Komentara: 7
Pregleda: 3580

"Osnaživanje Romkinja za rani razvoj dece"

28.11.2013. u 16:36h
Izvor: RTV Yueco
U Plavoj sali Gradske kuće predstavljeni su rezultati istraživanja o položaju trudnica, majki i dece, koji su pripadnici romske populacije. Istraživanje je, u okviru projekta „Osnaživanje Romkinja za rani razvoj dece“, sproveo Edukativni centar Roma. Istraživanjem je obuhvaćeno 27 majki iz mesnih zajednica Mali Bajmok i Novo selo.
"Osnaživanje Romkinja za rani razvoj dece"

Istraživanja u okivu projekta su samo potvrdila težak položaj Romkinja i njihove dece starosti do 3 godine. Došlo se do veoma poraznog podatka da ni jedna majka nije zaposlena, a da najveći broj njih nema lična dokumenta, te ni zdravstveno osiguranje.

U projektu je učestvovalo 15 mladih majki i trudnica iz romskih naselja. One su od marta, učestvovale u radionicama, koje su jednom nedeljno organizovane u prostorijama PU. Kroz predavanja i razgovor sa stručnim licima iz oblasti zdravstva, socijalne zaštite i pedagogije, one su imale priliku da saznaju sve o ishrani novorođenčadi i dece do treće godine života, važnosti vakcinacije i rane zaštite deteta.

Pored Edukativnog centra Roma, projekat „Osnaživanje Romkinja za podršku ranom razvoju dece“ sprovode Udruženje „Romani cikna" iz Kruševca i Dečiji centar „Mali princ" iz Beograda. Projekat podržava Bernard van Lir fondacija iz Holandije i Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije u okviru programa „Borba protiv diskriminacije i unapređenja položaja osetljivih kategorija stanovništva".

Izvor: RTV Yueco
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 7
Pregleda: 3580
Povezane teme
Romska zajednica edukativni centar roma
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.