Komentara: 2
Pregleda: 5371

Osnaživanje osoba sa invaliditetom za ostvarivanje prava

24.06.2016. u 20:30h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće održana je tribina na temu „Samozastupanje osoba sa intelektualnim teškoćama u Subotici-značaj, mogućnosti i prepreke“. Organizator tribine je Udruženje za pomoć i podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „Zajedno“ u saradnji sa Asocijacijom za promovisanje inkluzije Srbije iz Beograda.
Osnaživanje osoba sa invaliditetom za ostvarivanje prava

Prema podacima, oko 5 odsto stanovništva naše zemlje ima neki tip intelektualnih poteškoća. Kako bi se ovim osobama omogućilo da lakše ostvare svoja prava, osmišljen je projekat pod nazivom „Kroz samozastupanje do punije realizacije prava osoba sa invaliditetom u Srbiji“, koji bi trebalo da doprinese jačanju kapaciteta udruženja građana za formiranje grupa za samozastupanje i učešće osoba sa intelektualnim poteškoćama  u borbi za ostvarivanje prava. Subotica je jedan od 8 gradova u kojima će biti realizovan projekat u naredne dve godine.

-Očekujemo da u naredne dve godine projekat da rezultat, da se u što većem stepenu integrišu osobe sa invaliditetom, kako bi ostvarile svoja prava. Takođe, očekujemo da će Grad Subotica i nevladin sektor obezbediti formiranje samozastupničke grupe, koja bi ostvarila vidljivost i osnaživanje osoba sa invaliditetom u ovoj lokalnoj sredini-kaže predsednik Asocijacije za promovisanje inkluzije u Srbiji, Dragan Lukić.

Projekat čiju je realizaciju podržala Delegacija Evropske unije u Srbiji predstavlja sistemsku podršku osobama sa intelektualnim poteškoćama da govore u svoje ime o problemima koji ih se tiču, te da zagovaraju svoje stavove pred ostalim članovima društvene zajednice.

Među učesnicima tribine bila je i Danijela Jovanović, predsednica Grupe za samozastupanje iz Beograda, koja je došla da ohrabri osobe sa intelektualnim poteškoćama za učešće u donošenju odluka.

-Mi smo došli kako bi naučili naše ljude, osobe sa intelektualnim poteškoćama kako da sami sebe zastupaju. Želimo da se čuje naš glas kada se odlučuje o našim interesima, a ne tuđi glasovi-ističe Danijela Jovanović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 5371
Povezane teme

osobe sa invaliditetom

osobe sa specijalnim potrebama

pomoć za osobe sa invaliditetom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.