Komentara: 13
Pregleda: 2555

Otvoren Međunarodni skup „Pravda po meri deteta“

06.06.2018. u 17:35h
Izvor: TV Subotica
U organizaciji Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, na Paliću je počeo dvodnevni Međunarodni skup na temu „Pravda po meri deteta“.
Otvoren Međunarodni skup „Pravda po meri deteta“

Naučni skup „Pravda po meri deteta“ bavi se veoma teškim temama – onim kada deca dolaze u sukob sa zakonom, kada su žrtve, ali i oštećeni u krivičnim postupcima, kao i o tome šta sve kao društvo i država treba da učinimo da se deca u takvim situacijama ne nađu, ustakla je dr Ivana Stevanović, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja. Ipak, osnovno pitanje, pojašnjava dr Stevanović, jeste kako da profesionalci pretvore ono što je napisano u zakonima, u stvarni život te dece, bilo da su žrtve ili učinioci krivičnih dela.

- Koncept „Pravda po meri deteta“ je novi koncept, koji sve zemlje članice Saveta Evrope grade od 2010. godine. To je koncept koji je prihvatila Evropska unija i predstavlja deo Agende u procesu pridruživanja Srbije i izuzetno je značajan. Srbija je zaista na nivou norme i želje da prihvati standarde učinila mnogo. Brojni dokumenti su usvojeni, ali mislim da se danas nalazimo na terenu toga da konačno moramo da pogledamo šta se dešava sa praksom i mislim da tu postoji mnogo prostora za unapređenje, pre svega što se tiče položaja maloletnih lica, oštećenih, odnosno svedoka - rekla je dr Stevanović.

Otvaranju Međunarodnog skupa prisustvovala je potpredsedica Skupštine AP Vojvodine, Snežana Sedlar, koja je najavila mogućnost da se oformi i poseban odbor koji bi se bavio pravima deteta. Budući da je Pokrajina osnivač institucije Pokrajinskog ombudsmana, koji je, između ostalog, posvećen borbi i zaštiti prava dece, Sedlar je istakla da Skupština pokrajine podržava sve ovakve skupove.

- Mnogo toga još mora da se uradi u domenu zaštite ljudskih prava, a posebno prava deteta. Ova današnja manifestacija se bavi pravosudnim delom zaštite prava deteta, i to je ono što od nas traže naši propisi, Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima deteta, kao i Evropska strategija o pravima deteta od 2016. do 2021. godine. Na kraju krajeva to je i naša obaveza kao predstavnika Skupštine i našeg naroda - istakla je Sedlar.

Ovo je trideseti po redu tematski skup, a dvadeseti koji se održava na Paliću. Tema „Pravda po meri deteta“ okupila je struku, kako one koji se bave teorijom, tako i one iz prakse – sudije, tužioce, ombudsmane, kao i zaposlene u ustanovama socijalne zaštite.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 2555
Povezane teme

palić

međunarodni skup

zaštita dece

prava deteta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.