Komentara: 0
Pregleda: 3285
Foto

Otvorena izložba "Unter anderen – Među drugima" Dragoljuba Zamurovića

13.05.2019. u 17:10h
Izvor: Subotica.com
Kako danas izgleda život Podunavskih Švaba u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Mađarskoj, predstavljeno je na 60 fotografija i kratkih priča koje je tokom godinu i po dana zabeležio srpski fotograf Dragoljub Zamurović, obilazivši mesta njihovog rođenja, življenja i stradanja.
Otvorena izložba "Unter anderen – Među drugima" Dragoljuba Zamurovića

Izložba "Unter anderen – Među drugima" u Gradskom muzeju Subotica donosi 60 jedinstvenih priča Podunavskih Švaba, koji su se naselili na prostoru jugoistočne Evrope pre više od 300 godina, a onda imali tu nesreću da počne Drugi svetski rat.

- Posle rata je doneta jedna, po mom mišljenju, nepravedna odluka, da se svi Nemci proteraju iz Jugoslavije i da im se oduzme sva pokretna i nepokretna imovina. Pre Drugog svetskog rata, u Jugoslaviji je bilo više od pola miliona Nemaca, odnosno potomaka Podunavskih Švaba, a zbog svih tih događaja, danas je prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine u Srbiji prisutno svega 4.000 potomaka Podunavskih Švaba. Ima ih u Rumuniji, Mađarskoj i Hrvatskoj, a moja ideja je bila da prikažem to stradanje i tu nepravednu odluku koja se, zbog toga što je neko nešto loše uradio, prenela na ceo narod - objasnio je Dragoljub Zamurović, autor izložbe i jedan od najznačajnijih srpskih fotografa.

Otvorena izložba "Unter anderen – Među drugima" Dragoljuba Zamurovića

Tokom godinu i po dana, koliko je obilazio mesta njihovog rođenja, življenja i stradanja, Zamurović se susreo sa brojnim ličnostima, od onih koji žive na ivici egzistencije i u teškom siromaštvu, do onih koji su dobitnici Nobelovih nagrada, a najveći utisak na njega je ostavila vremešna gospođa Vereš iz Sonte, omanjeg mesta u blizini Apatina.

- Nekada su u Sonti u gotovo svim kućama živele nemačke porodice, a danas je jedino gospođa Vereš ostala. Ona je imala oko 12 godina kada su je odveli u logor, rekavši da će trajati svega nekoliko dana, a trajalo je nekoliko godina. Ono što je mene impresioniralo je, kada smo posetili nemačke grobove, koje danas više niko ne posećuje, na jednom od tih grobova su rode napravile veliko gnezdo. Ona mi je pokazala na rode i rekla "Vidite, one svake godine odu i svake godine se vrate, a Nemci su otišli i nikada se više nisu vratili" i počela je da plače - rekao je Zamurović, dodajući da se i danas mnogi od Podunavskih Švaba pribojavaju da otvoreno govore o onome kroz šta su prolazili. - Kada sam je pozvao, gospođa Vereš me je prvo pitala da li sme o tome da priča. Danas, čak 70 godina posle, ona pita da li sme da priča. Nasuprot tome, jedna starija gospođa u Bačkoj Topoli, koja je bila zatočena u jarku kao malo dete, prilično je otvoreno govorila o onome šta su im radili i kolika je to patnja bila.

Otvorena izložba "Unter anderen – Među drugima" Dragoljuba Zamurovića

Izložba fotografija Dragoljuba Zamurovića "Unter anderen – Među drugima" nastala je kao rezultat njegove saradnje sa Centralnim muzejom Podunavskih Švaba iz Ulma, a obuhvata portrete i priče Podunavskih Švaba koje pružaju uvid u svakodnevicu ovih ljudi i njihovog života "među drugima". Izložba je najpre predstavljena publici u Ulmu, zatim je obišla nekoliko gradova u Rumuniji i Mađarskoj, dok će ove godine kružiti po gradovima u Srbiji.

Izvor: Subotica.com
Izložba "Unter anderen – Među drugima" Izložba "Unter anderen – Među drugima" Izložba "Unter anderen – Među drugima" Izložba "Unter anderen – Među drugima" Izložba "Unter anderen – Među drugima" Izložba "Unter anderen – Među drugima" Izložba "Unter anderen – Među drugima" Izložba "Unter anderen – Među drugima"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3285

Povezana vest

Povezane teme

gradski muzej

Gradski muzej Subotica

izložba fotografija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.