Komentara: 23
Pregleda: 4959

Ostrogonac: Sportom se i dalje dičimo

18.01.2015. u 14:34h
Izvor: Subotičke novine
U intervjuu za Subotičke novine na temu subotičkog sporta govorio je Vjekoslav Ostrogonac, član GV zadužen za sport, omladinu i turizam. Uz osvrt na sportsku 2014. godinu Ostrogonac najavljuje da će 2015. za sportiste i klubove u Subotici biti bolja.
Ostrogonac: Sportom se i dalje dičimo

Ispunili zacrtano

– Kada sam preuzeo dužnost sačekali su me mnogi problemi, dugovi, računi klubova pod blokadom, blokada računa u Sportskom savezu, dugovi za prevoz, nepostojanje SD Spartak, nisu postojali kriterijumi na osnovu kojih se raspoređuju sredstva, jednostavno nije postojala vizija kojim pravcem subotički sport treba da ide, kako rešavati nagomilane probleme. Kako nije bilo odgovarajuće primopredaje, prvi korak je bio da sazovem sastanak svih predstavnika sporta u Subotici na kojem je bio prisutan i gradonačelnik te smo tada i dobili realnu sliku stanja u sportu – govori Ostrogonac, pa nastavlja:

– Kako nisu postojali jasni kriterijumi oko dodele budžetskih sredstava, prvi korak je bio da ih donesemo, a uporedo smo rešavali druge probleme. Važnu stavku u radu u 2014. godini predstavljao je rad na Programu razvoja sporta grada Subotice sa akcionim planom za period od 2015. do 2018. godine, a taj posao je završen kada ga je Skupština Subotice i usvojila. Grad Subotica je po prvi put dobio ovakav dokument i mi smo time pokazali da nam je sport važan, da ćemo voditi kontinuiranu brigu i da želimo strateški da rešavamo probleme u svim oblastima sporta. Pored svega ovoga SD Spartak je počelo opet da funkcioniše, na čelu sa našim istaknutim sportistom Đulom Mešterom.  Ono što smo u 2014. godini planirali to smo i uradili i možemo biti zadovoljni time. 

Ostrogonac kao izuzetno važnu stavku u radu upravo navodi usvajanje pomenutog Programa.

– Gradonačelnik je oformio radnu grupu od 21 člana iz sveta sporta, a u radu su učestvovali i predstavnici 90-tak klubova. U Programu su prepoznati problemi, ali i načini kako te probleme rešiti u naredne četiri godine. Uspeli smo da prikažemo da sport ne donosi samo boljitak što se zdravlja i socijalizacije mladih tiče, nego i direktnu finansijsku dobit.  Jer Subotica je grad koji ima perspektivu da bude domaćin brojnim ekipama, kako za pripreme, tako i takmičenja, a uz dobro poznati povoljan geografski položaj, mogu se ostvarivati značajna finansijska sredstva. Veći hotelski smeštaji su u 2014. godini imali prihod od preko 30 miliona dinara od sportskih manifestacija koji smo mi kao Grad podržali.

Poboljšanje infrastrukture i veća pažnja školskom sportu i sportu u ruralnim sredinama

Da bi u Subotici sportski turizam zaista procvetao, kako kaže Ostrogonac, i druge stvari moraju da krenu putem poboljšavanja.

– Jasno je da imamo dobre hotelske kapacitete i ogromnu prednost što se od hotela do sportskih borilišta lako i brzo može doći. No, isto tako je jasno da je sportska infrastruktura već prevaziđena. Objekti trenutno zadovoljavaju uslovima za treninge, pa i za međunarodna takmičenja mlađih kategorija, dok nisu ispunjeni uslovi za ozbiljna takmičenja seniora. U tom pravcu počelo se raditi, pre svega na Gradskom stadionu.  Završeni su radovi na sanaciji dela svlačionica, krova, postavljen je novi sistem za zalivanje, uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za sport postavljen je novi semafor, u pregovorima smo sa Fudbalskim savezom Srbije oko sređivanja jednog terena sa veštačkom podlogom.  Naravno, sve interesuju i reflektori, a što se toga tiče, mogu da kažem da je u budžetu za 2015. godinu predviđeno 25 miliona dinara za tu namenu.  Očekujem da radovi krenu početkom građevinske sezone. Takođe, imamo i obećanje Atletskog saveza Srbije oko postavljanja nove tartan staze, dok bi naša obaveza bila priprema podloge. Ozbiljnih radova je, takođe, bilo i u Hali sportova, rešen je problem prokišnjavanja, a osposobljena je i sala za borilačke sportove.  Ne treba zaboraviti ni radove na Gradskom strelištu, gde su uslovi bili katastrofalni.

Program razvoja sporta se posebno osvrće na dve populacije koje su prepoznate kao nedovoljno sportski aktivne.  – Tokom izrade Programa prepoznali smo problem kod najmlađe populacije, pogotovo one u ruralnim sredinama, jer za bavljenje sportom dece roditelji izdvajaju značajne sume novca i to je često prepreka najmlađima da se bave sportom.  Znamo da klubovi u današnjim okolnostima ne mogu da funkcionišu bez članarine, tako da Programom pojačavamo rad u školskom sportu. Tako će sva deca moći da ostvare svoje pravo da se bave sportom u sistemu školskog sporta, i to besplatno, a oni koji se pokažu kao najbolji i koji budu želeli nešto više, moći će dalje da nastave svoj rad u sportskim klubovima. Takođe, primetili smo i problem značajno manjeg broja pripadnica ženskog pola koje se bave sportom, pa nam je u planu i da ovaj segmet sporta popularišemo i omasovimo.

Potrebno odrediti prioritete u finansiranju

Ono što Ostrogonac navodi kao jedan od najvažnijih poslova u 2015.  godini jeste prepoznavanje onih sportova i klubova koji su zaista važni.

– Mi trenutno nemamo nikakvu odluku koji su to sportovi, odnosno klubovi od interesa za grad. Vreme prolazi i moraćemo da se opredelimo oko toga. Prednost će svakako imati olimpijski sportovi i klubovi koji imaju rezultate, tradiciju, mlađe selekcije. Moramo da prekinemo praksu da se fomiraju novi klubovi, često sa političkom pozadinom, a gase oni sa preko 50 godina tradicije.  Imamo ozbljan broj klubova u najjačem rangu takmičenja i želimo da im pružimo uslove da najbolje sportiste mogu da zadrže, jer, verujem da bi se svi radovali da su, na primer, Davor Štefanek i Nikola Kalinić, naši Subotičani postigli sjajne rezultate kao članovi subotičkih klubova. Za tako nešto moramo da „ohrabrimo“ značajne privrednike da nadju svoj interes i razviju svest o društvenoj odgovornosti i da pomognu svojim sredstvima sport. Oni time dobijaju odličnu reklamu, klubovi priliku da poboljšaju uslove, a svi zajedno imamo prevashodnu korist u zdravijoj zajednici i većem broju mladih koji se bave sportom.

Prilikom pomenutog sastanka predstavnika lokalne samouprave i sportskih radnika kao problem se navodilo suviše malo izdvajanje iz gradske kase za sport.

– Iako je i u ranijem periodu bilo dosta priče i ovoj temi, konkretnih pomaka nije bilo. Konačno je pokazano da je sport važna stavka i prilikom donošenja budžeta, tako da smo uspeli da podignemo početni budžet u 2015. godini za 12-13 miliona dinara u odnosu na početak 2014. godine. Sa obzirom na to da još uvek postoje dugovanja iz predhodnog perioda postoji mogućnost da ovaj budžet neće uspeti rešiti sve probleme sporta u Gradu, ali će biti dobra osnova i polazna tačka za budžete u narednim godinama. Očekujem da ovu godinu klubovi završe bez dugovanja, sa dobrim temeljima za budućnost. Smatram da je ovaj budžet svakako korak napred.

Ostrogonac ističe da je 2014. godina bila izuzetno teška za sve, pa i za sport, ali da je bilo dobrih rezultata i lepih takmičenja u Subotici.

– I dalje imamo dobre kolektive i trofejne sportiste, mislim da je 2014.godina jedna od trofejnijih godina kada je subotički sport u pitanju. Sve je to moglo da se vidi na nedavnoj završnoj ceremoniji u okviru akcije Sportista godine. Takođe, imali smo niz kvalitetnih takmičenja. Evo, upravo je, u punoj Hali sportova, završen Novogodišnji turnir u malom fudbalu, bili smo domaćini Balkanijade u odbojci za juniorke, Vojvođanske zlatne rukavice u boksu sa gostima iz 28 zemalja sveta, Prvenstva Srbije u šahu, Memorijala „Stevan Ćele Vilotić“, profesionalnih teniskih turnir, Memorijalnog turnira „Refik Memisević”. Radujemo se ponovnoj igri košarkaša u Prvoj ligi Srbije, rukometaši su odlično počeli takmičenje u Super ligi, odbojkašice su se kvalifikovale na finalni turnir Kupa Srbije, a fudbaleri su, i pored značajnog podmlađivanja u najvišem srpskom rangu takmičenja.  Ono što je bitno jeste da ne stajemo na ovome, upravo smo domaćini kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope u odbojci za kadete i kadetkinje, potom sledi međunarodni turnir za žene u boksu, Prvenstvo sveta u karateu, Prvenstvo Evrope u rvanju za kadete, Balkansko prvenstvo u vožnji zaprega, ponovo Memorijal „Ćele Vilotić“, teniski turniri Spartaka i Palića...

Obavezne mlađe selekcije
Na pitanje kako je dozvoljeno da se ugasi klub sa tradicijom poput Ženskog rukometnog kluba Spartak, Ostrogonac odgovara.

– ŽRK Spartak nije ugašen, nego su u ovom klubu zamrzli status kada je takmičenje u pitanju. Kada sam preuzeo duznost u budžetu za sport nisu bila obezbeđena sredstva za ŽRK Spartak, mlađe selekcije nisu postojale, a prva ekipa je imala desetak igračica, a takmičile su se u nižem rangu.  Obavljeni su razgovori sa osobama koje žele da se uključe u rad i ponovo podignu ovaj klub.  Mi ćemo takvu aktivnost podržati, ali samo ako se bude kvalitetno radilo i ako se posveti pažnja mlađim kategorijama. Uostalom imamo i ŽRK Radnički iz Bajmoka, koji dobro radi sa mlađim selekcijama, igra Prvu ligu Srbije i kao takav sigurno pomaže razvoju sporta u ruralnim sredinama.

Nepravilnosti u Bačkoj
Kao osoba koja je zadužena za sport, Ostrogonac koristi priliku i da se osvrne na temu koja je prilično aktuelna u poslednje vreme, o Fudbalskom klubu Bačka 1901.

– Bačka je klub koji ima ozbiljne prihode, prema mojim saznanjima oko 1,2 miliona dinara mesečno, i verujem da sukobi oko vođenja Kluba zbog toga i nastaju. Na žalost, bez obzira na ozbiljna sredstva, duži niz godina pomaka nema, ni kod mlađih selekcija, niti kod prvog tima. Vodi se borba oko pozicija, a ne oko dovođenja Bačke u rang koji je u skladu sa tradicijom i sredstvima. Iako je od 25. avgusta tadašnji predsednik podneo ostavku i raspustio Upravni odbor, deo tog Upravnog odbora je nazvao sebe Radnim telom, odugovlačilo se sa održavanjem Skupštine, ona je potom i prekinuta. Prema informacijama koje sam dobio od pojedinih članova Skupštine, te predstavnika Aktiva navijača i Aktiva veterana, Nadzorni odbor ne postoji, a Bačkom rukovode oni koji imaju poslovne odnose sa Klubom, što je svakako mimo Statuta.  Kako ne želim da se sramoti tradicija duga preko 100 godina, niti da se lična korist stavlja u prvi plan, imao sam dužnost da obavestim javnost o saznanjima, te da obavestim Gradski fudbalski savez Subotice o nepravilnostima. Ukoliko reakcija izostane, obratiću se Fudbalskom savezu Vojvodine i Pokrajinskoj sportskoj inspekciji, a ljude koji su me obavestili o finansijskim zloupotrebama uputio sam na službe nadležne za to – ističe Ostrogonac.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 23
Pregleda: 4959
Povezane teme

subotički sport

sport

fudbalski klub bačka 1901

vjekoslav ostrogonac

grad sportova

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.