Komentara: 0
Pregleda: 3070
Foto

Otvorena tradicionalna uskršnja izložba

16.04.2019. u 13:14h
Izvor: Subotica.com
U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, sinoć je u vestibilu Gradske kuće otvorena tradicionalna uskršnja izložba, koju zajednički organizuju slamarski odsek HKPD "Matija Gubec" iz Tavankuta i likovni odsek HKC "Bunjevačko kolo". Pored uskršnjih jaja, na izložbi se mogu pazariti i mnogi drugi prigodni pokloni.
Otvorena tradicionalna uskršnja izložba

Umetničko ukrašavanje uskršnjih jaja, privuklo je pre nekoliko godina Josipu Dević, koja ih je najpre oslikava dekupaž tehnikom, a kada je uvidela da može mnogo više od toga, oprobala se u nešto zahtevnijoj tehnici ukrašavanja guščijih jaja hladnim porcelanom.

- Hladan porcelan se ručno oblikuje po želji, odnosno izrađujem konture, ruže, cvetove i lišće. Potom se na njih prebacuju slike transver tehnikom, a mogu biti u svetlim i veselim bojama, sa ukrasima i lančićima. Najviše volim da izrađujem jaja sa verskim motivima, zbog toga na njima pretežno preovladavaju slike anđela i Isusa - objasnila je Josipa, dodajući da se oprobala i u izradi šlingovanih jaja. - Ona ostaju u originalnoj, beloj boji, pri čemu se jaje probuši i očisti, a potom se pažljivim pokretima ruku buše motivi čipke, veza ili šlinga.

Otvorena tradicionalna uskršnja izložba

Pored uskršnjih jaja, na izložbi se mogu pronaći čestitke, slike i ukrasne kutijice od slame, suveniri i drugi prigodni pokloni, a takođe su izložene i slike iz bogatog fundusa HKC "Bunjevačko kolo". Prema rečima preč. Mirka Štefkovića, sekretara Subotičke biskupije, ova manifestacija koja spaja tradiciju i kulturu s verom, neguje se od 1993. godine, dok simbol jajeta kao novog života datira još iz 5. veka.

Već tada, sveti Augustin spominje jaje i izlazak pileta iz ljuske kao simbol Isusovog vaskrsnuća, odnosno slavlje njegovog izlaska iz groba, dok samo vek kasnije, papa Grgur Veliki preporučuje misionarima da pojedine folklorne i tradicionalne elemente svih naroda, uklope u hrišćanske svetkovine kada je to moguće, jer će na taj način svi narodi najlakše prihvatiti hrišćanstvo. Tako je i naš narod prihvatio običaj uskršnjih jaja, njihovog ukrašavanja i razvio ga je do te mere, da se to danas može nazvati umetnošću - rekao je preč. Štefković.

Otvorena tradicionalna uskršnja izložba

Otvaranju izložbe prisustvovao je i generalni konzul Hrvatske u Subotici, Velimir Pleša, koji je prisutnima čestitao ulazak u, kako je rekao, veliku nedelju i najveći hrišćanski praznik, te poželeo srećan Uskrs.

- Ovom izložbom se oživljava jedna specifična i posebna bunjevačka filozofija života i običaja, koji se oblikuju umetničkim radom vrednih ruku slamarki i svih drugih vrsta umetnosti koje možemo videti. Kroz njihov umetnički izraz i preciznost pri izradi uskršnjih jaja, koji su u direktnom kontaktu s prirodom i bunjevačkim običajima žetve, ova slamarska jaja utkana su u kulturu života Bunjevaca na ovom području - poručio je Pleša.

Otvorena tradicionalna uskršnja izložba

Uskršnja izložba biće otvorena još danas i sutra u vestibilu Gradske kuće, od 10 do 20 časova.

Izvor: Subotica.com
Uskršnja izložba Uskršnja izložba Uskršnja izložba Uskršnja izložba Uskršnja izložba Uskršnja izložba Uskršnja izložba Uskršnja izložba
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 3070
Povezane teme

uskršnji praznici

Uskrs

uskršnja jaja

uskršnja izložba

izložba uskršnjih jaja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.