• Pregleda: 6073

OŠ "Matko Vuković"-Škola bez nasilja

OŠ "Matko Vuković"-Škola bez nasilja

Osnovna škola “Matko Vuković” je pre dve godine počela da realizuje projekat “Škola bez nasilja” pod pokroviteljstvom UNICEFA. Glavni cilj programa „Škola bez nasilja“ jeste stvaranje bezbedne i podsticajne sredine za učenje, rad i razvoj. U okviru ovog programa nasilje je definisano kao svaki oblik ponašanja koji ima za cilj namerno nanošenje psihičkog ili fizičkog bola drugome. Obuke su prošla deca, roditelji i nastavnici.

Učenici škole “Matko Vuković” kažu da ima vršnjačkog nasilja. Najčešće je fizičko, kao i vređanje i ruganje.

Svečano je otkrivena ploča na zgradi škole koja je karakteriše kao “Školu bez nasilja”. Direktorka škole kaže da nasilja ima, ali mnogo manje nego ranijih godina. Učenici su pripremili i skeč u kome su prisutni trebali da prepoznaju ko su žetve, a ko nasilnici.

Nasilje u školama smanjilo se za 14 odsto - verbalno za 21, a fizičko za 32 odsto. Stručnjaci kažu da je jedan od načina prevencije nasilja dobra i kvalitetno organiozovana nastava na časovima, ali i da decu treba motivisati da se bave vannastavnim aktivnostima.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

7
Dejan Odgovori
Tzv "stručnjaci" kažu da decu treba motivisati da se bave vannastavnim aktivnostima?!
Ma nemojte reći!
Bolje bi bilo da "stručnjaci" zajedno sa "stručnjacima" koji vode gradsku politiku utiču na smanjenje članarina za sportove koji su pod njihovom ingerencijom (Spartak/plivanje, vaterpolo, svi borilački sportovi, sportovi sa loptom ....itd da ne nabrajam sve, Partizan/gimnastika, mesečno 1500 din!? Malo li je?!)
I tako dalje....
Pre 25-30 god je bilo mnogo više sportista.
Zašto?
Iz prostog razloga jer je članarina bila zanemarljiva, u odnosu na danas. To isto bi mogli ti "stručnjaci" da učine za svoju decu iz svoga grada. Ne bi bilo nasilja, naričiti ne u toj meri u kojoj ga ima sada. Pitanje je i koliko OŠ "M. Vuković" na čelu sa direktorkom motiviše decu da se bave sportom. Odgovor je: vrlo vrlo slabo!
Prelepa sala za fizičko je često iznajmljena. Pa prosudite sami.
Hvala.
roditelj Odgovori
Sve to nije tacno moje dete i dan danas trpi nasilje u skoli, a direktorica to vesto prikriva sano da se skola okitila perjem koje ne zasluzuje...eee danas mi je doslo da odem i napravim rsum posto je bio gradonacelnik ali zena me je smirila sto ne znaci da necu i direktoricu dignuti u vazduh ne bukvalno ali da cu napraviti pizdariju to hocu .....i moze da me tuzi ko kod hoce odlezacu za to ali za dete .....bolje da ne kazem na sta sam spreman!!!!
Zavisa Odgovori
Za roditelja

shvatam kako se osecas, ali moj dobronameran savet je da ne ides toliko daleko sa komentarima. Nista neces promeniti time osim sto mozes sebi da napravis problem. Opet kazem, pretpostavljam da si opravdano revoltiran i podrzavam tvoj revolt, jer nasilja ima sve vise i te cifre koje pominju su upravo napisane da bi se okitili sa tom plocom. Jedno mi nije jasno, pise da ploca koja je postavljena karakterise pomenutu skolu kao skolu bez nasilja, a u nastavku pisu da jos uvek ima nasilja, ali kao manje. Onda je trebala da bude postavljena ploca koja ce skolu karakterisati kao skolu sa "manje nasilja".
Sto se tice tih strucnjaka i njihove konstatacije da ce se nasilje spreciti dobrom i kvalitetnom nastavom je u krajnju ruku smesno. Osnovni uzrok nasilja kod omladite je u njihovim porodicama, a ne u skolama. Pitajte prave strucnjake kako i pod kojim uslovima nastaje maloletnicka delikvencija. Zar mislite da dete koje ima zdravo okruzenje u porodici postaje mali huligan i sklon nasilju? Naravno da ne. Nasilje kod mladih pocinje sa nasiljem u porodici, a onda nasiljem preko interneta i televizije pa na kraju sa okruzenjem (mislim na porodicu) gde je zivot katastrofalno tezak i gde im je skoro sve uskraceno sto bi trebali kao deca da imaju. Tamo gde su roditelji "normalni" i koji se trude svim srcem oko svoje dece bez obzira na finansijsko stanje vrlo su male sanse da to dete postane huligan sklon nasilju. Naravno, tu se podrazumeva i da se u porodici zna ko je roditelj, a ko dete.
Pera Odgovori
Statistika i ti procenti nisu veoma precizni, realnost je verovatno drugacija. Deca se nazalost ponasaju sve losije i prema jedni drugima i prema onima koje treba da postuju, tako da je ovaj projekat u ovakvim sredinama utapanje para, recimo, i hvatanje za slamku.
Nikola Odgovori
@Roditelj:Kazete da se vrsi nasilje u skoli nad Vasim detetom.
Ovo Vase ponasanje tipa (Direktoricu cu dignuti u vazduh, napraviti rsum, ili pizdariju) zar nemislite da Vi ovakvom izjavom ste ustvari nasilnik i to VELIKI! Kako ce Vase dete reagovati na ovakve Vase reci? Vi nikakav primer ne dajete ovakvim ponasanjem, a upravo se borite protiv toga.
To je dosta cesta pojava kod neki roditelja, a od drustva traze da rese njihove probleme, gde su i sami ucesnici toga, a dete upija reci koje roditelj izgovara.
Morate biti uporni i sa strukturama u gradu i skoli doci do resenja, a ovako ga sigurno necete imati.
Roditelj i prosvetar Odgovori
Kako očekivati da se dete ophodi sa poštovanjem prema prosvetnim radnicima, ako roditelji govore o dizanju u vazduh direktorice i svega ostalog što je uz to moglo čuti?
Kako da ih poštuje, ako je "stručnjaci" odomaćen ironični pseudonim za nastavnike deteta?

Slažem se da škola može i mora uraditi sve da spreči nasilje, a ako se ono već dogodi, mora razrešiti problem. Sprečiti nasilje podrazumeva učiti decu kako da rešavaju konflikte, upućivati ih na prave vrednosti i kao što je rečeno, angažovati kroz razne vidove vannastavnih aktivnosti. Moja deca su učenici iste škole i znam da u školi postoji niz sekcija. Osim toga, rezultati u odbojkaškim takmičenjima opovrgavaju tvrdnju da se sport ne podržava u školi.
Da zaključim, slažem se da nasilja ima, i da svakog roditelja boli ako je njegovo dete izloženo bilo kojem vidu ove nemile pojave, ali mi nije jasno kako bilo ko može očekivati da mi, prosvetni radnici imamo čarobni štapić kojim ga možemo izbrisati, ako je ono prisutno u porodicama, medijima i društvu u celini? Zar nije osnova za predupređivanje sukoba dobra saradnja porodice i škole kao ustanove?
Svesna sam da je moj komentar napisan više iz ugla prosvetnog radnika, no verujte mi, i nas, prosvetare boli nezadovoljstvo naše dece, njihove suze i problemi. Bole nas i suze Vaše dece. Uverena sam da je konstruktivana saradnja škole i porodice ključ rešavanja svakog problema.
OŠ "Matko Vuković" Odgovori
“Škola bez nasilja” – SERTIFIKAT-
Obzirom da je otkrivanje ploče “Škola bez nasilja” izazvalo različite reakcije, smatramo da je važno informisati javnost o suštini projekta nazvanog “Škola bez nasilja”.
Program ima za cilj smanjenje nasilja nad i među decom i stvaranje bezbedne i podsticajne sredine za učenje i rad.
Kroz program se stiču konkretna znanja o tome kako se problem nasilja može rešiti učenjem tehnika ponašanja i procedura u prevazilaženju konflikta. Namenjen je pre svih deci, ali I nastavnicima i zaposlenima u školama, roditeljima i celokupnoj lokalnoj zajednici.
U Subotici su tri škole prošle kroz obuku u okviru projekta. Sertifikat o obuci nosi taj naziv, ali ne znači da su ove škole imune na nasilje.
Ovaj sertifikat znači da su zaposleni u školi spremni da reaguju na svaku vrstu nasilja, da je preduprede i spreče, a u slučaju da se ipak dogodi, imaju jasno definisan protokol o načinu reagovanja u datoj situaciji.
U školi se najviše pažnje posvećuje prevenciji nasilja , razvijanjem svesti i prepoznavanjem vrsta nasilja i usmeravanjem učenika na načine rešavanja konflikata nenasilanim putem.
U školi postoji veliki broj vannastavnih aktivnosti, sportskih i umetničkih sekcija koje podstiču učenike na pozitivne oblike ponašanja.
Takođe, aktivno funkcionišu Đački parlament i Vršnjački tim gde učenici puno doprinose svojim stavovima i idejama ali i motivišu druge na konstruktivno rešavanje problema u zajednici.
U okviru projekta sa učenicima su rađene preventivne radionice sa ciljem prepoznavanja, sprečavanja i smanjenja svih oblika nasilja; roditelji su informisani o radu, ali i aktivno učestvovali u projektu; učenici su ohrabreni da svaki vid nasilja u školi i van nje prijavljuju odraslima u školi; primenjuje se restitucija (nadoknađivanje štete); donose se i primenjuju odeljenska pravila; aktivno funkcioniše Tim za zaštitu dece od nasilja; škola sarađuje sa lokalnim institucijama.

Nadamo se i verujemo da će ubuduće učenici menjati nasilne obrasce ponašanja i zajedno sa svojim učiteljima, nastavnicima i roditeljima, stvarati bezbedniju i stimulativniju sredinu u kojoj će učiti i razvijati svoje potencijale.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.