• Pregleda: 2751

Otvorena izložba: "Fotografija pre fotografije - dagerotipije iz zbirke Fotomuzeja"

Izložba: Fotografija pre fotografije – dagerotipije iz zbirke Fotomuzeja, prikazana prošle godine u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu otvorena je juče u Gradskom muzeju
Otvorena izložba: "Fotografija pre fotografije - dagerotipije iz zbirke Fotomuzeja"

Gostujući u emisiji “Yueko popodne” autorka izložbe Milena Gnjatović je rekla da je dagerotipija  fotografska slika nastala u procesu koji je lansirao Luj Žak-Mande Dager 1839. godine u Francuskoj.

To je slika na metalnoj ploči sa srebrnom površinom nalik ogledalu, koju odlikuju fini detalji. Na ovoj izložbi prikazana je kolekcija dagerotipskih portreta nastalih sredinom devetnaestog veka u različitim delovima sveta, kao i jedne od prvih fotografija nastalih na vrlo sličnim, ali znatno jeftinijim metalima ili staklu.

Kako su dagerotipije izuzetno osetljive i do sada nije pronađen način da se spreči njihovo propadanje prilikom izlaganja svetlosti, posetioci će imati vrlo retku priliku da vide ove preteče fotografija.

Izložba je otvorena u  sklopu projekta: „Prezentacija kolekcije dagerotipija u muzejima u Srbiji“ podržanom od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Nakon Subotice, izložba se seli u Kikindu, dok će, tokom novembra posetiti i Zrenjanin, Kruševac, Valjevo, Kragujevac i Čačak.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.