Komentara: 1
Pregleda: 2732
Foto

Otvorena izložba "Lica Mire Banjac"

24.07.2019. u 11:26h
Izvor: Subotica.com
U okviru 26. Festivala evropskog fima Palić, u holu Otvorenog univerziteta Subotica otvorena je izložba "Lica Mire Banjac" autora Zorana Maksimovića, koju organizuje Pozorišni muzej Vojvodine.
Otvorena izložba "Lica Mire Banjac"

Izložbu je otvorio Radoslav Zelenović, direktor Festivala, koji je podsetio na impozantnu biografiju Mire Banjac u koju je upisano više od 160 filmskih i televizijskih uloga.

- Mira Banjac je jedan od velikih simbola srpskog i jugoslovenskog filma, ne zbog toliko uloga, nego što je izuzetan broj uloga bio oličenje naroda kom svi mi pripadamo - istakao je Zelenović. - Ova izložba je koncetracija onoga što je lice Mire Banjac u jugoslovenskoj kinematografiji. Koncentracija, jer nam nisu potrebne konkretne slike da bismo shvatili i podsetili se šta je sve u karijeri dugoj 70 godina Mira Banjac radila. Ona je kulturno dobro naše kinematografije.

Otvorena izložba "Lica Mire Banjac"

Otvorena izložba "Lica Mire Banjac"

Pozdravljajući publiku, naša glumica je poručila da je upravo publika ono zbog čega umetnici rade.

- Ovo su moja lica, ali ona nisu samo lica, iza svakog od njih postoji jedna sudbina koju sam prošla. Ponosna sam na sve što sam prošla. Vrlo mlada, odigrala sam mnogo malih scena sa velikim povodom. Srećna sam što sam, pored žena mog podneblja i miljea, igrala i žene sa drugih miljea. Najteže je bilo to, jer nisam prepoznavala ono što je već moje. Trudila sam se da se ne ismeva nijedan lik, da se sačuva njegov identitet i da to pokrijem svojim imenom i prezimenom - dirljivo je govorila Mira Banjac. - U redu sam za gore, ali ne guram se preterano, i zato, ono što ostaje, jeste samo ono što su ljudi zapamtili.

Izvor: Subotica.com
26. FEF - Otvaranje izložbe "Lica Mire Banjac" 26. FEF - Otvaranje izložbe "Lica Mire Banjac" 26. FEF - Otvaranje izložbe "Lica Mire Banjac" 26. FEF - Otvaranje izložbe "Lica Mire Banjac" 26. FEF - Otvaranje izložbe "Lica Mire Banjac" 26. FEF - Otvaranje izložbe "Lica Mire Banjac" 26. FEF - Otvaranje izložbe "Lica Mire Banjac" 26. FEF - Otvaranje izložbe "Lica Mire Banjac"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2732
Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

izložba

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

radoslav zelenović

mira banjac

filmski festival

26. festival evropskog filma

filmski festival 2019

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.