Komentara: 2
Pregleda: 4875

Otvoren Festival pozorišta za decu

16.05.2011. u 17:16h
Izvor: RTV Yueco
Otvoren Festival pozorišta za decu

Sinoć je u prepunoj sali scene “Jadran” Narodnog pozorišta otvoren 18. Medjunarodni festival pozorišta za decu. Na otvaranju festivala uručene su nagrade za životno delo za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu “Mali princ” rumunskom dizajneru Eustaciju Gregorijanu i rediteljki Ireni Tot iz Zrenjanina. Festival je otvorio ministar kulture Predrag Marković.

U svet mašte i igre na svečanom otvaranju festivala prisutne su uveli studenti pozorišnih akademija, odseka za lutkarstvo iz Bukurešta i Tirgu Mureša, kao i dečiji hor Viva la Musica iz Subotice. Festival će i ove godine ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola iz Srbije i celog sveta.

Nagrada za životno delo „Mali princ“ koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu uručene su rumunskom dizajneru Eustaciju Gregorijan i rediteljki i glumici iz Srbije Ireni Tot. Festival će ugostiti preko 2.000 učesnika iz celog sveta. Ministarstvo kulture podržava sve festivale u Subotici, jer su brend našeg grada.

U okviru takmičarskog programa, u periodu od 16. do 21. maja, biće prikazano 20 predstava za decu iz 18 zemalja Brazil, Iran, Rusija, Italija, Francuska, Češka, Nemačka, Turska, Slovenija, Kazahstan, Poljska, Rumunija, Jermenija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Velika Britanija, Peru i Srbija. Predstave će se igrati na dve lokacije – u Narodnom pozorištu scena „Jadran“ i u Pozorištu „Deže Kostolanji“.

Ovogodišnji festival je u znaku rumunskog lutkarstva koje je predstavljeno kroz izložbu lutaka, kostima, scenografije i plakata rumunskih umetnika u Subotici, Novom Sadu i Vršcu. Sutra u okviru takmičarskog programa biće u pozorištu “Deže Kostolanji” biće prikazana bugarska predstava “Labudovo Jezero” sa početkom u 10 časova, a u 18 časova francuska predstava “Moj pinokio”, na sceni “Jadran” u 12 časova lutkarska ruska predstava “Susedi”, a u 20 časova “Priča o konju” Zagrebačkog pozorišta lutaka.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4875
Povezane teme

festival subotica

18. Međunarodni festival pozorišta za decu

Dečji festival u Subotici

Subotičko Dečje pozorište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.