Komentara: 0
Pregleda: 1895
Foto

Otvorena izložba "U korak sa vremenom: razvoj ideje o savremenosti u kolekciji Savremene galerije Subotica"

16.05.2019. u 12:09h
Izvor: Subotica.com
Nešto manje od 50 eksponata koji oslikavaju glavne stavove o umetnosti od 1962. do danas, izloženo je sinoć u Savremenoj galeriji Subotica. Izbor eksponata načinila je Nela Tonković, kustoskinja izložbe i istoričarka umetnosti.
Otvorena izložba "U korak sa vremenom: razvoj ideje o savremenosti u kolekciji Savremene galerije Subotica"

Bogata kolekcija Savremene galerije Subotica danas broji više od 1.500 eksponata, odnosno slika, crteža, grafika, skulptura i keramike zavičajnih autora, ali i vrhunskih imena umetnosti druge polovine 20. veka sa prostora bivše Jugoslavije. 

- Naša Galerija je osnovana 1962. godine i od tada, kada je održan prvi Likovni susret kao  manifestacija na Velikoj terasi na Paliću, sakupila je fond, što putem promišljenih otkupa kustosa i zaposlenih, što samog Grada koji je izdvajao značajna sredstva za dela s ovim manifestacija, kao i putem poklona samih umetnika - objašnjava Jasmina Jovančić Vidaković, muzejska edukatorka i viša kustoskinja Savremene galerije Subotica, dodajući da je Galerija od prvog dana pored prezentacije onoga što se dešava na savremenoj umetničkoj sceni, istovremeno kolekcionisala ono što je vredno za buduće generacije. - To je velika odgovornost, ali i razlika između onih galerija koje samo prezentuju programe, a nemaju misiju kolekcionisanja i promišljanja o onome što ostavljamo budućim generacijama. Naša galerija se uvek trudila da bude u koraku sa vremenom i da zabeleži sve ono što je smatrala relevantnim u svakoj deceniji svog postojanja.

Otvorena izložba "U korak sa vremenom: razvoj ideje o savremenosti u kolekciji Savremene galerije Subotica"

Izložba "U korak sa vremenom: kolekcija Savremene galerije Subotica" predstavlja izbor nešto manje od 50 eksponata koje je odabrala Nela Tonković, kustoskinja izložbe i istoričarka umetnosti, a u Noći muzeja, koja će se održati u subotu, 18. maja, posetioci će imati priliku da učestvuju u radionici koja tematizuje upravo izložene eksponate. U toku večeri biće organizovano i stručno vođenje kroz izložbu subotičke umetnice Eme Pešti "Izmeštanje", koncert "Garden Quartet", dok će se Galerija vratiti tamo gde je sve počelo.

U Noći muzeja Galerija će gostovati u svom prvom prostoru, a to je Velika terasa na Paliću, gde će posetioci ekskluzivno moći da vide manji izbor iz bogatog fonda grafičke zbirke, tačnije 12 grafika autora sa prostora bivše Jugoslavije. Naša grafička zbirka je jedna od najvrednijih u čitavom regionu, tako da ćemo s ponosom pokazati i taj segment rada - rekla je Jovančin Vidaković.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje izložbe "U korak sa vremenom" Otvaranje izložbe "U korak sa vremenom" Otvaranje izložbe "U korak sa vremenom" Otvaranje izložbe "U korak sa vremenom" Otvaranje izložbe "U korak sa vremenom" Otvaranje izložbe "U korak sa vremenom" Otvaranje izložbe "U korak sa vremenom" Otvaranje izložbe "U korak sa vremenom"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1895
Povezane teme

izložba

nela tonković

savremena galerija subotica

jasmina jovančić vidaković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.