Komentara: 17
Pregleda: 5489
Foto

Opšta bolnica obeležila 179 godina postojanja

01.10.2020. u 13:05h > 14:45
Izvor: Subotica.com
Opšta bolnica obeležila 179 godina postojanja

Opšta bolnica u Subotici obeležava 179. godinu postojanja i rada. Godišnjica vredna velikog poštovanja obeležava se u skladu sa preporučenim epidemiološkim merama, ali sa velikim planovima za napredak i razvoj najvažnije zdravstvene ustanove u ovom delu Vojvodine.

- Od januara 2017. godine do kraja avgusta ove godine sa sva tri nivoa vlasti u nabavku medicinske opreme uloženo je više od 200 miliona dinara. U januaru 2018. godine otvorena je Angio sala u čije opremanje je uloženo više od 70 miliona dinara, u februaru 2019. u Odeljenju radiologije instaliran je skener najsavremenije generacije u koji je uloženo 45 miliona dinara, a u februaru ove godine otvoren je Centra za vantelesnu oplodnju u čije opremanje je uloženo 300 hiljada evra – podsetio je gradonačelnik Stevan Bakić, zahvalivši se svim zaposlenima na predanom radu, zalaganju i svakodnevnoj borbi za zdravlje svih naših sugrađana. – Vlada Republike Srbije, Pokrajinska vlada i lokalna samouprava nastaviće da ulažu u opremu za što kvalitetniji rad, a u planu je i kompletna rekonstrukcija Opšte bolnice. Sve zaposlene molim i poručujem da ne slušaju ulicu i pojedince koje Opštu bolnicu tretiraju kao plen i nečiju ostavštinu. Meni je izuzetno stalo do ovog kolektiva i ovo je strateški jako bitna ustanova i neću je se odreći tako lako!

Tekuću godinu u Opštoj bolnici obeležila je borba sa epidemijom virusa kovid 19, a podsetimo da je nulti pacijent dijagnostifikovan upravo u ovoj ustanovi.

- Na osnovu činjenica i statističkih podataka kojima raspolažemo, sa ponosom mogu da kažem da smo svi zajedno položili najteži ispit sa najvišom ocenom. Pripreme su obavljene još u januaru, formiran je multidisciplinarni tim, obavljena edukacija zaposlenih, pripremljeno formiranje crvenih zona, prostora za obavljanje trijaže, kompletna priprema za reorganizaciju objekata – ističe dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice. – U kovid respiratornim ambulantama pregledano je više od 3.500 pacijenata, lečeno je 427 pacijenata, od čega je 42 bilo na intenzivnoj nezi a sedam odsto njih na mehaničkoj ventilaciji. Zahvaljujući naporima države svo vreme smo imali dovoljno lične zaštitne opreme, a dobili smo i dodatne respiratore. Urađeno  je više od 10.000 seroloških i 4.500 PCR testova. U zbrinjavanju pacijanata učestvovalo je 60 lekara, 110 medicinskih sestra i 27 nemedicinskih radnika. Ponosni smo i na to što smo imali manje od 2.5 odsto zaraženih zdravstvenih radnika, što je ispod proseka.

Dr Puškar je dodao i da je protekle četiri godine obeležilo veliko ulaganje, koje premašuje više od 350 miliona dinara.

- Epidemija je zaustavila planiranu kompletnu rekonstrukciju Opšte bolnice, u koju bi trebalo da bude uloženo oko 40 miliona evra sredstava republičke Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. U planu je obnova 35 hiljada kvadrata prostora a naša bolnica će biti jedna od najsavremenijih ustanova u našoj zemlji – najavio je dr Puškar.

Idejno rešenje rekonstruisane subotičke bolnice

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 nedelje i 3 dana
Komentara: 17
Pregleda: 5489
Povezane teme
subotička bolnica bolnica opšta bolnica stevan bakić bolnica subotica slobodan puškar
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.