Komentara: 2
Pregleda: 3927

Otvoren 18. Festival evropskog filma Palić

17.07.2011. u 05:16h
Izvor: Blic
Otvoren 18. Festival evropskog filma Palić

Uručenjem nagrade „Aleksandar Lifka“ reditelju Srđanu Karanoviću za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, na Letnjoj pozornici na Paliću zvanično je počeo osamnaesti Festival evropskog filma „Palić“.

Poznatom reditelju koji je i otvorio filmsku manifestaciju priznanje je uručila glumica Mira Banjac, članica Saveta festivala.

- Veliko mi je zadovoljstvo što primam ovu nagradu i što se to događa u Subotici, tim pre što nagrada nosi ime osnivača prvog, pravog bioskopa u našim krajevima. Hvala i Festivalu koji na ovaj način ume da se zahvali velikom pioniru našeg filma Aleksandru Lifki. Voleo bih i želeo kada bi na jednom od sledećih festivala u Subotici imali novi i pravi električni bioskop koji bi nosio njegovo ime. Subotica, Palić i njihov Festival su to zaista zaslužili – rekao je Srđan Karanović.

Saša Vučinić - gradonačelnik Subotice - Filmski festival na Paliću

Na ceremoniji svečanog otvaranja publiku i goste pozdravili su i ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu Radoslav Petković i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić.

Gosti sedmodnevne filmske smotre biće poznati reditelji, glumci i producenti iz Srbije, Finske, Nemačke, Italije, Poljske, Mađarske, Rusije i drugih država, a na Palić će u prvoj polovini naredne nedelje doći i drugi dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka“ hrvatski reditelj Lordan Zafranović. Njemu će priznanje biti uručeno u utorak 19. jula.

Palićki filmski festival

Na Festivalu će biti prikazano 95 filmova u okviru deset selekcija, a prvog dana u takmičarskom programu prikazan je film „Dobrodošli u Nemačku“. Manifestacija se održava u znaku sto godina srpskog igranog filma i sto godina od Lifkinog stalnog bioskopa u Subotici. Projekcije i prateći programi će biti organizovani na više lokacija u gradu i pored jezera.

Fotografije sa Palića - nedelja, 17. jul

Biljana Vučković
Izvor: Blic
Postavljeno pre 12 godina i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3927
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.