• Pregleda: 6516

Opšta bolnica dobila novi gastroskop

Zahvaljujući Fondaciji „Bačka štifung“ i kompanijama „Phiwa“ i „Bama“, te donatorskom koktelu koji je organizovan u hotelu „Galerija“, Opšta bolnica u Subotici dobila je novi gastroskop, vredan 40.000 evra koji omogućuje kvalitetnu i efikasnu dijagnostiku i lečenje pacijenata sa bolestima digestivnog trakta.
Opšta bolnica dobila novi gastroskop

Po rečima Valerije Tot, direktorke hotela „Galerija“, na donatorskim koktelima koji su organizovani proteklih godina skupljena su značajna novčana sredstva pomoći od kojih su kupljeni brojni medicinski aparati.

- Uz naš doprinos od 30.000 evra, odnosno ukupno sa sakupljenih 40.000 evra uspeli smo da nabavimo aparat za bolnicu koji zamenjuje zastareli aparat - rekla je Valerija Tot. - Tradicija božićnog darivanja nastavilja se i ove godine. Deci siromašnih porodica iz Subotice i okolnih naselja biće podeljeni božićni paketići vredni 10.000 evra.

U poslednje četiri godine na ovaj način subotičkoj Opštoj bolnici donirani su novi digitalni EKG i holter aparat i holter pritiska, čime su smanjene liste čekanja, a opremljena je i mobilnim i stacionarnim rendgenom što je omogućilo bolju, precizniju i efikasniju dijagnostiku.

- Prošle godine smo realizovali projekat za Odeljenje gastroenterologije. Godišnje se na ovom odeljenju izvede preko 3.500 gastroeneteroloških endoskopskih procedura. Sa ovom nabavkom zamenjen je tehnički zastareo aparat star 15 godina - rekao je dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice.

U ime Grada Subotice, na donaciji se zahvalila Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti, ističući značaj investiranja u zdravstveni sistem čime se i na nivou lokalne zajednice realizuje strateško opredeljenje ulaganja u zdravstvo.

- Savremena oprema i adaptacija prostora i pojedinih odeljenja proteklih godina jasni su pokazatelj značajne podrške Republičke i Pokrajinske Vlade, ali i Grada subotičkoj Opštoj bolnici. Nije uzalud odlučeno da Opštu bolnicu posle decenija zanemarivanja rekonstruišemo, modernizujemo i opremimo savremenom opremom. Što se tiče obnavljanja medicinske opreme kao i nabavljanja nove opreme, ovo je prilika da se ispred Grada Subotice zahvalim i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo koje u poslednje tri i po godine ulaže značajna sredstva u novu medicinsku opremu - rekla je Jasmina Stevanović. - Samo u 2019. godini za novu opremu u subotičkoj bolnici izdvojeno je oko 100 miliona dinara. Ova sredstva za subotičku bolnicu, kao i sredstva opredeljena za rekonstrukciju bolnica, klinika i domova zdravlja, jesu plod strateškog opredeljenja za ulaganje u zdravstvo svih nivoa vlasti i dokazuju da ono nije samo deklarativno.

U godini pred nama subotičku bolnicu očekuje kompletna rekonstrukcija, u koju će, kako je ranije rečeno, bili uloženo više od 20 miliona evra iz republičke Kancelarije za javna ulaganja.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

24
Aaa Odgovori
Jos da ima ko da radi sa tim aparatom..
Lela
Za vezaše se nađe i osoblje, a za obične smrtnike lista čekanja.
Dux Odgovori
Zlatno doba kažem ti :))
MHZ Odgovori
Nemamo specijalistu, aparat u kvaru...
Matori Odgovori
Nadam se da nije kao dosadasnji aparat sa filmskom kamerom sa sve stalcima i crevom od 2 cm !?
OG Odgovori
Svaka cast za Hotel Galleriu. Svake godine pomognu bolnici.
Dr sc. tro. Stormwatch Odgovori
I bilo je vreme neshto da se konachno donira subotichkoj bolnici. Nece niko drugo ako neche Subotichani za Subotichane!.......iskreno se nadam da je novi Gastroskop konachno u skladu sa vremenom i da je marke Olympus, poshto su to daleko najbolji uredjaji te vrste. Ako nije Olympus onda se barem nadam da je to sistem koji i na Sondi i na Image jedinici ima sve preko potrebne funkcije danasnjice, od elementarne kao sto je Water Jet, pa do neizostavnog Near Focusa (Double Focus) za mnogo detaljnije fokusiranje na tkivo koje se pregleda, Narrow Band Imaging koji je isto tako a must have u pregledima te vrste zbog drugacijeg spektra svetlosti kojim moze da se radi pregled, kao i da podrzava HD ili jos bolje 4K rezoluciju, pored ovih funkcija podrazumevam i da image jedinica sama bira najostriju sliku posto je to odavno default. Pored svega ovoga iskreno se nadam i da je kupljena dodatna sonda koja umesto kamere ima Ultrazvuk na kraju iste, pa je tako moguc i daleko siri spektar pregleda.
Burduš
@DR SC. TRO. STORMWATCH
Ebote, ala si razvukao komentar, po nicku ti svi vidimo da si sada već i doktorirao, ne moraš baš toliko opširno da nas smaraš.
dr sci fr pr mr
Nabavljena je najnovija verzija aparata čije ste karakteristike naveli, a razlika u odnosu na verziju koju vi navodite je ta da ovoj nije potreban lekar kako bi njime radio - aparat radi potpuno samostalno, uzima anamnezu, izvrši pregled, postavi dijagnozu i odredi terapiju. Ovu dodatnu funkciju je instalirao srpski inžinjer koji je svestan da zbog odlaska naših lekara u inostranstvo kod nas neće biti moguće na drugi način lečiti ljude.
Dr sc. tro. Stormwatch
@Burdush i Lazhni doktor

O mom doktoratu nekom drugom prilikom i u nekoj drugoj temi, ja ovo shto sam napisao najozbiljnije mislim a vas dvoje se shegachite sa ozbiljnim stvarima....ako ne mozhete skontati kada se zezam, kada vam kontriram, kada vas tovarim a kada sam ozbiljan (kao na primer sad) onda nema shta da prichamo osim da me mnogo vishe chitate....lepo sam naveo to shto moderni Gastroskop treba da ima i nadam se da je od toga shto sam napisao bar 80%. Shto se tiche zdravstvenih radnika koji odlaze, to zahvalite vashoj extra vlasti...sramota sramotna kada mora privatna inicijativa da kupuje super osnovno sredstvo rada Doktorima kao shto je Gastroskop i to u bolnici u koju dolazi okrug od oko 300k stanovnika, bitno da se na polovno krntija oruzhije bacaju stotine miliona Eura.
Lidija
Kompleksi su cudu, smaras sa svojim opisom!
Dr sc. tro. Stormwatch
Objasnite mi o kakvim komplexima se radi da mogu da vam pomognem i pruzhim strucan odgovor.
dr sci fr pr mr
@Dr SC. TRO. STORMWATCH
"Pravi" doktore nauka, Severnobački upravni okrug ima 186.906 stanovnika (prema popisu iz 2011. godine); očigledno je da TI nisi skontao da se ja zezam kada sam komentarisao ono što si napisao - smejao sam se na sav glas kada sam video da misliš da ćemo mi provincijalci dobiti cutting edge tehnologiju uz ovu upravu! Za 40.000 evra možeš dobiti samo neku zastarelu generaciju koja se više ne koristi (naravno, mora nešto da legne i na račun SNS-a kako bi finansirali sendviče i sokove, a ponešto i u džepove bez dna); i na kraju, na tvoju žalost, nisam lažni doktor, već "izistinski" ... :P
Dr sc. tro. Stormwatch
Gospodine Doktore...pravi lili lazhni....ako ste vi zaista Doctor a smejali ste se na sav glas shto ste misili da che te vi provincijalci dobiti redovan Gastroskop kakav sam opisao, onda to pokazuje da ako ste zaista Doctor (nadam se da se samo shalite), upravo oslikavate sliku i priliku seoskog (nadri)lekara....zasto je Subotica Provincija po vashem misljenju? Jeste li rodjeni u Subotici? Shta je provincijsko u Subotici? Od svih gradova bivshe Ex Yu najmanje provincijalizma ima upravo u Subotici koja je za celu Yu bila sasvim neki drugi svet...da ne pominjem da se tamo za razliku od vashih "metropola", uvek znao RED, a red je razlika izmedju metropole i provincije....
avet Odgovori
"U godini pred nama subotičku bolnicu očekuje kompletna rekonstrukcija, u koju će, kako je ranije rečeno, bili uloženo više od 20 miliona evra iz republičke Kancelarije za javna ulaganja."

Nadam se da će od 20 miliona evra ulaganja, osim "ostalog ulaganja", nešto malo ostati i dospeti da se uloži za renoviranje bolničkih toaleta, jer trenutno tamo dok se olakšavate, možete da zaradite malariju, difteriju, kugu, koleru, sifilis, triper i ostale zarazne bolesti, kao i vaške i picajzle.
Fuj, trenutno odvratno izgleda i poražavajuće deluje, čovek se zapita gde mi to živimo u 21. veku.
ego@rs
Inače , prvobitno je rečeno da će biti uloženo preko 70 miliona eura - citiram : " sky is limit"!
Pa 50 miliona, potom 35 miliona ...
Za dve godine govoriće se u hiljadama...
Amarok Odgovori
Ajde podrska za bolnicu i kompletno da je renovirate
FOX Odgovori
Ne vidim gastroenterologe na slikama. Koliko ih je ostalo u bolnici? A najavili odlazak od nove godine i drugi lekari i to masovno zbog uslova i uprave bolnice.
Sramota da se mora ići privatno na CT da se utvrdi tumor, a aparat za merenje koštane strukture i gustine ne radi.
JOJ JOJ JOJ Odgovori
I opet izvisila pulmologija? Pa jeste li vi svesni kako ona izgleda i kakvi su tamo uslovi????
oprem dobro Odgovori
Iskreno se nadam da će biti nekog ko će normalno moći s tim aparatom raditi .
To odeljenje u bolnici je vrlo,vrlo probelematično. Umesto da dolaze, lekari sa tog odeljenja beže Šta je u pitanju, mi pacjenti možemo samo da nagadjamo . Šef odeljenja kome ne sporim stručnost je od mirnog i staloženog lekara koji je mnoge spasio stomačnih tegoba postao izuzetno nervozan i grub dere se na pacjente a koliko sam video i na svoje podčinjene Šteta.Ovako su svi na gubitku Doduše kada odeš privatno sve se to iskristalizuje.
Valjda para vrti i osmeh i dobrotu Medjutim to nemože svako sebi da izdvoji iz đžepa
Istina... Odgovori
Korporativizam preko "društvene odgovornosti" i "humanosti" propagira sebe. To se zove "filantropija". Šarena laža. Selo Potemkinovo. Kulise. Šou. Rijaliti...
zoran Odgovori
kad će bolnica dobiti ispravnu magnetnu ili popraviti staru dosta nam je da plaćamo privatno a imamo zdravstveno osiguranje?
zoran Odgovori
kada ćemo dobiti magnetnu ispravnu?!
Sotronije Odgovori
Lepo ali - što se ne pohvale STERILIZACIJOM MEDICINSKOG OTPADA - Evropskom donacijom, koja stoji upropaštena i neiskorišćena, a koštala je bogatstvo i drugim ovako bajnim i propalim investicijama u bolnici - mislim da je razlog da sa tim nemogu da se hvale i slikaju !
Sramote jedne - predajte vođenje ove bolnice nekom ko je za to sposoban, i čiji je to interes, ima Subotica sposobne doktore - nemorate vi sa strane došli da je vodite - a da i RADUNA vratite u Bački Jarak, netreba nam ovde fiktivno zaposleni čovek !!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.