• Pregleda: 2455

Oskrnavljen spomenik Dežea Kostolanjija

Oskrnavljen spomenik Dežea Kostolanjija

Nacionalni savet Mađara osudio je danas skrnavljenje spomenika Dežeu Kostolanjiju u Subotici i ocenio da je reč o "ataku na vojvođanski suživot".

Nacionalni savet je u saopštenju ocenio da to nije pojedinačni slučaj, nego da predstavlja "najnoviji primer ponašanja koje već dugo postoji i koje polako ovladava Suboticom".

"Šaranje po višejezičnim tablama i natpisima jasno pokazuje da se ne radi samo o vandalizmu, nego o takvoj vrsti nacionalne netrpeljivosti za koju smo se nadali da je iza nas. Ponovo smo svedoci i žrtve napada usmerenog na vojvođanski suživot", navodi se u saopštenju.

Tokom vikenda nepoznati počinioci išarali su postament spomenika Dežeu Kostolanjiju u Subotici, a na njegovoj poleđini iscrtali su simbol sa četiri ocila, dok je Kostolanjijeva bista oskrnavljena iscrtavanjem brkova.

Deže Kostolanji (1885-1936) bio je mađarski pesnik i pisac, rođen u Subotici.

Izvor: RTV

povezane teme

1
Always Ultra Odgovori
Neka ga operu i neka prorade sigurnosne kamere pa će se tačno znati ko iza čega stoji, inače će svaki vandalizam proći i proći će nekažnjeno i prepušten slobodnim tumačenjima!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.