Komentara: 1
Pregleda: 2148

Otvoren XV "Biofest"

02.10.2019. u 19:04h
Izvor: Subotica.com
U holu Otvorenog univerziteta danas je počeo 15. Međunarodni festival organskih proizvoda „Biofest“, koji je okupio dvadesetak izlagača, proizvođača i prerađivača organske hrane, iz Srbije i Hrvatske.
Otvoren XV "Biofest"

„Čoko cerealije organik“ kompanije „Flori“ iz Kruševca, ponele su titulu „Bioproizvod godine“, dok je Ana Dolovac iz Futoga proglašena za „Bioproizvođača godine“.

Centralna tema skupa je zadrugarstvo, a primer toga je zadruga „Panonija Organika“, koju je osnovalo šest proizvođača  organske hrane radi lakšeg izlaska na tržište.

- Osim izložbe u holu, predviđena je i panel diskusija, seminari, kao i studijske posete organskim proizvođačima u Njegoševu i Čeneju – kaže Snježana Mitrović u ime organizatora Otvorenog univerziteta.

Proizvođače organskih proizvoda raduje najava ministarstva poljoprivrede da će u narednoj godini ozbiljnije subvencionisati organsku proizvodnju. Pokrajinska vlada je ove godine izdvojila deset miliona dinara za sertifikaciju i nabavku opreme u organskoj proizvodnji, a po rečima Marka Rovčanina, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, sa podrškom će nastaviti i ubuduće.

- Zahvaljujući viziji sekretara Vuka Radojevića, Pokrajinska vlada već nekoliko godina intenzivno podržava organsku poljoprivrednu proizvodnju. Imamo više od 33 konkursne linije i možda najveći budžet u Pokrajinskoj vladi i tako sredstva vraćamo u poljoprivredu – naglasio je Rovčanin, ističući da je Subotica prestonica organske poljoprivrede u Srbiji. - Od nekoliko stotina hiljada dinara, koliki je nekada bio budžet za organsku proizvodnju, sada je došao do deset miliona. Organski proizvođači mogu da učestvuju na svim konkursnim linijama, a postoji poseban konkurs za sertifikaciju i nabavku opreme.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2148
Povezane teme

biofest

terras

snježana mitrović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.