Komentara: 34
Pregleda: 14260
Foto

Oživeće Omladinsko naselje na Paliću

08.01.2014. u 16:46h
Izvor: eKapija
Na Paliću očekuju da će naredna građevinska sezona proći u znaku kompleksa "Omladinsko naselje". Naime, predviđena je rekonstrukcija i dogradnja ovog naselja smeštenog pored Omladinskog jezera.
Oživeće Omladinsko naselje na Paliću

Namera je da se kompleks uredi kao savremeno studentsko odmaralište sa svim potrebnim sadržajima, definisanim prema najvišim evropskim standardima. "Omladinsko naselje" bi trebalo da pruži izuzetne uslove za aktivan odmor u prirodi, održavanje sportskih takmičenja, univerzijada, održavanje edukativnih programa u prirodi.

Za urbanistički projekat, koji je osvojio treće mesto u kategoriji "Urbanistički planovi" na ovogodišnjem Salonu urbanizma u Nišu, bio je zadužen JP "Zavod za urbanizam grada Subotice".

Petar Andrić, jedan od autora projekta, kaže u razgovoru za "eKapiju" da sada kod jezera postoje smeštajni kapaciteti i restoran, ali da taj prostor nije dovoljno iskorišćen.

Oživeće Omladinsko naselje na Paliću

- Ovim urbanističkim projektom je planirana rekonstrukcija celokupnog kompleksa kod Omladinskog jezera. Na delu kompleksa, koji je bliže jezeru, planirano je rušenje dva postojeća objekta koji su dosta ruinirani i umesto njih planirani su sadržaji sporta i rekreacije. Planirana je i rekonstrukcija i dogradnja postojećeg objekta restorana – navodi naš sagovornik.

Prema projektu, u jugoistočnom delu kompleksa planirano je rušenje pet objekata i rekonstrukcija i dogradnja četiri paviljona sa smeštajnim kapacitetima, izgradnja šest novih paviljona sa smeštajnim kapacitetima, upravne zgrade, zgrade društvenih i zgrade rekreativnih aktivnosti, pratećeg objekta sa garažom.

Oživeće Omladinsko naselje na Paliću

Andrić navodi da bi u narednim fazama izgradnje trebalo da budu izgrađeni sportski tereni, otvoreni amfiteatar i otvoren paviljon za letnje učionice.

Studenatska odmarališta i oporavilišta Srbije su zadužena za vođenje ovog projekta, međutim, za informacije o rokovima izgradnje i vrednosti investicije su nam rekli da pozovemo posle Nove godine, jer niko od nadležnih nije prisutan u toj ustanovi.

Kako navode lokalni subotički mediji, beogradska firma "Modular" je otpočela obimne građevinske radove na rekonstrukciji i izgradnji ovog naselja. Za prvu, od ukupno pet faza je izdvojeno 139 miliona dinara, a novac je obezbeđen iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Oživeće Omladinsko naselje na Paliću

Omladinsko jezero

Omladinsko jezero je jezerce smešteno na oko 50 metara od Palićkog jezera i deli ih kopno na kojem se nalazi Kanjiški put. Ime dolazi po objektima koji su bili izgrađeni za učesnike omladinskih radnih akcija. Originalni naziv Omladinskog jezera jeste Krvavo jezero, koje je naziv dobilo po algama crvene boje koje se obično preko leta namnože i daju ovom jezeru karakterističnu boju.

Izvor: eKapija
Radovi na izgradnji studentskog odmarališta Radovi na izgradnji studentskog odmarališta Radovi na izgradnji studentskog odmarališta Radovi na izgradnji studentskog odmarališta Radovi na izgradnji studentskog odmarališta Radovi na izgradnji studentskog odmarališta Radovi na izgradnji studentskog odmarališta Radovi na izgradnji studentskog odmarališta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 34
Pregleda: 14260

Povezana vest

Povezane teme

palić

omladinsko naselje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.