Komentara: 1
Pregleda: 2951
Foto

Otvorena XXVII Nedelja pravoslavlja

16.04.2019. u 15:19h
Izvor: TV Subotica
Izložbom ikona Svetlane Stanojčić Vučićević "Loza Nemanjića" sinoć je otvorena XXVII Nedelja pravoslavlja u SKC "Sveti Sava". Ova tradicionalna manifestacija održava se uoči Uskrsa po Julijanskom kalendaru, a ove godine proteći će u duhu obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i trajaće do nedelje, 21. aprila.
Otvorena XXVII Nedelja pravoslavlja

Ikone posvećene dinastiji Nemanjića nastale su 2012. godine, a ideja autorke bila je da poveže istoriju Srbije sa duhovnošću savremenog čoveka.

- Ideja je bila da iz perspektive našeg vremena, sagledamo i razmislimo o toj dinastiji koja je vladala Srbijom 200 godina. Kada je Srbija vremenom postajala sve jača i jača, kada su svi članovi te dinastije pokušavali svojim doprinosom da uvećaju Srbiju i imaju jedan zajednički cilj, a to je da stvore jednu jaku i modernu državu - rekla je Svetlana Stanojčić Vučićević, autorka izložbe.

Otvorena XXVII Nedelja pravoslavlja

Motivi na ikonama rađeni su prema mozaicima u Hramu Svetog Đorđa na Oplencu, a autorka je pokušala da im da i svoj lični umetnički izraz.

- Nisam se striktno držala okvira i formi sa fresaka koje su prikazivale te motive, nego sam pokušala da svoj umetnički i lični izraz slikama koje sam uradila - dodala je Stanojčić Vučićević.

Otvorena XXVII Nedelja pravoslavlja

Izložba ikona "Loza Nemanjića", tematski je povezana sa autokefalnošću Srpske pravoslavne crkve, a same ikone su drugačije i nove, objasnio je Mile Tasić.

- Vrlo je teško iskreno naslikati nekog sveca. To može da učini samo neko ko može duhom da komunicira sa njim. Još teže je naslikati neke scene iz istorije naše duhovnosti, ali je Svetlana apsolutno uspela u tome. Taj njen kolorit i svežina koja se vidi na ovim ikonama, čini se kao da oživljava naše pretke i lozu Nemanjića - objasnio je Tasić.

Otvorena XXVII Nedelja pravoslavlja

Otvorena XXVII Nedelja pravoslavlja

Svetlana Stanojčić Vučićević za sebe kaže da je umetnica koja ne izlaže mnogo, pa su retki bili u prilici da vide njene radove, koji će u SPC "Sveti Sava" biti izloženi narednih mesec dana.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 2 dana
Komentara: 1
Pregleda: 2951
Povezane teme

srpski kulturni centar

nedelja pravoslavlja

srpski kulturni centar sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.