• Pregleda: 2883

Otvoren 9. Turistički forum na Paliću

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je juče na Paliću 9. Turistički forum. Tema ovogodišnjeg foruma, koji organizuje Turistička organizacija Subotice u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije, jeste „Kreiranje, razvoj i promocija turističkih proizvoda Srbije“.
Otvoren 9. Turistički forum na Paliću

Cilj foruma koji se svake godine organizuje na nekoj od destinacija Srbije je kontinuirana edukacija i praćenje trendova, koji su prema rečima direktorke Turističke organizacije Srbije, Marije Labović, od ključnog značaja, posebno za lokalne turističke organizacije.

- Srbija kao brzorastuća turistička destinacija treba da prati trendove kako bismo nastavili ovaj pozitivni trend koji imamo i do sada i koji je nastavljen u 2018. godini. Sa porastom broja dolazaka i domaćih i inostranih turista moramo da pratimo trendove, jer turisti traže sadržaj, doživljaj, žele da njihovo vreme bude potpuno ispunjeno i upravo zbog toga tema ovog foruma jeste kreiranje, razvoj i promocija turističkih proizvoda jer želimo da dodatno unapredimo turističku ponudu Srbije kao destinacije - rekla je Labović.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić izneo je podatak da je zabeležen trend rasta broja turista i ukupnog turističkog prometa. Registrovan je rast broja turista za 11 odsto, a 12 odsto kada su u pitanju strani turisti, te je u prva dva meseca devizni priliv veći za 18 odsto što, prema Ljajićevim rečima, znači da će biti ostvaren cilj koji je zacrtan za ovu godinu - 3,5 miliona turista. 

Kako je cilj foruma unapređenje turističke ponude, Ljajić je posebnu pažnju posvetio Paliću istakavši da je u pitanju destinacija sa najvećim neiskorišćenim potencijalom.

- Palić je sigurno destinacija sa najvećim potencijalom, u ovom trenutku to je samo potencijal, a teško potencijalu kad ostane samo potencijal. Očekujemo da za narednih pet godina Palić iskoristi sve ono što ima i planiramo zajedno sa Pokrajinskom vladom i sa Gradom Subotica ulaganja u neke od sadržaja već ove godine. Te sadržaje ćemo moći u naredne tri godine da kompletiramo da bi za pet godina imali top destinaciju, koja je u rangu Zlatibora, Kopaonika, Beograda, Novog Sada i Vrnjačke Banje. Palić ima sve te potencijale, ali su oni nažalost u ovom trenutku su polumrtvi ili mrtvi i zato su potrebna nova ulaganja. Potrebno je i da se više radi na promociji Palića kao destinacije - poručio je Ljajić.

Da su turistički potencijali severa Srbije neiskorišeni potvrđuju i podaci o korišćenju besplatnih vaučera za odmor. Do sada je izdato 52 hiljade vaučera, a građani se najčešće odlučuju da odmor provedu u Sokobanji, Prolom Banji, Vrnjačkoj i Lukovskoj banji, kao i na Zlatiboru, dok destinacije na severu zemlje bira mali broj građana.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Milan024 Odgovori
Trla baba lan, da joj prodje dan !
Nadam se da se Ministar, pre I posle sesije, okupao u Banji Palio, preplivao jezero uzduz i popreko !!
Lajci
...okupao se u paru sa Ivanisevicem, verovatno turizam i gerento imaju usku povezanost
pista Odgovori
Da li ima neki ministarski resor koji Rasim jos nije vodio? Covek je genije za sve....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.