Komentara: 0
Pregleda: 1227

Otvaranje izložbe "Kolekcija Duranci" sutra u Gradskom muzeju

04.07.2023. u 11:25h
Izvor: Subotica.com
Izložba "Kolekcija Duranci" - iz zbriki Gradskog muzeja, Savremene galerije i Gradske biblioteke biće otvorena 5. jula (sreda) u 18 časova u Gradskom muzeju. Izložbu će otvoriti istoričarke umetnosti Ljubica Vuković Dulić i Kristina Mandić Sarka.
Otvaranje izložbe "Kolekcija Duranci" sutra u Gradskom muzeju

Bela Duranci je počasni građanin Subotice, dobrinik nagrade Pro urbe, te tri puta nagrade "Dr Ferenc Bodrogvari" kao i mnogih drugih značajnih nagrada. Bio je prvi diplomirani istoričar umetnosti subotičkog Gradskog muzeja, ali i grada.

On bi 5. jula ove godine slavio devedeset i drugi rođendan. Preminuo je 1. jula 2021. Prisećamo ga se sada i ovom izložbom čiji cilj je da ga prikaže kao donatora koji je svoju kolekciju i stručnu biblioteku poklonio gradu, tačnije njenim ustanovama kulture: Savremenoj galeriji Subotica i Gradskom muzeju Subotica, te Gradskoj biblioteci Subotica.  Izložba stavlja u fokus darodavstvo kao tradiciju u Subotici dužu od jednog veka, čije delotvorno egzistiranje pokazuje rezultate u sferi istraživanja, ali i u oblikovanju kolektivnoj svesti o zavičajnoj baštini koja uvek ima i univerzalnu tačku poimanja. 

Autori izložbe su Olga K. Ninkov i Ljubica Vuković Dulić, a osim knjiga, dokumentacije i likovnih dela Bele Durancija izloženi su radovi mnogih drugih stvaralaca. 

Izložba će biti otvorena 5. jula (sreda) a trajaće do 30. septembra. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1227
Povezane teme

gradski muzej

izložba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.