• Pregleda: 3752

Otkriven spomenik Risaru

Otkriven spomenik Risaru

U čast 100 godina od Dužijance juče je otkriven spomenik Risaru. Spomenik se nalazi u parku ispred  Gradske kuće, a delo je vajarke Maje Rakočević Cvijanov. Otkrivanju spomenika pored mnogobrojnih Subotičana prisustvovali su predstavnici pokrajinske i gradske vlasti.

Spomenik je urađen po liku najboljeg risara Stipana Kujundžića koji je imao i preko 30 pobeda u dosadašnjim takmičenjima. Na takmičenjima  je promenio tri risaruše, a biti model za spomenk nije bilo lako.

Spomenik prikazuje žeteoca u poslu otkosa. Spomen obeležje otkrili su  risari i risaruše. Izrada spomenika je trajala oko tri meseca, a naručilac je Hrvatski kulturni centar "Bunjevačko kolo".

Jedan vek se kod nas obeležava manifestacija "Dužijanca", posvećena žetelačkim svečanostima. Iz običaja bačkih Bunjevaca, Hrvata prerasla je  u pravu gradsku manifestaciju.

Centralna manifestacija Dužijance održaće se 14.avgusta kada će se uručiti i hleb od ovogodišnjeg žita gradonačelniku. Na svečanosti se očekuje prisustvo visokih zvaničnika iz Srbije i Hrvatske.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

7
Nixx Odgovori
Ružan je do zla boga. Bolje da ste ga u njivu stavili.
Always Ultra Odgovori
@ Nixx

:-))) Stvarno duhovit komentar (bez zezanja)! Mada je meni zanimljiv, mislio sam da je ziv covek na travnjaku. A prilazni trotoari kao da su bombardovani i izgazeni tenkovima! Kontrasti ovog "grada"!
Siki Odgovori
Spomenik je jeziv, bez ikakve umetnicke vrednosti, cak ruzi okolnu sredinu. Zar ovako da se oduzimo risarima?! DOSTA VISHE SA RUSENJEM I RUZENJEM GRADA!!!!!!!!!!!!!!! Radi se o javnom interesu; raspisite konkurs, siguran sam da bi mladi umetnici imali bolje ideje! DOSTA VISHE SA PROTEKCIJOM PARTIJSKIH PAJTASHAAAAA!!!!!!!!! Iskreno se nadam da spomenik nece zaobici u gradu vec odomaceni kradljivci starog gvozdja...
Always Ultra Odgovori
@ Siki

Ajme, pa kako da izgleda risar?? Da ga obuku kao Franca Jozefa i naprave od suvog zlata??
Nixx Odgovori
Još jedna nakaradna stvar oko toga je što, koliko ja shvatam, ovo je spomenik još živom čoveku, a koliko znam, spomenici, priznanja za neka velika dela, imena ulica i trgova se dodeljuju posthumno.
gospodin Odgovori
@Nixx. Nije uopšte spomenik živom čoveku, živ čovek je bio samo model koliko sam upoznat. Spoemnik kako vidim na natpisu nije za čoveka po imenu i prezimenu pravljen, već za profesiju tj zanimanje koje hrani vaša gladna usta, ako neznaš da čitaš piše RISAR-ŽETEOC-ARATO ane Petar Petrović.
Vi koji kažete da je jeziv, ružan, i ostalo trebali ste biti na otvaranju i videti oduševljena lica pravih risara, kojima je ovo veličanstven spomenik zbog svoje realističnosti i pristupačnosti. Što se tiče prizivanja kradljivaca i trgovaca sekundarnim sirovinama, neka krenu, spoemnik je koliko znam obezbeđen kamerama, samo napred, neka ih.
Nixx Odgovori
Super, onda ću i ja sutra da budem model za spomenik, pa neka piše šta hoće, može tako svako da bude spomenik, a i zna se da ovo minimalno veze ima sa risanjem, već sa glasovima okolnih sela. Zato su ga i posadili ovde u centar. A ozarena lica će onda zarad malo slame i čovečuljka dati svoj glas na 4 godine ovim lakrdijašima, da ponovo po svojoj volji vode sve nas u propast.

Čisto sumnjam, gospodine, da će neko i hteti da ga ukrade, mislim, kome još treba to čudo?!? :)))
Znam jedno mesto gde bi ga ja stavio...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.