se ne može odgovoriti".

Sa druge strane, kako je na pres konferenciji izneo predsednik žirija ovogodišnjeg festivala Srđan Dragojević, "O puževima i ljudima" je konceptualno potpuno različit film od "Borgmana".

"Pametna, očaravajuća i zabavna komedija sa snažnom društvenom pozadinom koja prikazuje i otkriva sveže lice rumunske kinematografije", navodi se u odluci žirija kojim je Dragojević predsedavao.

Komentarišući nagrađene filmove, Dragojević je rekao da je odluka žirija u neku ruku "konceptualna", jer su dva potpuno različita filma dobila najveće nagrade.

"Ove suprotnosti svedoče o tome koliko je evropska kinematografija bogata, različita i koliko je njena vrednost u toj različitosti", rekao je Dragojević.

Osim Dragojevića, u žiriju su bili i producent iz Velike Britanije Ešli Horner, poznata turska glumica Nurgul Ješilčaj, član saveta CICAE iz Češke Marketa Hodouskova i kritičarka iz Francuske Pamela Pianeca.

Dragojević je rekao da su odluke žirija jednoglasne, i da su donete jako brzo, što je po njegovom mišljenju veoma retko.

"Neki filmovi su zaista bili izvrsni. Nikolaj Nikitin je imao odličnu selekciju. Bio sam u žiriju festivala u Stokholmu, i mogu da kažem da je ovogodišnji Palićki festival imao daleko jaču selekciju, što je veliki kompliment za festival" – rekao je Dragojević.

Glavni, takmičarski, program ovogodišnjeg festivala, čiji je selektor bio Nikolaj Nikitin, posvećen je evropskim filmskim ostvarenjima koja "provociraju pitanja o sudbini evropskog čoveka, ujedno ukazujući na svu lepotu i važnost različitosti unutar evropskog prostora".

Izvor: RTV

Svečano zatvaranje Festivala evropskog filma "Palić"

Svečano zatvaranje Festivala evropskog filma "Palić" Svečano zatvaranje Festivala evropskog filma "Palić" Svečano zatvaranje Festivala evropskog filma "Palić" Svečano zatvaranje Festivala evropskog filma "Palić" Svečano zatvaranje Festivala evropskog filma "Palić" Svečano zatvaranje Festivala evropskog filma "Palić" Svečano zatvaranje Festivala evropskog filma "Palić" Svečano zatvaranje Festivala evropskog filma "Palić"
Pogledaj ostale fotografije

Svečano otvaranje Festivala evropskog filma "Palić"

Svečano otvaranje Festivala evropskog filma "Palić" Svečano otvaranje Festivala evropskog filma "Palić" Svečano otvaranje Festivala evropskog filma "Palić" Svečano otvaranje Festivala evropskog filma "Palić" Svečano otvaranje Festivala evropskog filma "Palić" Svečano otvaranje Festivala evropskog filma "Palić" Svečano otvaranje Festivala evropskog filma "Palić" Svečano otvaranje Festivala evropskog filma "Palić"
Pogledaj ostale fotografije

Koktel povodom zatvaranja Festivala evropskog filma "Palić"

Koktel povodom zatvaranja Festivala evropskog filma "Palić" Koktel povodom zatvaranja Festivala evropskog filma "Palić" Koktel povodom zatvaranja Festivala evropskog filma "Palić" Koktel povodom zatvaranja Festivala evropskog filma "Palić" Koktel povodom zatvaranja Festivala evropskog filma "Palić" Koktel povodom zatvaranja Festivala evropskog filma "Palić" Koktel povodom zatvaranja Festivala evropskog filma "Palić" Koktel povodom zatvaranja Festivala evropskog filma "Palić"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 6336

Povezane vesti

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.