Komentara: 0
Pregleda: 1591

Oprez alergičnima: pojačana polinacija pojedinih biljnih vrsta u vazduhu

18.03.2015. u 13:39h
Izvor: RTV City
Lepo vreme i povoljni meteorološki uslovi doveli su do prevremene polinacije određenih biljnih vrsta. U vazduhu su u većim količinama detektovana polenova zrna jove i leske koje izazivaju alergijske reakcije, pa se osetljivim osobama savetuje da primene terapiju. Takođe, u vazduhu su prisutna i polenova zrna jasena, topole i brestova, i tise, čije koncentracije se povećavaju iz godine u godinu.
Oprez alergičnima: pojačana polinacija pojedinih biljnih vrsta u vazduhu

Iako je kraj zimskog perioda pogodan za cvetanje drveća, i ono je pri kraju, u toku je period kada je visokoalergeni potencijal jasena, topole, i brestova, koje kod osetljivih osoba mogu izazvati alergijske reakcije. Ukoliko ste alergični, a u proteklom periodu ste imali tegobe prilikom boravka na otvorenom, postoji mogućnost da su vam povišene koncentracije polena ovih biljaka izazvale alergijske reakcije.

Iz godine u godinu prisutna je velika koncentracija polenovih zrna tise, koja takođe spada u drveća sa visokim alergenim svojstvima. Osobe alergične na njen polen imaju reakcije već na 30 polenovih zrna u vazduhu, a trenutno se broji preko 2.000 polenovih zrna tise. U narednom periodu očekuje se cvetanje breze i lipe.

Izveštaj o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje pokazao je da se ove sedmice očekuju niske koncentracije polena jove, leske i bresta, i umereno visoke koncentracije polena čempresa, jasena i topole. Što se tiče alergenih svojstava, ona su kod jove i leske jaka, čempresa, jasena i bresta su umerena, a kod topole slaba.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 1591
Povezane teme

polen

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.