Komentara: 7
Pregleda: 4440

Otkriven spomenik Risaru

01.08.2011. u 15:54h
Izvor: RTV Yueco
Otkriven spomenik Risaru

U čast 100 godina od Dužijance juče je otkriven spomenik Risaru. Spomenik se nalazi u parku ispred  Gradske kuće, a delo je vajarke Maje Rakočević Cvijanov. Otkrivanju spomenika pored mnogobrojnih Subotičana prisustvovali su predstavnici pokrajinske i gradske vlasti.

Spomenik je urađen po liku najboljeg risara Stipana Kujundžića koji je imao i preko 30 pobeda u dosadašnjim takmičenjima. Na takmičenjima  je promenio tri risaruše, a biti model za spomenk nije bilo lako.

Spomenik prikazuje žeteoca u poslu otkosa. Spomen obeležje otkrili su  risari i risaruše. Izrada spomenika je trajala oko tri meseca, a naručilac je Hrvatski kulturni centar "Bunjevačko kolo".

Jedan vek se kod nas obeležava manifestacija "Dužijanca", posvećena žetelačkim svečanostima. Iz običaja bačkih Bunjevaca, Hrvata prerasla je  u pravu gradsku manifestaciju.

Centralna manifestacija Dužijance održaće se 14.avgusta kada će se uručiti i hleb od ovogodišnjeg žita gradonačelniku. Na svečanosti se očekuje prisustvo visokih zvaničnika iz Srbije i Hrvatske.

Otkriven spomenik Risaru
Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 8 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 4440
Povezane teme

dužijanca subotica

100 godina dužijance

spomenik risaru

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.