Komentara: 4
Pregleda: 3648

Osnaživanje porodice u Udruženju „Autizam“

23.06.2017. u 17:52h
Izvor: Subotica.com
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja putem konkursa obezbedilo je 426.000 dinara za realizaciju projekta „Osnaživanje porodice kao vid podrške osobama sa autizmom“ Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.
Osnaživanje porodice u Udruženju „Autizam“

Projekat podrazumeva brojne aktivnosti u dnevnom boravku u „kući iza duge“, u koje će biti uključeno oko 40 mališana i njihovi roditelji.

- U prethodne tri godine ministarstvo je pokazalo veliko interesovanje za projekte iz Subotice i na osnovu njih uloženo je više od dva miliona evra – istakao je Nenad Ivanišević, državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. - To ne bi bilo moguće da nije bilo kvalitetnih projekata. Za celu Srbiju bilo je opredeljeno oko 60 miliona dinara, a subotičko udruženje „Autizam“ je primer kako je ličnim zalaganjem i uz podršku grada i države moguće uraditi dosta toga. Veoma važno je da nastavimo da podržavamo rad ovakvih udruženja, jer je to nešto što je potrebno ovom gradu.

Ivanišević je najavio i da tokom jula treba da bude raspisana javna nabavka za izgradnju ambulante na Prozivici i fiskulturne sale u OŠ „Đuro Salaj“.

- Očekujemo i da brzo sa gradonačelnikom i delegacijom USAID počenemo razgovore o prvoj fazi izgradnje zgradnje objekta Hitne pomoći u Subotici. To sve pokazuje koliko su ova Vlada i ministarstvo posvećeni potrebama građana Subotice – dodao je Ivanišević.

Osnaživanje porodice u Udruženju „Autizam“

Udruženje „Autizam“ ima i podršku loklane samouprave, koja će ove godine, takođe na osnovu projekata, obezbediti 388.000 dinara.

- Reč je o podršci za dva značajna projekta. Reč je o projektu „Iza duge“, u iznosu od 260 hiljada dinara, koji se tiče dnevnih aktivnosti kroz različite kreativne i rekreativne radionice, kako za članove udruženja tako i za njihove roditelje. Tu je i projekat „Upoznajem autizam“, koji će se realizovati kroz izradu radnih svesaka i vežbanki, posetu udurženja osnovnim školama kroz razne edukacije i seminare i izradu kratkometražnog filma o udruženju i osobama sa autizmom – objasnio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća za socijalna pitanja, dodavši da će grad nastaviti da podržava rad ovog udruženja, koje može d abude za primer ostalima.

Akcenat Udruženja „Autizam“ je da pomogne roditeljima, koji se svakodnevno susreću sa brojnim problemima i poteškoćama.

- Projekat koji je odobrilo ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je vid osnaživanja roditelja, kroz dnevene aktivnosti u naredna četiri meseca, u trajanju od 8 do 15 časova, ovde će biti sigurno mesto gde će roditelji moći da dovedu dete i obave svoje aktivnosti, bilo da su zaposleni ili nezaposleni – najavila je Suzana Skenderović, predsednica Udurženja „Autizam“. - Deca će ovde učiti da pripremaju ručak, spremaju prostorije i sve ostale aktivnosti, jer želimo da ih osamostalimo za život. Imamo psihološke radionice za roditelje, psihološke, logopedske i defektološke tretmane za decu. Moramo dati snagu roditeljima da se bore, da deca što duže ostanu u porodicama da ne bi završila u institucijama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3648
Povezane teme

Nenad Ivanišević

autizam

centar za autizam

ilija đukanović

suzana skenderović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.