Komentara: 8
Pregleda: 4657

Otvorene prostorije Kulturnog centra "Arija"

02.04.2012. u 20:04h
Izvor: SuMedija
Otvorene prostorije Kulturnog centra "Arija"

Kulturni centar „Arija“ formiran je pre dva meseca, a novouređene prostorije gde će se u više sekcija okupljati oko 100 mladih Subotičana u Zagrebačkoj ulici svečano su otvorene nastupom Tomislava Gilice – Gileta koji je izveo monodramu Matije Bećkovića „Ćeraćemo se još“.

Predsednik „Arije“ i instruktor narodnih igara i pevanja Davor Dulić kaže da je ideja da novi centar bude kulturna baza svih Subotičana.

- Vodili smo se idejom da okupimo mlade ljude i da im pomognemo da usavrše dosadašnje znanje iz folklora, pevanja, baleta i glume i da ih naučimo novim veštinama iz tih oblasti. Osnovali smo folklornu sekciju, dramsku i baletsku, a osim mene sa decom radi balerina Katarina Horvat i reditelj Ninoslav Šćepanović.Pokušaćemo deci dati nešto kvalitetno što će ih naučiti suživotu u međunacionalnoj sredini. „Arija“ neće nikoga nacionalno identifikovati. Puno ljudi nam je pomoglo i svojim aktivnostima mladi će im se i odužiti – kaže Davor Dulić.

Kulturni centar „Arija“ će se baviti očuvanjem kulturne baštine svih naroda na ovim prostorima, reprodukcijom i organizacijom programa. Ove godine mladi iz „Arije“ će nastupiti na dva festivala, u Mađarskoj i Poljskoj, a prema rečima Davora Dulića biće neophodno da se svi zajedno strpe kako bi ih sugrađani prepoznali i uvrstili u kulturni život grada. U „Ariji“ će biti organizovana i promociju knjige „Balet, da li se to jede“ poznate balerine Gabrijele Teglaši Velimirović, a u maju će Subotičane posetiti gosti iz Makedonije.

arije

- Folklor igram 15 godina. U programu i planu novog Kulturnog centra sam prepoznao svoja razmišljanja o pravom načinu provođenja slobodnog vremena. Odrastao sam uz narodne igre, ljubav prema folkloru sam nasledio od roditelja, ali mnogi folkoraši odustanu kada osnuju svoje porodice. Još uvek sam momak, ali znam da ću biti jedan od retkih koga brak neće odvojiti od nastupa i druženja uz narodni ples – kaže Josip Buljovčić (26).

- Igram i učim folklor pet godina, još uvek sam u mlađoj kategoriji. Lepše je da se okupimo i zajedno radimo korisne i važne stvari za naš grad, naše roditelje i nas same nego da smo na ulici. Pojedinci koji igraju folklor žele da se priključe i dramskoj sekciji i sve više se zbližamo jedni sa drugima – kaže Igor Savić (12).

Njegova sestra Marina Savić (18) objašnjava da mladi u „Ariji“ uče srpske, mađarske, bunjevačke, igre iz Bosne i Hercegovine i svih drugih bivših republika Jugoslavije i država u okruženju.

- Najteže mi je da igram naše, ovdašnje, bunjevačke narodne igre, jer njih savršeno znaju naše mame i bake. Najveću tremu imam kada nastupam pred svojima pošto im njihova veština i znanje daje najviše prava da me kritikuju – kaže Marina.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 3 nedelje
Komentara: 8
Pregleda: 4657
Povezane teme

davor dulić

kulturni centar arija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.