Komentara: 20
Pregleda: 5649

Osim zabave i bučne proslave, upotreba pirotehnike može da nosi i ozbiljne posledice

31.12.2020. u 12:24h
Izvor: Subotica.com
Proslava novogodišnjih i božićnih praznika gotovo da je nezamisliva bez upotrebe prskalica, petardi, raketa i vatrometa. Osim što mogu da uznemire, upotreba ovih mini eksplozivnih naprava može da dovede i do ozbiljnih povreda, a posebno su osetljive životinje koje prasak petardi doživljavaju kao veliki stres.
Osim zabave i bučne proslave, upotreba pirotehnike može da nosi i ozbiljne posledice

S dolaskom praznika, širom našeg grada odjekuju eksplozije pirotehničkih sredstava, a sudeći po reakcijama građana, najbučnije je u naselju Prozivka, gde petarde i topovski udari uznemiravaju stanovnike već danima, iako su praznici tek počeli.

- U poslednjih nekoliko dana kod "Vitoroga" kao da je ratno stanje. Naravno, reč je o petardama i tzv. topovskim udarima. Možda i ne bi bio toliki problem da su to one obične petarde, ali ovo... Kao da bacaju bombe koje i te kako odjekuju ovim delom Prozivke i narušavaju mir u vreme odmora. Organi reda bi trebalo da kažnjavaju one koji to čine - napisao je jedan naš sugrađanin u rubrici "Pištaljka".

- Prethodnih sedam dana na području Prozivke u popodnevnim časovima se ispali preveliki broj pirotehnike. Svi smo bili deca, ali ovo je preterivanje, ne prođe 30 sekundi da se ne ispali neka petarda. Šta radi komunalna policija - zapitao se još jedan naš sugrađani u rubrici "Pištaljka".

Osim zabave i bučne proslave, upotreba pirotehnike može da nosi i ozbiljne poslediceIz Policijske uprave u Subotici kažu da redovno kontrolišu prodaju pirotehničkih sredstava, naročito na pijacama i ulicama, te da ukoliko utvrde da se prodaju na mestima koja za to nisu predviđena ili da se prodaju pirotehnička sredstva nepoznatog porekla, protiv odgovornih lica pokreću postupak, dok prirotehnička sredstva oduzimaju. Ipak, kako objašnjavaju, u poslednjih nekoliko godina uočen je pad u prodaji, ali i u upotrebi pirotehničkih sredstava u našem gradu.

KAZNE - Zakonom o javnom redu i miru propisana je novčana kazna u iznosu od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova za prekršaj kojim se paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir i ugrožava sigurnost građana. Ukoliko se ovaj prekršaj izvrši u grupi od tri i više lica, propisana je kazna zatvora od 30 do 60 dana.

- Pripadnici Policijske uprave u Subotici, od 1. decembra 2019. do 31. januara 2020. godine, podneli su četiri prekršajne prijave zbog izvršenog prekršaja paljenje pirotehničkih proizvoda iz Zakona o javnom redu i miru - navode iz Policijske uprave, dodajući da su u istom periodu evidentirali i tri slučaja u kojima su se građani povredili prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava. - Policijska uprava u Subotici apeluje na građane da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstva, jer usled nepravilne upotrebe može doći do teških povreda sa trajnim posledicama po zdravlje, nastanka požara i eksplozija, kao i uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira.

Osim zabave i bučne proslave, upotreba pirotehnike može da nosi i ozbiljne poslediceDa se pirotehnička sredstava ne mogu svrstati u kategoriju igračaka, te da su zbog njihove nepravilne upotrebe najugroženija deca, objašnjava dr Verica Dronjak, portparolka Doma zdravlja Subotica, navodeći da od svih zbrinutih pacijenata gotovo polovina ima manje od 16 godina, a da se najčešće povređuju dečaci uzrasta od 10 do 14 godina.

ZBRINJAVANJE - U slučaju nastanka opekotina usled korišćenja pirotehnike, potrebno je pridržavati se nekoliko osnovnih koraka, savetuje dr Dronjak. Najpre povređeno mesto treba ohladiti. Manju opekotinu staviti pod mlaz hladne vode ili preko nje hladne mokre obloge, nikako led. Sa opečene kože ne treba na silu skidati odeću koja se zalepila, već iseći materijal oko rane ili ga rasparati po šavovima. Kod većih opekotina ili bilo kakve opekotine kod beba i male dece, obavezno potražiti medicinsku pomoć.

- Najčešće povrede su opekotine, pre svega lica, prstiju, šake i ručnih zglobova, a nisu retke ni delimične ili potpune amputacije jednog ili više prstiju na rukama. Veoma često dolazi i do povreda očiju, poput opekotina rožnjače ili oštećenja nastalih zapadanjem stranog tela u oko, kao i do oštećenja sluha, odnosno pucanja bubne opne - objašnjava dr Dronjak, ističući da su sve navedene povrede potpuno preventabilne, odnosno da se njihov nastanak može sprečiti izbegavanjem upotrebe pirotehničkih sredstava. - Uzrok svake druge nastale povrede je neadekvatno rukovanje pirotehničkim sredstvima, a neispravna pirotehnička sredstva uzrok su svake treće nastale povrede. Pod nepravilnom upotrebom petardi i vatrometa podrazumeva se nepridržavanje pisanih uputstava za upotrebu, kao i njihov neadekvatan transport i čuvanje.

Osim zabave i bučne proslave, upotreba pirotehnike može da nosi i ozbiljne poslediceOsim po ljude, pirotehnička sredstva mogu biti opasna i uznemirujuća po životinje. Psi i mačke imaju daleko razvijenije čulo sluha od ljudskog, zbog čega su mnogo osetljiviji na glasne zvuke, naročito iznenadne i intenzivne, poput onih koje proizvode petarde ili vatrometi. Osim što izazvaju veliki stres i intenzivan strah, iz Udruženja "Subotičke njuškice" kažu da se neretko dešava da u toj panici životinje pobegnu.

- Psi lutalice beže sa svog staništa, pogotovo oni iz centra grada, gde je pucnjava najintenzivnija. Vlasnički psi takođe beže. U panici razvale ogradu i pobegnu iz dvorišta, i mi najčešće 1. i 2. januar provodimo tako što idemo i sklanjamo vlasničke pse sa ulice - kažu iz Udruženja "Subotičke njuškice", preporučujući vlasnicima da, ukoliko su u mogućnosti, za vreme praznika unesu svoje ljubimce u unutrašnjost doma. - Najbolje bi bilo da ih smeste u prostoriju koja je najmanje izložena zvucima sa ulice i da im puste muziku kako ne bi čuli udare. Oni koji imaju posebno osetljive ljubimce, neka se posavetuju sa veterinarom oko davanja lekova za smirenje, a sve ljubitelje životinja molimo da u ove praznične dane ne zaborave pse sa ušnom markicom iz CNR programa, već da im ostave vodu i hranu.

Osim zabave i bučne proslave, upotreba pirotehnike može da nosi i ozbiljne poslediceUkoliko se, pak, odlučite da u vreme praznika upotrebljavate pirotehnička sredstva, Policijska uprava u Subotici apeluje da ih ne kupujute od neovlašćenih prodavaca i na mestima koja za to nisu predviđena, kao što su pijace i ulične tezge, već na prodajnim mestima koja su odobrena od strane ovlašćenih organa. Savetuju i da se rukovanje prepusti isključivo punoletnim osobama, na mestima gde neće predstavljati opasnost u pogledu povređivanja drugih ili izazivanja požara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 5649

Povezana zviždaljka

Povezane teme

Policijska uprava Subotica

dom zdravlja subotica

novogodišnji praznici

petarde

pirotehnička sredstva

vatromet

pirotehnika

subotičke njuškice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.