Komentara: 1
Pregleda: 8468
Foto

Ortopedi iz Danske razmenili iskustva sa kolegama iz Subotice

08.05.2019. u 15:22h
Izvor: Subotica.com
Jedna od retkih i vrlo kompleksnih operacija lakta izvedena je danas u subotičkoj bolnici, na kojoj su zajednički radili medicinski tim lekara i instrumetara iz Danske i lekari Odeljenja za ortopediju i traumatologiju iz Opšte bolnice Subotica. Pored ove, lekari će operisati još dva pacijenta s povredama ramena i lakta, te na taj način razmeniti znanja i iskustva iz ove oblasti medicine.
Ortopedi iz Danske razmenili iskustva sa kolegama iz Subotice

Medicinski tim predvođen dr Srđanom Živanovićem, specijalistom ortopedije i traumatologije iz Danske, više od deceniju se bavi granom ortopedije koja se, kako je rekao, najviše razvila u poslednjih nekoliko godina, a to je artoskopska hirurgija ramena i lakta. Prema njegovim rečima, subotička bolnica ima odgovarajući kapacitet za uvođenje ovih novina, zbog čega su ovakve posete i razmene iskustva dragocene.

- Danas ćemo operisati tri pacijenta, od koji jedan ima problem sa nestabilnošću ramena. To bi trebalo da bude standardna operacija, ali verujte da nijedna operacija nije standardna, već ima mnogo specifičnosti i najčešće se radi o zastarelim slučajevima u kojima je prisutna kombinacija nekoliko stvari koje treba prevazići. Drugi pacijent je jedan vrlo kompleksan slučaj sa iščašenjem lakta, jer ima takozvanu smrtnu trijadu, odnosno povredu tri anatomska elementa u laktu. To će biti potpuno nova operacija za Suboticu, koja se retko radi i u drugim centrima - objasnio je dr Živanović.

Ortopedi iz Danske razmenili iskustva sa kolegama iz Subotice

Dolazak medicinskog tima lekara i instrumetara iz Danske, radi izvođenja zajedničkih operacija artoskopske hirurgije ramena i lakta, zapravo je nastavak saradnje koja je uspostavljena prošle godine, kada je u bolnici u Viborgu boravio dr Mirsad Maljanović, načelnik Odeljenja za ortopediju i traumatologiju u Opštoj bolnici Subotica.

- Imao sam tu čast da budem gost u Danskoj, bilo mi je zaista dobro, naučio sam mnogo toga, a sada mi je još veća čast što mogu da ugostim ovaj tim i nadam se da će se ova lepa saradnja i nastaviti. Bio sam u prilici da vidim da sve što rade je specifično i na najvišem mogućem standardu u medicini, a ono što danas radimo jesu operacije artoskopske hirurgije ramena, pri čemu smo sada prvi put uspeli da uradimo do kraja stabilizaciju ramena artoskopskim putem i to bi trebalo da postane standard u našoj bolnici - rekao je dr Maljanović.

Ortopedi iz Danske razmenili iskustva sa kolegama iz Subotice

Direktor Opšte bolnice Subotica, dr Slobodan Puškar, naglasio je da je pored velikih investicija u medicinsku opremu i instrumente, primarni cilj bolnice zapravo trening, obuka i edukacija zaposlenih.

- Ovo je dobar primer uspešne saradnje između dve bolnice koje dobijaju novo znanje i nove veštine. Još jednom bih se zahvalio našim gostima iz Danske i poželeo im srećan rad i nastavak saradnje sa našim kolegama iz Subotice - poručio je dr Puškar.

Izvor: Subotica.com
Saradnja lekara iz Danske i Srbije Saradnja lekara iz Danske i Srbije Saradnja lekara iz Danske i Srbije Saradnja lekara iz Danske i Srbije Saradnja lekara iz Danske i Srbije Saradnja lekara iz Danske i Srbije Saradnja lekara iz Danske i Srbije Saradnja lekara iz Danske i Srbije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 8468
Povezane teme

subotička bolnica

opšta bolnica

bolnica subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.