• Pregleda: 2059

Otvoren Međunarodni skup „Pravda po meri deteta“

U organizaciji Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, na Paliću je počeo dvodnevni Međunarodni skup na temu „Pravda po meri deteta“.
Otvoren Međunarodni skup „Pravda po meri deteta“

Naučni skup „Pravda po meri deteta“ bavi se veoma teškim temama – onim kada deca dolaze u sukob sa zakonom, kada su žrtve, ali i oštećeni u krivičnim postupcima, kao i o tome šta sve kao društvo i država treba da učinimo da se deca u takvim situacijama ne nađu, ustakla je dr Ivana Stevanović, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja. Ipak, osnovno pitanje, pojašnjava dr Stevanović, jeste kako da profesionalci pretvore ono što je napisano u zakonima, u stvarni život te dece, bilo da su žrtve ili učinioci krivičnih dela.

- Koncept „Pravda po meri deteta“ je novi koncept, koji sve zemlje članice Saveta Evrope grade od 2010. godine. To je koncept koji je prihvatila Evropska unija i predstavlja deo Agende u procesu pridruživanja Srbije i izuzetno je značajan. Srbija je zaista na nivou norme i želje da prihvati standarde učinila mnogo. Brojni dokumenti su usvojeni, ali mislim da se danas nalazimo na terenu toga da konačno moramo da pogledamo šta se dešava sa praksom i mislim da tu postoji mnogo prostora za unapređenje, pre svega što se tiče položaja maloletnih lica, oštećenih, odnosno svedoka - rekla je dr Stevanović.

Otvaranju Međunarodnog skupa prisustvovala je potpredsedica Skupštine AP Vojvodine, Snežana Sedlar, koja je najavila mogućnost da se oformi i poseban odbor koji bi se bavio pravima deteta. Budući da je Pokrajina osnivač institucije Pokrajinskog ombudsmana, koji je, između ostalog, posvećen borbi i zaštiti prava dece, Sedlar je istakla da Skupština pokrajine podržava sve ovakve skupove.

- Mnogo toga još mora da se uradi u domenu zaštite ljudskih prava, a posebno prava deteta. Ova današnja manifestacija se bavi pravosudnim delom zaštite prava deteta, i to je ono što od nas traže naši propisi, Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima deteta, kao i Evropska strategija o pravima deteta od 2016. do 2021. godine. Na kraju krajeva to je i naša obaveza kao predstavnika Skupštine i našeg naroda - istakla je Sedlar.

Ovo je trideseti po redu tematski skup, a dvadeseti koji se održava na Paliću. Tema „Pravda po meri deteta“ okupila je struku, kako one koji se bave teorijom, tako i one iz prakse – sudije, tužioce, ombudsmane, kao i zaposlene u ustanovama socijalne zaštite.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

13
roditelj Odgovori
Omogućite roditeljima da ostvare svoje pravo na rad, da od tog posla moze da zivi zivot dostojan coveka, da ne bude po ceo dan na poslu, da slobodno vreme kreativno provede sa svojom decom,da ide sa decom na izlet, letovanje, da ne strepi za buducnost...dete ce tada biti najsrecnije na svetu.
(anti)sistem
Oo je Srbija, "napredna".
(anti)sistem Odgovori
Ne zamlaćujte javnost. U Srbiji nema nikakve pravde, niti će je ikada biti.
robert Odgovori
podržavam ovakve skupove. Nije bitno da li ovakve konvencije podržava EU ili AP Vojvodina, zna se da su uslov za bilo kakvu buduću saradnju sa eu, to je puzla još jedna, i politika je to. ali. ako su zaista STRUČNJACI, i ako su zaista po 20-30 puta se okupljali, valjda su nešto pametno smislili, ili će nešto pametno smisliti, i sprovesti. Jer institut za kriminološka i sociološka istraživanja ima jako mnogo posla!!! jer opet, progresivno deca idu u kriminal. autoritet u obliku službenog lica više ne postoji. Radite, okupljajte se, ali ne samo za dnevnice i za štampu nego spašavajte šta se spasti može inače.....ima klinci da uzimaju svou "pravdu" u svoje ruke i...ma i institut će vam na kraju preuzeti.
Avetinja Odgovori
Hmmm. Pocnes da radis u 9, pauza sat vremena i zavrsavas u 18h pod uslovom da ne ostajes duze na poslu. Usput svratis u prodavnicu da uzmes nesto za veceru i dolazis kuci u 19-20h uvece. Subota najcesce je radna. To je ako roditelj ima srece pa ne mora da radi dodatni posao. Ko to vaspitava moje dete? Skola, drzava, ulica, ja? Da li sam ja roditelj? Ili sam rob koji je napravio roba i finansira njegovo odrastanje kod robovlasnika da bi mu i moje dete kasnije bio dobar rob? Deca ne idu u skolu da bi naucila gradivo jer realno na kraju skolovanja ne znaju ni 3% gradiva. Deca idu u skolu da bi naucila da se nesto mora uraditi i da nauce da moraju minimum 8 sati dnevno da izgube. Toboz "obaveze". Usput dobiju i domaci da bi naucila da moraju i kod kuce razmisljati o skoli, a kasnije kada postanu robovi vec su nauceni da posao nose i kuci. Znaci na kraju skolovanja dobijes roba koji je sposoban da napamet nauci neke operacije, olako bude na poslu 8-12 sati i posao ponese i kuci.
DUX
Bravo za komentar
Mama Odgovori
Po meri deteta u Srbiji?
Policajka dodje na bazen, izvredja tudje dete,preti da ce mu otkinut prst?
Ko da stiti tu decu?
Budala ?
Psihicki nestabilna osoba?
robert
ovo sam već čuo....strašno!!
(anti)sistem
Nije kriva žena u uniformi policajca, nego pravila po kojima je izabrana, obučavana i deluje. Ovo je (anti)sistem.

Ilija Čvorović: „Sve je suprotno od onog što izgleda da jeste.“ (Balkanski špijun. Dušan Kovačević)
sofi
Ne rekoste nam zašto? Mislim da je važno. Videli ste pre neki dan ono sa silovanim detetom od šest godina. Iskreno recite ko od roditelja ne bi reagovao, kao taj otac, da je njegovom detetu urađeno tako nešto.
Pravda Odgovori
I ja sam bila prisutna
Izvredjala gospodja ( ako se tako moze nazvati)dete ni krivo ni duzno
Njeno dete je plakalo ocigledno iz straha od davljenja.Decak je pitao samo"dali mozes brze da plivas"?
Doticna je skocila i izvredjala neduzno dete.
Ceo bazen je cuo njene psovke i pretnje.
Da je moje dete bilo u pitanju gospodja bi letela sa tribina.Nazalost roditelji nisu bili prisutni.
Roditelj Odgovori
Ja se pitam u vezi dešavanja na bazenu?Ta uniformisana je postavljena na funkciju,da bi decu gazila i pretila!.Jer im se može ,jer su vlast...i da li će se obratiti pažnja na takve uniformisane?. Ili mogu sami da dele pravdu.A mi roditelji da pazimo kako se ophodimo prema svojoj deci,da ne bi bila prijava "socijalna ,"
Roditelj Odgovori
Ta unifmisana zna da je njeno dete rodila majka,a tuđu decu su od blata pravili pa ih redom može gaziti! I ja videla ,pa mislim da smo svi mi majke svojoj deci.I mislim da tako nešto ni jedan roditelj nebi dozvolio,tu pretnju.!!! Uniforma daje joj pravo da viče "jebaću ti majku""
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.