• Pregleda: 4355

Osnovano Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca”

Juče je u Gradskoj kući prvu press konferenciju održalo novoosnovano Udruženje bunjevačkih Hrvaata „Dužijanca“. Cilj
Osnovano Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca”

Cilj udruženja je očuvanje religiozno i duhovne dimenzije ovog običaja, bez uplitanja politike i licitiranja da li je „Dužijanca“ bunjevačka, hrvatska, gradska ili crkvena manifestacija, saopštili su danas javnosti predsednik mons. dr Andrija Anišić, potpredsednik Lazo Vojnić Hajduk i direktor Marinko Piuković.

Novoosnovano Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca” među svojim članovima ima oko trideset organizatora ove manifestacije, a na jučerašnjoj Osnivačkoj skupštini je izabran i Organizacioni odbor ovogodišnje „Dužijance“.

Upravni odbor Hrvatskog kulturnog centra ,,Bunjevačko kolo” je jednoglasno doneo odluku da svoje statutarno pravo organizovanja “Dužijance” prenese na Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca”.

Izvor: SuMedija

povezane teme

52
Veteran Odgovori
Čiji ste sad pa vi,odakle vi sad iznikoste?Što se više umanjuju našim Srbima prava u krvatskoj,to više krvati traže i zauzimaju prostora u Srbiji (stavimo prst na čelo)?!
pravdak Odgovori
Ponovo [*...*],kako vass nije sramota,crkva katalička se po običaju stavila na stranu nepostojećih bunjevačkih hrvata.Dužijanca je bunjevačka bila,jeste i ostaće,a vi osnujte i tuđmanovu dužijancu,no mi je ne damo! Ovo je priča o parama i tu će se tkz.Hrvati potući međusobno.Setite se [*...*] velečasnog Kopilovića,Dulića i ostalih.Istina i samo istina!
uvek u pravu Odgovori
Nisam znao da pored Bunjevaca i Hrvata postoje i bunjevački Hrvati. Sad nedostaju samo hrvatski Bunjevci pa neka neko sledeće nedelje ili tjedna osnuje i tu grupaciju. Nisu samo Srbi smešni sa svojim podelama.
neko Odgovori
''bez uplitanja politike i licitiranja da li je „Dužijanca“ bunjevačka, hrvatska, gradska...'' - a već u predznaku udruženja se ističe ''bunjevački Hrvati''. Koja je ovo komedija?!
fifi Odgovori
Killing me softly
Mirko Odgovori
Kažu da im je cilj "... očuvanje religiozno i duhovne dimenzije ovog običaja, bez uplitanja politike i licitiranja da li je „Dužijanca“ bunjevačka, hrvatska, gradska ili crkvena manifestacija...", a oni u ime svog udruženja stavili "Udruženja bunjevačkih Hrvata". Ipak je bitno čija je Dužijanca, jelte?
Dida Odgovori
Cim se popovi pojave van njihovih ovlascenja svima je jasno kuda to vodi. Odrekli su se nas bunjevaca bez predznaka hrvatski i propovedaju politiku i nacionalizam. Virujem da se Blasko Rajic u grobu okrece zbog ovakvog stanja.
pravdak Odgovori
Zasto ne smete objaviti istinu o tome da su ovo kradljivci svega bunjevackog,pa i Duzijance.Svi su o0ni izjasnjeni kao Hrvati i izmisljaju glupost bunjevacki kroati sto ne postoji.Da je drzava kao sto nije ovo bi zabraNILA KAO I jOBIK FASISTICKU ORGANIZACIJU.Katolicka crkva u ovom zdusno ucestvuje i ona je za nas na zalost tamnica.Ovaj novoosnovani cirkus je osnovan zbog para i svade medu Hrvatima.Setimo se kako su Kopilovic,Dulic i ekipa [*...*] se od Duzijance.Objavite istinu,ne znam koga se bojite?
JA Odgovori
@pravdak
Animozitet koji gajite ka sopstvenom narodu je neverovatan.Mogu samo zamisliti kakav je to unutrasnji nemir kada poticete iz jednog naroda a da ga pritom toliko mrzite.Bio je nedavno slucaj neuspelog slikara sa malim brcicima, ciji je deda bio Jevrejin, koji se nasao u slicnoj situaciji.
bunjevac Odgovori
Sramota da se ovako štogod dešava, [*...*]
ah, ah Odgovori
O, o PRAVDAK - ko ste to vi koji nedate dužijancu? Možda Bunjevci koji nisu Hrvati? Pa oni imaju državni nacionalni praznik Dužijanca... Ja bio na presici I čuo da su rekli da im pare nisu važne... I šta ććemo sad. Ako niste ni Bunjevac, onda tek ne možete DATI nikom ono šta nemate... Dužijance pak bez Crkve nema, ako niste znali... Ona je isključivo ZHVALA BOGU ZA ZAVRŠETAK ŽETVE a sve ostalo je manje važno... a od 1911. se slavi u crkvi pa do danas... a oni koji je nisu slavili u crkvi zna se ko su
JA Odgovori
@pravdak
Posto po vama Bunjevci nisu Hrvati, voleo bih da mi odgovorite na nekoliko pitanja:
1) Ciju su zastavu postavili Bunjevci na gradsku kucu 1918. posle povlacenje madjarske a pre dolaska srpske vojske?
2)Da li ste upoznati sa nacinom proslave 250 godina selidbe Bunjevaca 1936. godine u Subotici ?
3)Zasto Blasko Rajic "laze" kada kaze:"Dolazite da uveličate slavu Subotice, koja je oduvijek bila slavenska, a od 250 godina je hrvatska. Radujemo se, što nam evo dolaze naša najdraža braća iz Zagreba, tog hrvatskog središta, da s nama proslave ovo slavlje. Dobro nam došli svi a osobito Vi, zastupniče dostojnog vođe sviju Hrvata među koje se ubrajamo i mi Bunjevci.!”
4)Zasto Madjarska ne pravi razliku izmedju Bunjevaca i Hrvata, kada svakoj drzavi odgovara veca razjedinjenost manjina radi smanjenja uticaja i lakse asimilacije ?
anonimus024 Odgovori
Čitam komenatre i ove poluistine i neistine. Pa ljudi, ne zanima me bunjevačko i hrvatsko i političko. Okanite se više toga. Dužijanca je Crkvena i za sve ljude, ovakva kakva se slavi već dugo. Organizacija je bila od salaša do grada, nebitno. Bitno je da se stane na kraj svim politčko-nacionalno-udbaško-primitivnim nastojanjima, da se od ove lepe manifestacije napravi paravan, stranaka DSHV i BSS i te HNV i BNS, ili nekih gradskih opcija. Hvala Bogu, pa makar i sa ovim za mene čudnim predznakom, samo neka nije ona kavazi "elita" koja može sa svakim u vlasti. pozdrav svima, pre svega ljudima!
daca Odgovori
Bunjevački Hrvat ??? Šta to predstavlja ili koga * Izmišljate gluposti do bola , gluplje ne može biti. Hajde da smislimo glupost kao srpski Mađar ili srpski Nemac.... strašno. Opredelite se već jednom ko ste, šta ste i odakle ste.
dusa Odgovori
Bunjevci su bili i ostali Hrvati,a politicari (svi znamo koji) mogu da tvrde da su marsovci....
koca Odgovori
čeljadi samo naprid mi smo oni pravi dužijanca je naša a ko je nevoli nemora je gledat.
Graditelj Odgovori
Vidi opet ovu gomilu [*...*]. Mozete vikati da su Bunjevci Hrvati ali to cinjenice nece promeniti. Bunjevci su Bunjevci a Hrvati su Hrvati. Da su Bunjevci Hrvati imali bi ime Hrvati a posto nemaju ne mogu biti ni Hrvati. Ajde da cujem zasto kao narod imaju svoje posebno ime , zato sto nisu poseban narod? Poreklom su mozda sa teritorije Hrvatske i to je to. Po vasoj logici mozda bi trebali da pocnemo da Brazilce zovemo Portugalcima , Argentince Spancima i Amerikance Englezima i Nemcima . Mislim da bi vam se ti narodi smejali sa sazaljenjem. To sto su Bunjevci pre 250 i kusur godina ziveli na teritoriji hrvatske (ako je bila Hrvatska a verovatno je u to vreme bila Austo-Ugarska) ih sada ne cini Hrvatima. Mozete da nastavite sa ponavljanjem te lazi do pamtiveka i dalje ce biti laz. Bunjevci nisu Hrvati.
ah, ah Odgovori
Siroma Pravdak! Njemu je teško razumit kako je moguće da postoje bunjevački Hrvati. Eto, tako. Otkad znam za sebe a tom je već tušta vrimena, ja sam Hrvat-Bunjevac ili bunjevački Hrvat. A dal ste se zapitali kako je moguće da BUNJEVCI BUDU AUTOHDONA NACIJA koja je nastala prije dvadesetak godina. Kako prija nisu znali da su SAMO Bunjevci... I jestel se to pitali kako mož jedan narod bit manjina u matičnoj državi a to Bunjevci stalno ističu da im je Srbija matična otadžbina... I jestel se pitali kako je moguće da Dužijanca bude nacionalni praznik... a mi bunjevački Hrvati se nismo bunili protiv toga. Zakoni su taki. Jedna je vlika razlika između bunjevački Hrvata I SAMO BUNJEVACA - što smo mi to barem tri vika, a oni samo dvadeset godina... pa nije baš isto.
ah, ah Odgovori
Bunjevcu!

Kažete tog popu triba otirat... Vrlo miroljubivo od miroljubivi I tolerantni Bunjevaca. Svako ko ne misli ko Vi je dakle neprijatelj, lud, idiot ili već šta mislite. O, o... kako smo pogođeni. Pa SAMO BUNJEVCI već godinama prave svoju Dužijancu I kome to smeta? Bunjevačkim Hrvatima sigurno ne...
bona fide Odgovori
@Vlado:" Dokon pop i jarice krsti".
Dali je sada, dragi Vlado, dobro upotrebljena Narodna izreka?
Istina Odgovori
Ovo je svađa između Hrvata,jer su veliki novci predhodnih godina bili u igri a sada nema za sve!
Žalosno je da posoje ljudi koji su tek 45-te postali Hrvati a bili su do 45-te isključivo Bunjevci(samo pogledati popis pre 45-te) i da toliko mrze ljude koji se izjašnjavaju samo Bunjevcima(kako su se i uvek izjašnjavali) da je to prosto neverovatno(verovatno ih savest muči)
Kad je Blaško R. preneo dužijancu i u crkvu,u crkvi se divanilo, a ne kao sada da se isključivo govori stranim jezikom koji je pomalo i nerazumljiv za građane Subotice!
Bunjevac je Bunjevac,izvorna Dužijanca je bunjevački običaj, koji da je sreće slavili bi svi zajedno koji žive u Subotici.Naravno, bez šahovnica na trgu!
bunjevac Odgovori
,,Dok je Bunjevaca biće i volova" reče jednom prigodom vlč. Blaško Rajić. To niukom slučaju ne znači da su svi Bunjevci volovi.

,,vlč. Blaško Rajić je bio duboko svjestan da je on sin Hravatskog naroda-Bunjevačkog roda" ,,zato se zdušno zalagao da se Bunjevci koji su pretežno naseljeni u Vojvodini pripoje kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, zajedno sa Baranjom, kako bi bili uz hrvatsku braću" jednom prilikom napisao vlč. mr Lazar Krmpotić.

Pošto Mirko Bajić i njemu slični osporavaju Bunjevcima da se izjašnjavaju kao Hrati, ja očekijem da će se jednog dana zalagati da se Ličani izjašnjavaju samo kao Ličani, Krajišnici isključivo samo kao Krajišnici i nikako drugačije, a da je pisma ,,Gdje ćemo li Krajišnici na prelo" plegijat pisme ,,Podvikuje bunjevačka vila" za koju je tekst napisao prije 130 godina njegov dida, a ne vlč. Nikola Kujundžić.
paki Odgovori
Ja znam da sam Bunjevac ko je Bunjevacki Hrvat neka je ali neka ne ubedjuju one koji se izjasnjavaju kao Bunjevci da su oni ustvari Bujevacki Hrvati. Pokusavaju da govore hrvatski ali im bas nekako ne ide za rukom. Postujem gospodina Pupovca iz Hrvatske
covek srbin a govori hrvatski u toj sredini odrastao i zivi govori kako ga je sredina naucila. Ima jos jedan problem u Subotici i okolini ako si katolik a nisi Madjar onda si Hrvat jer Bunjevacki popova nema, zato je najbolje
bilo kada su mise bile na latinskom. Inace cim se popovi mesaju u drzavnu politiku zlo po narod,
setimo se sta su prpagirali za vreme rata na prostorima bivse Jugoslavije mislim na svestena lica bilo koje veroispovesti.
JA Odgovori
@Graditelj
Ne bi trebalo da slusate, vec da citate.Pojedini narodi imaju po nekoliko "podgrupa".Tako kod Madjara imate , izmedju ostalih, narod koji zivi u Erdelju (Transilvaniji) i koji se zove Sekelji.Oni imaju svoje specificnosti ali oduvek sebe smatraju pripadnicima Madjara.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9kely
Pored toga pogledajte podgrupe grckog ili finskog naroda.Sto se tice lazi,zao mi je sto imate vise poverenja u reci i dela Mirka Bajica nego Blaska Rajica,ali to ne menja cinjenicu da Bunjevci jesu Hrvati.
Srecko Odgovori
Ha ha ha ho ho ho hi hi hi he he he , koji su sad ovi , kako ono bese sebe zovu hi hi hi hi , jel okolotrbusni pantolodrsci ,he he he hi hi hi hu hu hu .
pravdak Odgovori
Katolička crkva miroljubiva,pitam se da li je tu neko lud? Kažu izjasnite se kao Hrvati,glasajte za dshv,pa taskvu crkvu treba kazniti,a možda i zatvoriti,to nije po zakonu.Tako da Bunjevci su prepušteni sebi i našoj državi Srbiji,drugi nam neće pomoći,a odmoći ima ih.Objavite i prošli komentar,pozdrav od pravdoljubivog Bunjevca!
cule Odgovori
Hvala Bogu
U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA AMEN
Napokon jedna prirodna stvar jer Bunjevci su grana Hrvatskog naroda
Hrvatski kulturni centar Bunjevacko kolo sto isto prirodno zvuci
Vec sam se uplasio da virus Pokornic Bajic Babic hara po Bunjevcima ali sad cu lakse da spavam
PRAVDAK
Ti si Pravoslavac sto mi uopste ne smeta ali nemoj ti nama soliti pamet jer mi peremo prljavi ves izmedju nas
Hvala na postovanju
AHAHAH opet ti o Fasistima Cetnicima pa vec 1000puta sam ti rekao da ih ovde nema
Hrvati Srbi i Madjari ovde zive u miru vec vekovima sto vidim da je NERAZUMLJIVO NEKIM IZBEGLICAMA ali PONOSNI smo na to nase Vojvodjansko bogatstvo koje nece ni ti ni bilo ko drugi da unisti
ZBOGOM
cule Odgovori
Veteran ili Boa
Tekstovi su isti samo si promenio pseudo
Mi zivimo ovde vec vekovima u miru Hrvati Srbi Madjari i zato je to specificno ovde za ovaj region postovanje a problemi u Hrvatskoj Kosovu Bosni nas ne interesuju jer mi smo ovde MIR gradili vekovima i ljubomorno ga cuvamo
Vi izbeglice to ne mozete shvatiti
Tu je cela prica
cule Odgovori
JA
Ja sam drugo JA toliko se slazem sa tobom u tekstovima i kazem isto
AH AH
Postovanje obojici
Gaga Odgovori
@ah,ah
Možeš ti izvaditi izvod iz matične knjige rođenih i da ti tamo piše da si bunjevački hrvat?
Kako su se izjasnili tvoji preci na popisu iz 1931 godine, tada je u Subotici bilo 44500 bunjevaca i 880 hrvata?
Bunjevci nisu AUTOHDONA (tako si napiso) nacija nastala pre 20 godina, pogledaj malo istorijske izvore, evo ti npr popis iz 1931.
Moguće je da narod bude manjina u matičnoj državi, pogledaj samo koliko u Evropi ima malih naroda koji nikad nisu imali državu, samo u Srbiji pored nas bunjevaca imaš i šokce, torlake, šope, vlahe, cincare itd
Šta znači za tebe sama reč bunjevac, da li ona određuje narodnost ili štogod drugo, a ako je drugo onda šta drugo?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.