Komentara: 7
Pregleda: 4404
Foto

Otvoren rekonstruisani Gerontološki klub "Centar II"

18.05.2020. u 17:03h
Izvor: Subotica.com
Otvoren rekonstruisani Gerontološki klub "Centar II"

Gerontološki klub „Centar 2“ , u potpuno novom ruhu, ponovo je otvorio vrata našim najstarijim sugrađanima. U kompletnu obnovu prostorija, koje su sada energetski efikasne, a u kome se nalaze klub i sedište Službe otvorene zaštite, uloženo je oko 15 miliona dinara, obezbeđenih od strane Grada Subotice i Ministarstva energetike.

- U ovaj klub dolazi više od tri hiljade naših najstarijih sugrađana i sedište je Službe otvorene zaštite, koja brine o više od deset hiljada Subotičana. Reč „zajedno“ je  prava reč koja opisuje ne samo ovu investiciju nego i sve ostalo što smo realizovali u proteklom periodu. Zajedno izlazimo iz ove pandemije i zahvaljujem se Gradu Subotici koji nam je prvi pritekao u pomoć, a potom i Vlada Srbije i AP Vojvodine, te smo tako ustanova koja iz epidemije izlazi bez zaraženih korisnika i radnika – poručio je Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra.  – Objekat je potpuno energetski saniran, urađene su fasade, izolacija, grejanje, hlađenje, krov, rasveta i sve ono što čini energetski efikasan objekat. On je potpuno završen i skinut je sa mape objekata u koje je potrebno ulagati, a mi ćemo nastaviti da zajedno sa gradom pripremamo i realizujemo projekte.

Otvoren rekonstruisani Gerontološki klub "Centar II"

Po rečima graodonačelnika Bogdana Labana ovo je pravi primer koliko je važno da imamo spremne projekte kojima u svakom momentu možemo da apliciramo za sredstva za njihovu realizaciju.

- To je ono što nam je bio zadatak na početku mandata i to smo i ispunili. U novembru su počeli radovi, a oni su tekli uprkos pandemiji, smanjenim kapacitetom ali smo uspeli da ga privedemo kraju – istakao je gradonačelnik Laban. – Ovaj projekat je vezan za naše najstarije sugrađane koji su izneli najteži teret borbe sa pandemijom. Dok  smo brinuli o zdravlju naših građana, radili smo i na projektima jer Srbija i Subotica moraju da idu napred.

Otvoren rekonstruisani Gerontološki klub "Centar II"

Od ukupno 14.9 miliona dinara, oko četiri miliona obezbeđeno je iz gradskog budžeta, a ostalo ih fonda Ministarstva energetike za ove namene.

- U proteklih nekoliko godina počeli smo intenzivnije da radimo  na povećanju energetske efikasnosti te su iz ovog fonda dodeljena sredstva za više od 90 objekata koji su završeni. U početku smo imali više novca nego opština koje konkurišu, a sada je obrnuto, imamo tri puta više projekata nego novca iako Vlada Srbije godišnje za ove namene dodeljuje oko 500 miliona dinara  - podsetio je Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu energetike. - Insistiramo da objekat bude kompletno sređen, kao što je ovaj ovde. Nisu sve lokalne samouprave prepoznale značaj ovakvog ulaganja i pohvaljujem Suboticu u kojoj je ovo već drugi objekat koji je kompletno energetski efikasan. Sem ovog budžetskog fonda završeno je formiranje novog, koji će biti kao razvojna agencija, koji će imati sredstva od donacija EU i ekološke takse, a moći će da ga koriste i građani.

Otvaranje sređenog gerontološkog kluba najviše je obradovalo njegove korisnike, brojne penzionere koji su navikli da u njemu provode vreme u druženju i raznim aktivnostima.

Otvoren rekonstruisani Gerontološki klub "Centar II"

- Uvek je ovaj klub bio lep, osoblje je vodilo računa o njemu, ali je sad ovo zaista lepo urađeno i jako mi se dopada, naročito pastelne žute boje zidova. One oslikavaju život i osećaj koji mi imamo kada se ovde družimo – u dahu će Elena Parnicki, koja je član ovog kluba već pet godina. – Dolazim ovde na gimnastiku, član sam vokalnog sastava „Subotičke frajle“, ovde se pripremamo za nastupe. Druženje je jako bitno u našim godinama i neću preterati ako kažem da je ovo naša druga kuća.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje renoviranog Gerontološkog kluba "Centar II" Otvaranje renoviranog Gerontološkog kluba "Centar II" Otvaranje renoviranog Gerontološkog kluba "Centar II" Otvaranje renoviranog Gerontološkog kluba "Centar II" Otvaranje renoviranog Gerontološkog kluba "Centar II" Otvaranje renoviranog Gerontološkog kluba "Centar II" Otvaranje renoviranog Gerontološkog kluba "Centar II" Otvaranje renoviranog Gerontološkog kluba "Centar II"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 4404
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.