• Pregleda: 1078

Otvoren XV "Biofest"

U holu Otvorenog univerziteta danas je počeo 15. Međunarodni festival organskih proizvoda „Biofest“, koji je okupio dvadesetak izlagača, proizvođača i prerađivača organske hrane, iz Srbije i Hrvatske.
Foto: TV Subotica
Otvoren XV "Biofest"

„Čoko cerealije organik“ kompanije „Flori“ iz Kruševca, ponele su titulu „Bioproizvod godine“, dok je Ana Dolovac iz Futoga proglašena za „Bioproizvođača godine“.

Centralna tema skupa je zadrugarstvo, a primer toga je zadruga „Panonija Organika“, koju je osnovalo šest proizvođača  organske hrane radi lakšeg izlaska na tržište.

- Osim izložbe u holu, predviđena je i panel diskusija, seminari, kao i studijske posete organskim proizvođačima u Njegoševu i Čeneju – kaže Snježana Mitrović u ime organizatora Otvorenog univerziteta.

Proizvođače organskih proizvoda raduje najava ministarstva poljoprivrede da će u narednoj godini ozbiljnije subvencionisati organsku proizvodnju. Pokrajinska vlada je ove godine izdvojila deset miliona dinara za sertifikaciju i nabavku opreme u organskoj proizvodnji, a po rečima Marka Rovčanina, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, sa podrškom će nastaviti i ubuduće.

- Zahvaljujući viziji sekretara Vuka Radojevića, Pokrajinska vlada već nekoliko godina intenzivno podržava organsku poljoprivrednu proizvodnju. Imamo više od 33 konkursne linije i možda najveći budžet u Pokrajinskoj vladi i tako sredstva vraćamo u poljoprivredu – naglasio je Rovčanin, ističući da je Subotica prestonica organske poljoprivrede u Srbiji. - Od nekoliko stotina hiljada dinara, koliki je nekada bio budžet za organsku proizvodnju, sada je došao do deset miliona. Organski proizvođači mogu da učestvuju na svim konkursnim linijama, a postoji poseban konkurs za sertifikaciju i nabavku opreme.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
SU Odgovori
Organska hrana je za prosečnog gradjani na preskupa. Sve organsko i integralno je duplo skuplje od običnog, pa ti sad gledaj. Možeš biti edukovani koliko god hoćeš kada ti je novčanik prazan.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.