Komentara: 1
Pregleda: 2704

Oskrnavljen spomenik Dežea Kostolanjija

19.07.2011. u 14:59h
Izvor: RTV
Oskrnavljen spomenik Dežea Kostolanjija

Nacionalni savet Mađara osudio je danas skrnavljenje spomenika Dežeu Kostolanjiju u Subotici i ocenio da je reč o "ataku na vojvođanski suživot".

Nacionalni savet je u saopštenju ocenio da to nije pojedinačni slučaj, nego da predstavlja "najnoviji primer ponašanja koje već dugo postoji i koje polako ovladava Suboticom".

"Šaranje po višejezičnim tablama i natpisima jasno pokazuje da se ne radi samo o vandalizmu, nego o takvoj vrsti nacionalne netrpeljivosti za koju smo se nadali da je iza nas. Ponovo smo svedoci i žrtve napada usmerenog na vojvođanski suživot", navodi se u saopštenju.

Tokom vikenda nepoznati počinioci išarali su postament spomenika Dežeu Kostolanjiju u Subotici, a na njegovoj poleđini iscrtali su simbol sa četiri ocila, dok je Kostolanjijeva bista oskrnavljena iscrtavanjem brkova.

Deže Kostolanji (1885-1936) bio je mađarski pesnik i pisac, rođen u Subotici.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 12 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2704
Povezane teme

mađarski nacionalni savet

kostolanji deže

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.